Kunstenares Irma van de Zande werkt het liefst met acryl en olieverf

Cultuur
Kunstenares Irma van der Zande heeft een zeer veelzijdig oeuvre bij elkaar geschilderd.
Kunstenares Irma van der Zande heeft een zeer veelzijdig oeuvre bij elkaar geschilderd. (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD – Irma van de Zande, van 6 juni 1949, wordt over enkele maanden 75 jaar. Ze woont in het oude gedeelte van Heerhugowaard, met achter het huis een prachtige tuin. In haar woonkamer hangt een aantal fraaie kunstwerken die Irma in haar actieve periode heeft geschilderd. “Door corona is het allemaal wat minder geworden en dat kun je duidelijk in mijn werk zien.”

Het werk dat Irma in haar lange periode van schilderen heeft gemaakt is zeer uiteenlopend. Ze was als jong meisje al zeer actief. Ze werd geboren in Amersfoort en kwam via Amsterdam in de Kop van Noord-Holland terecht. “Mijn vader was marinier en zodoende belandden we in Den Helder. Al vanaf de lagere school had ik een sterke interesse in tekenen en op de middelbare school exposeerde ik voor het eerst mijn werk. Ik wilde dolgraag naar de Kunstacademie. Mijn tekenleraar stelde dat aan mijn vader voor, maar die wilde er niets van weten. Dat was voor mij een grote teleurstelling.”

Linkshandig

Het leven van de talentvolle Irma kende op haar achttiende een verrassende wending. “Ik besloot om een jaartje naar Zwitserland te gaan, als au pair. Helaas duurde dat door omstandigheden slechts vier maanden. Mijn vader kwam me ophalen en daarna besloot ik toch terug te gaan naar Zwitserland, maar voor geheel iets anders.” Eenmaal terug in Nederland ging Irma naar Schroevers voor een secretaresseopleiding, die ze ook heeft afgemaakt. Maar een baan als secretaresse gaf haar geen voldoening en in 1974 verhuisde ze met haar man naar Heerhugowaard. Samen kregen zij een dochter en later volgden nog drie kleinzoons waar Irma erg trots op is.

Rien van Holland

Zo’n vijftig jaar geleden, Irma was destijds 25 jaar, pakte ze het tekenen en schilderen weer volledig op. “Ik heb in die tijd drie jaar les gehad van Rien van Holland, een geweldige leraar. Na die periode werd schilderen voor mij een ware ontdekkingstocht, een spel van lijnen en kleuren.” 

Irma had belangstelling voor een breed arsenaal aan onderwerpen. Ze laat foto’s zien van jazzschilderijen en tekeningen. “Je moet de muziek horen als je naar mijn werk kijkt. Veel tekeningen heb ik gemaakt tijdens optredens van jazzmuzikanten. Dan maakte ik ter plekke een snelle schets die ik later ging uitwerken. Ik heb ook veel gewerkt met modellen, waaronder ook naakt. Ik heb vele jaren zelf lesgegeven, maar in de coronaperiode is er toch iets veranderd. Ik exposeerde heel veel, maar dat is een stuk minder geworden.”

Kunstroute

Irma heeft jarenlang in aquarel geschilderd. “Een prachtig medium”, vindt ze nog altijd. “Maar later ging ik over op pastel, olieverf en acryl.’’ Mensen die nieuwsgierig zijn naar Irma’s werk kunnen in mei terecht bij de Kunstroute Heerhugowaard. “Ik kom al jaren bij de familie Nieuwboer aan de Lindelaan 2e in Heerhugowaard, een prachtige locatie waar ik mijn werk laat zien. Ook zijn er enkele beelden te zien die ik heb gemaakt.” 

Daarnaast heeft Irma een doorlopende wisselende expositie in haar sportschool De Praktijk, aan de Van Loonstraat in Heerhugowaard. Ook zijn er schilderijen van landschappen en dieren bij Irma thuis te zien. “Ik heb heel wat dagen rondgehangen in dierentuin Artis en daar verschillende dieren op papier vastgelegd.” 

Op dit moment maakt Irma kleine schilderijtjes met als beeltenis gebakjes. Het ziet er allemaal erg smakelijk uit. De Heerhugowaardse weet niet van ophouden, maar naast haar schilderwerk krijgen ook de kleinzoons van zestien, veertien en twaalf jaar alle aandacht.