Cultureel jongerenplatform Artquake wint achtste Martin Neesen Prijs

Cultuur
Het thema van het achtste Lief Langedijk concert was dit jaar 'Everywhere'
Het thema van het achtste Lief Langedijk concert was dit jaar 'Everywhere' (Foto: Marjolein Ansink)

OUDKARSPEL – Vrijdagavond 10 november werd in de Allemanskerk in Oudkarspel voor de elfde keer het Lief Langedijk Concert met dit jaar als thema Everywhere georganiseerd. De deuren waren amper geopend of de eerste bezoekers zochten in de verwarmde kerk een plekje. Op alle stoelen lag een klein zaklampje, compleet met het nieuwe logo van Lief Langedijk. Later zou blijken waarom dat was.

De avond stond natuurlijk in het teken van wie er aan de haal zou gaan met de achtste Martin Neesen Prijs. Deze bestaat uit een prachtige glazen bokaal (waarin het profiel van Martin Neesen is verwerkt) en een geldbedrag van tienduizend euro. Er waren vier genomineerden: St. Bevrijdingsfestival Langedijk, St. Veldzorg Oosterdel, St. Villa Artquake en St. Langedijker Verleden. Om de prijsuitreiking heen was er veel muziek. Voor de pauze traden de talenten op van Popvoice, van Popschool Your Song uit Sint Pancras. De meiden, onder leiding van Nicole Verouden, werden muzikaal begeleid door de gitaristen Noah Elzer en Fleur van Baar. De talenten van Popvoice hebben ook een eigen gecomponeerd en geschreven nummer uitgevoerd. Dit nummer heet ‘Het Vuur’.
Bij het nummer toonde het publiek een lichtje via het aangeboden zaklampje. Een sfeervol moment.

Vijftien kandidaten

De feestelijk avond werd gepresenteerd door Anita Ringma en daarna kreeg Dick Bootsman, penningmeester van St. Lief Langedijk het woord. Hij vertelde hoe de nominatie in zijn werk gaat. ‘’In eerste instantie waren er veel te weinig aanmeldingen, maar na het verlengen van de inschrijftermijn kwamen gelukkig toch nog vijftien namen van instellingen, stichtingen en verenigingen binnen. Er bleven er vier over. Het bestuur heeft met alle genomineerden gesproken. Geen eenvoudige klus, maar er is uiteindelijk toch een winnaar uit de bus gekomen. Voor 2024 kunnen mensen vanaf 1 januari tot 1 april nomineren via de website.’’

Goede doel

Met een filmpje kreeg Stichting Help-Elkander de aandacht van de bezoekers. Deze stichting is door de organisatie van het Lief Langedijk Concert gekozen als het goede doel. Albert Hoogeveen mocht uitleggen wat Help-Elkander allemaal doet. 

Na afloop van het concert konden de aanwezigen een financiële bijdrage storten en het bedrag zal worden verdubbeld door Lief Langedijk. 

Stichting Help-Elkander maakt het voor gezinnen die in armoede leven en al jaren geen vakantie hebben kunnen vieren, mogelijk om toch een vakantie te hebben. Juist voor gezinnen in zorgen is het belangrijk er ook even tussenuit te kunnen.

Interviews

Voordat Ron Wolters, voorzitter van Stichting Lief Langedijk, de winnaar bekend zou maken van de Martin Neesen Prijs 2023, kreeg Marieke Neesen het woord. Met op de achtergrond een foto van haar overleden man, vertelde zij dat Martin met veel liefde en enthousiasme honderden mensen heeft geïnterviewd bij de eerste lokale omroep ‘De Heraut’ en later bij ‘Compleet FM’, de tweede lokale radio-omroep van Langedijk. Marieke: ‘’Ik heb uit de vele interviews er drie uitgekozen die we nu gaan tonen.’’ Mooie beelden van het interview met Chantel, van Chantel’s Mengelmoes. Daarnaast werden het interview met oud-wethouder Hans de Graaf en een mooi gesprek met de bekende Langedijker Nico Vader getoond.

Spannend

Voor de pauze, waar alle bezoekers getrakteerd werden op een hapje en een drankje, nam voorzitter Ron Wolters het woord. Hij hield de genomineerden lang in spanning. Voordat de winnaar bekend werd gemaakt werden filmpjes getoond van de genomineerden. Zo werd voor iedereen duidelijk wat de vier stichtingen allemaal in huis hebben. En dan na lange tijd in spanning te hebben gezeten werd eindelijk bekend gemaakt dat Stichting Villa Artquake de winnaar werd van de achtste Martin Neesen Prijs. Artquake is een cultureel jongerenplatform, waar jongerenkunst en talentontwikkeling centraal staat. Bij Artquake ontdekken jongeren tussen 15 en 25 hun passie en talent, via een programma vol kunst en cultuur. Zij bieden jongeren een podium en vele workshops. Er zijn optredens, expo’s en evenementen.

Sjors van der Panne

Na de pauze was het podium domein van zanger Sjors van der Panne. In een miniconcert van een uur tijd kwamen veel bekende en onbekende nummers voorbij. Van der Panne werd bekend in 2014 toen hij meedeed met The Voice of Holland en als tweede eindigde. Hij trad tien keer voor een uitverkocht Concertgebouw en is op dit moment bezig met een theatertour door het land: de chansons van Sjors. Bij het laatste nummer mocht ook Popvoice meezingen en de toegift, het nummer van Ramses Shaffy ‘Zing-vecht-huilbid, lach-werk en bewonder’, was samen met Popvoice en een deel van de toeschouwers, een krachtig slot van een mooie avond die werd afgesloten door Marieke Neesen die de vele mensen bedankte voor hun inzet.

Na afloop was er nog gelegenheid voor een drankje en ontvingen de bezoekers nog de cd ‘Everywhere’ van Popvoice, die nu ook te beluisteren is via diverse streamingdiensten.

Meer informatie op www.lieflangedijk.nl

Door: Ruud de Waard

Stichting villa Artquake won de Martin Neesen prijs