250 kerststallen tentoongesteld in Trefpuntkerk

Cultuur
Jo en Marjan Mensen hebben in totaal meer dan 600 kerstgroepen bij hun verzameling
Jo en Marjan Mensen hebben in totaal meer dan 600 kerstgroepen bij hun verzameling (Foto: aangeleverd)

BROEK OP LANGEDIJK - Vanaf 10 december worden in de Trefpuntkerk zo’n 250 kerststallen tentoongesteld. 

De expositie is vrij toegankelijk, al is de eerste week al aardig volgeboekt met groepen kinderen van enkele basischolen en de brugklassen van het Jan Arendsz. Tijdens hun bezoeken is er een kort welkom en muzikale toelichting bij het Kerstverhaal, waarna de kinderen een interactieve speurtocht kunnen volgen langs de getoonde Kerstgroepen. Na het bezoek gaan de kinderen ook nog langs de NHKerk bij Gebouw Irene waar een levensgrote buitenstal is ingericht.

Verschillende kerstgroepen

De kerstgroepen in de Trefpuntkerk worden uitgeleend door Jo en Marjan Mensen uit ‘t Veld. In de loop der jaren heeft Jo een grote verzameling opgebouwd van Kerstgroepen uit vele landen en culturen. Hij heeft zich vooral gespecialiseerd in volkskunst. Hij vindt het prachtig om te zien hoe het kerstgebeuren mensen heeft aangezet tot de meest verschillende en ook persoonlijke vormgeving. In Afrikaanse landen is het kind in de kribbe zwart, in Colombia indiaans enzovoort. De ene keer staat vader Jozef er wat sullig bij, terwijl hij in een volgende kerstgroep druk doende is om het kind te verschonen of de Drie Koningen van thee te voorzien.

Ruim 600 groepen

Je kunt wel spreken van een uit de hand gelopen hobby: De totale verzameling van Jo en Marjan bestaat uit meer dan 600 groepen, waarvan sommige een halve tafel beslaan. Maar er zijn ook miniatuur kerstgroepen die passen in een handpalm of eierdop. Jo en Marjan exposeren ook in de Sint Bavokerk in Haarlem.

Bezichtigen

Iedereen is welkom om gedurende de openingstijden (10, 13, 20, 27, 28 en 29 december van 14.00 tot 17.00 uur) de imposante verzameling te bezichtigen.

Voor scholen en groepen zijn er afwijkende tijden op afspraak mogelijk.

Locatie: Trefpuntkerk, Dorpsstraat 41a, 1721BB te Broek op Langedijk.