‘Message from Nobody’: bijzonder concert ontstaan in bijzondere tijd

Cultuur
Message fron Nobody; een bijzonder concert.
Message fron Nobody; een bijzonder concert. (Foto: Cool kunst en cultuur)

DIJK EN WAARD - Het is maart 2020 als Jasper Teule, muzikant en leider van vier bijzondere koren in Noord-Holland, net als de rest van Nederland in de lockdown terecht komt. Vanuit zijn woonkamer in Oudkarspel kijkt hij uit over de akkers in de kop van Noord-Holland. Geschokt door de wake-up call die de corona in het begin teweeg bracht bij veel mensen, gelooft ook hij dat we mogelijk nu gaan nadenken over ons eigen gedrag. 

Getriggerd door de indrukwekkende speech van de 16-jarige Zweedse scholiere Greta Thunberg, gehouden voor de wereldleiders in de VN, vraagt hij zich af wat hij zelf kan doen. In het besef dat alle beetjes helpen om een wereld in verandering mede mogelijk te maken, trekt hij zich terug in zijn studio en schrijft daar een eerste nummer met de vraag ‘Why Don’t We Listen’. Immers, sinds het verslag van de ‘Club van Rome’ uit 1972 worden we al gewaarschuwd wat ons te wachten staat als we ongeremd doorgaan met groei. 

Tien composities

Uiteindelijk zal corona ons ruim twee jaar in zijn greep houden en krijgt Jasper de tijd en inspiratie om meer nummers te schrijven. Hij creëert meer dan tien composities, die soms duister, alarmerend en verontrustend, maar tegelijktijdig mooi, verbindend, liefdevol en melancholisch zijn. Zij agenderen onderwerpen waar veel Nederlanders zich zorgen over maken. En dagen ons uit na te denken over oplossingen.

Boodschap van de muziek

Als hij zijn demo’s waarbij hij alle instrumenten en stemmen zelf heeft ingespeeld en gezongen, laat horen aan de mensen om hem heen, zijn die onder de indruk. Hij besluit een concert te geven onder de naam ‘Message from Nobody’, waarbij hij zichzelf ondergeschikt maakt aan de boodschap van de muziek. Hij ziet zichzelf als een zandkorrel en realiseert zich dat we uiteindelijk alleen samen de nodige verandering zullen doormaken als de wind ons stuurt in de juiste richting.

Zondag 12 mei vindt de première plaats in Cool kunst en cultuur in Heerhugowaard. Op dit moment zijn de repetities in volle gang. Met een strijkerskwartet en een rockband zullen Jasper en zijn partner Sasja samen met een koor hun stemmen laten horen van een wereld in verandering. De ruim veertig musici die op het podium staan is een mooie mix van professionals, conservatoriumstudenten en een speciaal samengesteld projectkoor. De nummers worden met elkaar verbonden door acteur Wim Bokhorst die ook hoop geeft door ons mee te nemen naar de vele positieve initiatieven die er momenteel worden ontwikkeld. Het decor toont videobeelden van de schilderijen die Annette Hoeksema maakte bij elk nummer van Jasper Teule. 

Meer weten of tickets reserveren? Ga dan naar www.coolkunstencultuur.nl.