Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Noord-Holland

Cultuur
Het Cultuurfonds doneert 2 miljoen euro aan natuur in Nederland. Beeld uit de voorstelling 'Laagland' van Het Nationale Theater.
Het Cultuurfonds doneert 2 miljoen euro aan natuur in Nederland. Beeld uit de voorstelling 'Laagland' van Het Nationale Theater. (Foto: Anne Claire de Breij)

REGIO - “De staat van de natuur holt hard achteruit; 2023 was het warmste én natste jaar ooit gemeten, met daarbij een droogterecord. Het realiseren van klimaatbestendige natuur is noodzakelijk en daarom investeert het Cultuurfonds dit jaar 2 miljoen extra via de provinciale Landschappen. Dit bedrag komt bovenop de 1,5 miljoen euro waarmee het Cultuurfonds jaarlijks al bijna 300 natuurprojecten ondersteunt”, aldus Cathelijne Broers, directeur van het Cultuurfonds.

Elke euro die in Europa geïnvesteerd wordt in natuurherstel levert 8 tot 38 euro op, blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie. De provinciale Landschappen versterken al tientallen jaren de natuur en beschermen het landschap en cultureel erfgoed in Nederland.

“We zijn blij met deze bijzondere gift van het Cultuurfonds, deze steun is onmisbaar voor ons werk als natuurorganisatie. Hiermee kunnen wij méér klimaatbestendige natuur creëren in onze natuurgebieden. Een bedrag als dit, maakt impact en geeft parallel de biodiversiteit een positieve impuls. Samen maken we Noord-Holland mooier,” aldus Bas Rüter, Directeur Landschap Noord-Holland.

Biodiversiteit

In de provincie Noord-Holland ondersteunt het Cultuurfonds onder andere Plan Boom en Eco Ring, twee projecten die de biodiversiteit aanpakken. Denk dan aan het planten van bomen, het geven van plantadvies aan grondbezitters en het vergroenen van een visbuurt voor meer groenbeleving, spel en ontmoeting. Door natuur te combineren met sociale activiteiten komen jong en oud bij elkaar. Met de extra donatie van het Cultuurfonds, kunnen er meer van dit soort projecten worden opgestart. Ook is het mogelijk om voor jouw natuurprojecten aan te vragen bij het Cultuurfonds. De provinciale Landschappen dragen met natuurbescherming en natuurontwikkeling bij aan het herstellen van de biodiversiteit. Zo zijn er bufferzones gerealiseerd voor wateropvang bij hevige buien en door aanplant van gevarieerd bos wordt CO2 opgenomen, wat goed is voor bodemherstel. Een gezonde bodem houdt meer water vast en draagt dus bij aan de natuurkwaliteit. 

Geef om natuur 

Dat het Cultuurfonds al zo’n 60 jaar bijdraagt aan het behoud en de versterking van de natuur in Nederland kan dankzij de genereuze steun van donateurs en schenkers. Broers: “We kunnen niet zonder de schenkingen van natuurliefhebbers, want de nood is hoog om te investeren in klimaatbestendige landschappen. Op die manier kunnen we bijdragen aan belangrijke natuurprojecten, educatie, biodiversiteit en behoud van landschappen. We roepen natuurorganisaties dan ook op om een aanvraag bij ons in te dienen.”

Het Cultuurfonds 

Het Cultuurfonds investeert jaarlijks meer dan 40 miljoen euro in de toekomst van cultuur en natuur, dankzij particuliere giften en nalatenschappen, samenwerking met partners en de afdracht van de VriendenLoterij en Nederlandse Loterij. Via het Cultuurfonds krijgen jaarlijks ruim 3.500 cultuur- en natuurprojecten door heel Nederland, in het Caribisch deel van het Koninkrijk en in Suriname een financiële bijdrage. 

Kijk voor meer info op cultuurfonds.nl/natuur.