Leer ‘pratende’ koeien verstaan in het Rundveemuseum

Cultuur
Koeien communiceren met elkaar en met mensen die ze herkennen.
Koeien communiceren met elkaar en met mensen die ze herkennen. (Foto: Hanneke de Boer)

REGIO - Bezoekers van het Rundveemuseum leren zondag 21 april beter communiceren met de koeien in het weiland of op de stal van het museum in Aartswoud. Leonie Cornips legt in twee sessies uit hoe de lichaamstaal van een koe werkt en ook dat het geloei van een koe van alles kan betekenen. 

De sessies beginnen om 13.30 en 15.00 uur. Per ronde kunnen maximaal 25 personen worden toegelaten. Als de sessie in het weiland is, wordt van de bezoekers verwacht dat ze goed ter been zijn.

‘Hallo’ zeggen

Leonie Cornips doet als bijzonder hoogleraar taalcultuur al een aantal jaren serieus onderzoek naar de communicatie van koeien. Zij doet veldwerk op verschillende bedrijven en leert steeds wat bij. Er is uitgezocht dat koeien veel verschillende geluiden kunnen produceren. Volgens Leonie zeggen koeien zachtjes hallo tegen andere koeien, maar ook tegen mensen die ze herkennen en die ze beschouwen als lid van de kudde. Daarin is weer een aantal patronen te herkennen. 


Wat wil deze koe ons toch vertellen? - (Foto: Hanneke de Boer)

Leonie is nieuwsgierig naar die verbanden en leert de toehoorders zondag 21 april zeker anders naar het loeien van koeien te luisteren en vooral naar het gedrag van koeien te kijken. Maar of we ze allemaal gaan verstaan? Veel blijft duidelijk, maar het begin is er. De koeien loeien tenslotte niet voor niets, dus is het mooi als we ze beter begrijpen!

Het Rundveemuseum Aat Grootes is te vinden aan de Schoolstraat 43 in Aartswoud. De entree is 4 euro, voor kinderen van 4 tot 12 jaar is dat 2 euro. Vrienden van het museum hebben vrij toegang. Reserveer je bezoek alvast via www.rundveemuseum.nl.