Combikaart museumboerderij en rundveemuseum

Nieuws

REGIO - In museumboerderij West-Frisia in Hoogwoud en het Rundveemuseum van de familie Grootes in Aartswoud zijn sinds kort combikaarten te koop. De kaart kost 5 euro en geeft korting op entreebewijzen voor beide musea. De kaart is gedurende een jaar na aankoop te gebruiken in beide musea. Het museum in Hoogwoud is van donderdag tot en met zondag open tussen 13.00 tot 16.30 uur, in Aartswoud is de deur open op woensdag, zaterdag- en zondagmiddag op dezelfde tijden.
De twee musea zijn op zoek gegaan naar een vorm van samenwerking en zijn daar op deze wijze in geslaagd. De beide collecties hebben veel overeenkomsten. De gezamenlijke oorsprong komt voort uit de veeteelt, die in vroegere tijden - en ook nu nog - heel belangrijk was en is in de regio. Grote groepen mensen leefden vroeger van de veeteelt, en de geschiedenis wordt in beide musea op eigen wijze verteld. De museumboerderij laat zien hoe een boerderij er ongeveer honderd jaar geleden uitzag. De geschiedenis herleeft binnen in het woonhuis. Op de stal staan gebruiksvoorwerpen om de melk te verwerken tot kaas en aanverwante producten. De laatste bewoner van de stolpboerderij aan de Koningspade, Adriaan Donker, was een gedreven verzamelaar. Daardoor bracht hij een bezienswaardige collectie bij elkaar, die het waard is gezien te worden. De boerderij wordt in stijl onderhouden en vormt met het omringende landschap een sfeervol ouderwets plaatje.
Het rundveemuseum is ontstaan rondom de boerderij van Aat Grootes die centraal in het dorp naast de kerk staat. Om de boerderij te bewaren is het idee uitgewerkt een rundveemuseum te starten. Het uitgangspunt is het behouden van oorspronkelijk Hollandse koeienrassen met kalveren. Deze worden raszuiver gefokt en blijven lang bij de moeder. Te zien zijn onder meer Fries-Hollands rundvee, de Witrik en de Brandrode koe. Naast koeien zijn er schapen, geiten, kippen en ganzen. Ook dit zijn oorspronkelijke Hollandse rassen. In de aanwezige educatieruimte komt de geschiedenis van de aanwezige, zeldzame dierenrassen ruimschoots aan bod. De bomen en struiken die rondom op het erf staan hebben ook een Nederlandse oorsprong.
De museumboerderij West-Frisia is te vinden aan de Koningspade 31 in Hoogwoud; het adres van het Rundveemuseum is Schoolstraat 43 in Aartswoud.