Leerlingen Cool schitteren tijdens Winter Wonder Walk

Cultuur
Dwarsfluitdocente Monique Jansen kijkt net zo uit naar Cool's Winter Wonder Walk als haar leerlingen.
Dwarsfluitdocente Monique Jansen kijkt net zo uit naar Cool's Winter Wonder Walk als haar leerlingen. (Foto: AG Heeremans Photography)

DIJK EN WAARD – December is aangebroken en Dijk en Waard maakt ruim baan voor Kerstmis. Dé manier om in kerstsferen te komen, is een bezoek aan Cool’s Winter Wonder Walk, zondag 17 december. Vanuit alle hoeken en gaten in Cool klinken de mooiste kerstliedjes, gespeeld door de leerlingen zelf! Er wordt fantastisch samengespeeld, gezongen en misschien zelfs een beetje gedanst. Klinkt dit je als muziek in de oren? Reserveer dan snel je kaarten!

Niet alleen voor de leerlingen van Cool kunst en cultuur is de Winter Wonder Walk een feestje, ook de docenten genieten met volle teugen van deze bijzondere dag. “Ook voor ons is dit dé happening van het jaar. Er is niets leuker dan samen muziek maken”, vertelt Monique Jansen, die al dertig jaar dwarsfluitles geeft in Dijk en Waard, waaronder vijftien jaar bij Cool. “Muziek verbindt en verbeeldt; het is een taal die iedereen spreekt. Van samen muziek maken krijg je energie, je leert van elkaar en je zelfvertrouwen groeit ervan als je op een podium gaat staan om voor een publiek te spelen.”

Samen schitteren

Tijdens de Winter Wonder Walk slaat ze de handen ineen met collega-muziekdocenten Anita Ramphal (harp) en Ellen Mertz (blokfluit en hobo). “Dit evenement is voor onze leerlingen hét moment om te schitteren. Dat verschillende instrumenten samenspelen gebeurt niet vaak. Bij ons kun je bijvoorbeeld tien fluiten en acht harpen samen horen spelen. Ook trombone, trompet en bugel verzorgen samen een miniconcert. Zo geeft elke docent of sectie een eigen invulling aan een optreden.” Overigens zijn leerlingen niet verplicht om mee te doen aan Cool’s Winter Wonder Walk. “Sommige docenten bieden ook aan leerlingen die niet mee kunnen of willen doen de kans om aan hun familie te laten zien wat ze geleerd hebben. Zij organiseren eind december nog een extra voorspeelavond.”

Samen muziek maken is het mooiste dat er is

50 routes

Tijdens Cool’s Winter Wonder Walk kun je, onder leiding van een gids, in totaal wel vijftig verschillende routes lopen door het gebouw; 25 in de ochtend van 11.00 tot 12.30 uur en 25 in de middag van 14.30 tot 16.00 uur. “Elke route leidt langs vier verschillende locaties waar leerlingen, bandjes en vocal groups een miniconcert van ongeveer een kwartier verzorgen. Ze staan niet alleen in de Rodi Media-zaal, Toon en het Café, maar ook op plaatsen waar je anders nooit komt zoals de artiestenfoyer. De totale route duurt zo’n anderhalf uur.

Puzzel

“Elk jaar proberen we iets nieuws toe te voegen aan de Winter Wonder Walk”, vertelt Meike Wilms, coördinator vrijetijdsonderwijs bij Cool. “Dit jaar zit er in een middagroute bijvoorbeeld een beeldende workshop kerstkaarten maken. Om ook onze creatieve leerlingen een podium te kunnen geven, verzorgen zij de decoratie. Want uiteraard zorgen we ervoor dat ons gebouw sfeervol is aangekleed. Het is elk jaar een uitdagende logistieke puzzel om iedereen op een plek neer te zetten waar hij het beste tot zijn recht komt, maar we zijn er trots op dat het weer is gelukt.”

Een ticket voor één route tijdens de Winter Wonder Walk kost 4,50 euro en is te reserveren bij de servicebalie van Cool of telefonisch via 072-5347662. Kinderen onder de 4 jaar hebben gratis toegang. Bij het kopen van je kaartje kun je aangeven in welk ensemble jouw kind, familielid of kennis meedoet. Vervolgens krijg je een kaartje voor een route waarin in ieder geval dit miniconcertje is opgenomen. De rest van de route is een verrassing. Ken je nog niemand die muziekles volgt bij Cool? Dan is de Winter Wonder Walk een heel laagdrempelige manier om kennis te maken met alles wat Cool kunst en cultuur te bieden heeft. Check op www.coolkunstencultuur.nl het blokkenschema van de verschillende routes.  


Proefmaand

Misschien raak je wel geïnspireerd om je aan te sluiten bij een les of cursus. Cool’s Winter Wonder Walk geldt namelijk als opmaat voor januari, die bij Cool tot ‘Proefmaand’ is omgedoopt. Wil je graag op muziekles, maar weet je niet zeker welk instrument bij je past? Dan kun je in de maand januari gratis proeflessen volgen op een instrument naar keuze. Vanaf half december kun je je hiervoor inschrijven. Meike: “In de Proefmaand hebben we overigens ook een Proefweek, waarin je workshops kunt volgen van de beeldende cursussen die we aanbieden voor jong en oud, zoals Theater, Musical, Fotografie, Medialab, Kunstlab, Keramiek, Tekenen & schilderen en de Kunstklas Kids.” Houd deze krant in de gaten voor meer info over de Proefmaand en de Proefweek.

Kom jij ook in kerstsferen tijdens Cool’s Winter Wonder Walk? Reserveer dan snel je kaartje bij de servicebalie van Cool of telefonisch via 072-5347662. Kijk voor meer info op www.coolkunstencultuur.nl.

PATRICIA SMAGGE