Langedijk Waterrijk waakt over de wateren - `Meer doorvaarbaarheid biedt kansen voor Langedijk`
Nieuws

ZUID-SCHARWOUDE – Stichting Langedijk Waterrijk waakt over de wateren van Langedijk. Dit doen zij al twintig jaar. Zij zetten de doorvaarbaarheid van Langedijk op de kaart, organiseren regelmatig grote waterevenementen én houden zich bezig met het behoud van het varend erfgoed (ze zijn aangesloten bij FVEN, Federatie Varend Erfgoed Nederland). Met maar liefst dertig schuiten (varend erfgoed) waren zij vorige week vertegenwoordigd bij SAIL Amsterdam.


“We hebben ontzettend genoten van SAIL”, vertelt Kees Hink van Waterrijk Langedijk. “We hadden prachtig weer en vooral tijdens de grachtentocht, hebben we Langedijk weer goed op de kaart gezet.” SAIL was een van de hoogtepunten van Langedijk Waterrijk van dit jaar. Maar zij doen meer. “We zijn de waakhond van het water”, legt voorzitter Peter Wiersma uit. Tijdens Koolsail hield Waterrijk Langedijk in samenwerking met de gemeente een symposium over de wateren van Langedijk. “Toen bleek dat dit nog veel meer leeft dan we eerder dachten. Langedijk houdt van z’n water. Het hoort bij onze identiteit. In 1995 is de stichting Waterrijk Langedijk opgericht. Er is hier veel water, maar er is ook veel drooggelegd. Na de verkaveling zijn er naast de vele bruggetjes ook dammen geplaatst waardoor het niet meer overal doorvaarbaar is, ook is er water dichtgegroeid. Wij vinden dat jammer en zetten ons in voor de wateren en proberen de situaties op sommige plaatsen te herstellen. Dat betekent protesteren tegen dammen en lage bruggetjes, maar ook onderhandelen over maaien en baggeren van wateren."


In 2005 is een dam bij de Lepelaar in Zuid-Scharwoude vervangen voor een brug, onlangs (in 2014) werd in de Zandsloot in Broek op Langedijk een vaarduiker geplaatst en ook de brug bij de Dubbelebuurt is een succesje voor Waterrijk Langedijk. "Het lijken kleine dingen, maar voor de doorvaarbaarheid betekent het een hele hoop. En daarmee ook voor de toerisme; Langedijk wordt levendiger. Als er een open vaarroute langs de achtertuin loopt, zijn mensen geneigd de hoge schuttingen weg te halen en meer aan de tuin te doen. We wonen in een prachtig gebied, wat mij betreft mogen nog veel meer mensen dat zien”, aldus Wiersma.

Knelpunten


Langedijk Waterrijk werkt al jaren aan de doorvaarbaarheid van de Achterburggracht in Noord-Scharwoude. “Hier zitten vier ‘knelpunten’. Je kan van Noord-Scharwoude varen tot het veilingterrein maar bij de Sportlaan, Wilgenlaan en Lindenlaan (achter de Sint Jan de Doperkerk) zijn dammen geplaatst. De vaarroute loopt hier dood. Hier willen we graag wat aan doen. Maar met alleen goede wil kom je er niet. Dammen vervangen voor bruggen of duikers kost geld. Momenteel kijken we naar de mogelijkheden om geld bij elkaar te vinden hiervoor. Als het belang voor meer mensen duidelijk is, zijn er wellicht meer mensen en/of bereid te helpen.” Ook een open verbinding over het water met Sint Pancras staat op het verlanglijstje en als het aan de stichting ligt, wordt er ook wat gedaan aan de doorvaarbaarheid bij het veilingterrein.

Evenementen


Wat misschien wel het belangrijkst speerpunt is van Waterrijk Langedijk, werd nog niet genoemd. Dat is: Meer mensen laten genieten van het water. “Door evenementen zoals de Sluis-tot-Sluisroute, Lichtjesavond en het NK Kloeten te organiseren, laten we zien hoe mooi Langedijk is vanaf het water."

Kijk voor meer informatie op www.langedijkwaterrijk.nl.