Eerste hoofdrol voor Luuk Schwering: ‘Hierna is alles wat ik speel bonus’

Cultuur
Luuk met tegenspeelster Femmy Appelman, die in de huid kruipt van  Helen Walsingham.
Luuk met tegenspeelster Femmy Appelman, die in de huid kruipt van Helen Walsingham. (Foto: Musicalnieuws/ Monique Hoffmann)

HEERHUGOWAARD – Sommige mensen ontdekken al op jonge leeftijd hun passie. Luuk Schwering is zo iemand. Op zijn tweede speelde hij al thuis ‘The Lion King’ na. Inmiddels is de Heerhugowaarder 29 en schittert hij al elf jaar in de producties van Brassica Musicals. Deze maand brengt het gezelschap driemaal de voorstelling ‘Kipps, the New Half a Sixpence Musical’ op de planken in de Rodi Media-zaal van Cool kunst en cultuur. Luuk kruipt in de huid van Arthur Kipps. Het wordt zijn eerste echte hoofdrol. “Kipps is een spring-in-‘t-veld, een knuffelbeer en een gezelligheidsdier. Enthousiast en impulsief. Dat ben ik ook allemaal. Deze rol is me op het lijf geschreven. Hierna is alles wat ik speel bonus!”

Van jongs af aan heeft Luuk een passie voor het theater. “In eerste instantie deed ik aan toneel, maar na een ontmoeting met de voorzitter van Brassica tijdens een open avond in Cool raakte ik enthousiast over musicals. Na de eerste repetitie was ik verkocht. Dat is inmiddels elf jaar geleden.” Van zijn passie heeft Luuk deels zijn werk kunnen maken, want na zijn studie Culturele en Maatschappelijke Vorming verzorgt hij theaterlessen op scholen en werkt hij daarnaast als productieassistent. Hij schrijft bovendien zijn eigen voorstelling, maar dat is voor de langere termijn. “Verhalen vertellen vind ik heel mooi”, legt hij uit. “Zeker als je daar je eigen ideeën en visie in kwijt kunt.”

Vertrouwen

Het leuke aan musical vindt Luuk de mix van diverse disciplines: acteren, zang en dans. “Zang is voor mij altijd hard werken. Acteren gaat me het makkelijkst af. Maar doordat ik er altijd voor ben blijven gaan, ben ik gegroeid. Ik heb mijn onzekerheid aan de kant gezet en vertrouwen gekregen in mezelf en dat is nu beloond met de hoofdrol in ‘Kipps’.”

De weg omhoog

Dat hij de rol van Arthur Kipps zou gaan spelen wist Luuk overigens al in 2020, want toen vonden de audities plaats. “We moesten eerst nog ‘Doctor Zhivago’ opvoeren, maar vanwege corona liep het allemaal net even anders. Uiteindelijk hebben we die voorstelling vorig jaar pas kunnen spelen.” In ‘Doctor Zhivago’ speelde Luuk de rol van Strelnikov. Eerder schitterde hij al in ‘Titanic’ als Charles Clarke en in ‘Zorro’ als Isaac. “Geleidelijk aan heb ik de weg omhoog gevonden. Bij de audities voor ‘Kipps’ voelde ik al dat dit een rol voor mij was. Ik heb zoveel raakvlakken met Arthur Kipps, al ben ik wel iets minder naïef en denk ik wat meer na voor ik iets doe. Maar ik kan met net zoveel enthousiasme ergens induiken.”

Primeur

‘Kipps’ is minder bekend dan eerdere musicals die Brassica heeft opgevoerd. De Heerhugowaardse vereniging heeft een primeur; het is het eerste amateurgezelschap dat de Nederlandse versie van ‘Kipps’ op de planken brengt. Het draait allemaal om Arthur, een harde werker en een vrolijke dromer die leeft in het Engeland van rond 1920. Na een onverwachte erfenis verandert hij van een eenvoudige man zonder aanzien naar een interessante ‘prooi’ voor opportunisten, charmante geldwolven en sluwe bedriegers. Vind je ware liefde met een fortuin, of is een halve sixpence (een stuiver) genoeg? Soms moet je verliezen wat je hebt, om terug te winnen wat je kwijt was. Maar zal Arthur die les op tijd leren?


Luuk en de rest van de cast tijdens de repetities voor ‘Kipps’ in Cool. - (Foto: MusicalNieuws/ Monique Hoffmann)

Energie

“Uiteraard heb ik me verdiept in het personage”, vertelt Luuk. “Ik wil er ook iets van mezelf instoppen en geen ‘kunstje’ opvoeren;het gaat mij om de beleving.” Kipps is in elke scène aanwezig, dus het wordt een flinke klus. “Vergeleken met ‘Doctor Zhivago’ is het heel luchtig en vrolijk, er zit een hoog tempo in. Het leuke aan deze musical is dat je er met meer energie uitkomt dan dat je erin gaat. Dat geldt voor zowel de spelers als voor het publiek.” Met een vijftigkoppige cast en onder leiding van regisseur Ineke de Geus en muzikaal leider Gerbrand van Kolck wordt het ongetwijfeld weer een geweldig spektakel.

Achter de schermen

Kenmerkend voor Brassica is dat alle leden de kans krijgen te groeien en tot hun recht te komen. Ze worden geprikkeld om iets nieuws te leren. Naast kwaliteit en uitdaging is ook het sociale aspect van groot belang. Leden krijgen niet alleen een rol op het podium, maar ook achter de schermen, waarbij ze aanschuiven in een commissie. In die rol houden ze zich bijvoorbeeld bezig met het decor, de kostuums of sponsorwerving. Zo maakt Luuk momenteel deel uit van de feestcommissie, waarmee hij onder meer het jaarlijkse repetitieweekend organiseert. “Het zijn allemaal heel betrokken mensen bij Brassica, die elkaar iets gunnen. De weken tot aan de voorstellingen zetten we met elkaar de puntjes op de i, zodat we op het podium kunnen knallen. Na 16 april val ik dan even in een zwart gat. Maar hoe dieper het zwarte gat, hoe meer je ervan genoten hebt. Ik ben er trots op om onderdeel te mogen zijn van deze vereniging, die gedurfde keuzes maakt. Welke voorstelling we volgend jaar gaan spelen maken we binnenkort bekend. Eerst maar eens de volle focus op ‘Kipps!’.”

Brassica brengt ‘Kipps, the New Half a Sixpence Musical’ vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 april op de planken. Tickets bestel je via www.coolkunstencultuur.nl. Meer over Brassica vind je op www.brassicamusicals.nl