TAS staat op straat - Tienercentrum luidt noodklok om noodsituatie

Nieuws

HEERHUGOWAARD – De kinderen hebben het er nu nóg over. Enkele weken geleden organiseerde Tienercentrum TAS (Team Activiteiten Samendoen) een fantastische huttenbouw, waarbij door maar liefst 105 blije kinderen werd gebouwd, gelachen en gefeest. De gezichten bij de organisator staan inmiddels heel wat minder vrolijk. Sinds 1 september heeft TAS geen locatie meer. ,,En de gemeente Heerhugowaard doet helemaal niets. De situatie is schrijnender dan ooit.”
De ruimte van TAS werd altijd gehuurd door welzijnsorganisatie Kern8. Maar sinds die begin dit jaar door de gemeente is vervangen door MET Welzijn, staat TAS op eigen benen. De jaarlijkse huur van 40.000 euro kan TAS echter niet zelf opbrengen. Van de gemeente mocht TAS als overgang een half jaar gratis De Horst benutten en kreeg men het advies om in de tussentijd een stichting te worden. Dat is namelijk een voorwaarde uit de subsidieverordening van de gemeente om een financiële bijdrage te kunnen krijgen. TAS heeft aan dat verzoek voldaan, maar subsidie komt er (vooralsnog) niet. Volgens Ragnhild Schildwacht van het bestuur van TAS kregen de vrijwilligers pas in mei te horen dat zij de speciaal voor kinderen en tieners gebouwde en ingerichte ruimte in De Horst per 1 juli moesten verlaten. ,,Zonder officieel schrijven, zonder heldere communicatie, maar vanuit de wandelgangen kwam dit nieuws. Hoe slordig kun je communiceren met je burgers?”, vraagt ze zich hardop af.

Steun

,,Vele handtekeningen, brieven en protestacties zijn we verder, schooldirecteuren en andere organisaties hebben hun steun betuigd en aangegeven dat de activiteiten van TAS een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen vanuit een veilige basis. Desondanks raken de wethouder en het college er niet van overtuigd dat TAS een plek biedt waar tieners zich veilig voelen en waar veel ouders een veilige plek vinden voor hun kinderen. Waar ouderen uit de wijk genieten van de activiteiten, zelf een steentje bijdragen en aangeven juist minder overlast te ondervinden als er activiteiten zijn. Wij hebben ons zeer meewerkend opgesteld, zijn een op zichzelf staande stichting geworden en hebben buurtinitiatieven opgepakt. Blijkbaar is het nóg niet voldoende om bestaansrecht te krijgen."
Tijdelijke oplossing

Wethouder Carolien van Diemen is diverse malen uitgenodigd om in gesprek te gaan met het bestuur, maar tot op de dag van vandaag is zij hier nog niet op ingegaan. Een tijdelijke oplossing voor huisvesting en opslag werd gevonden bij de scouting, zodat de zomeractiviteiten konden doorgaan. Helaas geven zij aan niet met de TAS-groep verder te willen, waarbij het niet duidelijk wordt wat de reden hiervan is. Ragnhild: ,,Nu staat TAS dus weer op straat en liggen alle plannen (kinderdisco, inloop, vakantieactiviteiten en de huttenbouw) stil. De gemeente zegt dat we per activiteit wat kunnen huren in een wijkcentrum. Zijn zij zelf niet jong geweest? Een kinderdisco naast een yogaclubje? Een tienerinloop in een vergaderruimte? Waarom willen zij niet snappen, dat dit niet gaat lukken? De inrichting is niet eens geschikt voor de doelgroep."
Grens

Volgens Ragnhild hebben de TAS-vrijwilligers hun uiterste best gedaan met de gemeente mee te denken. ,,Op verzoek van de gemeente zijn we vijf keer verhuisd en hebben we al zes verschillende huttenbouwlocaties gehad. Maar nu is er een grens bereikt. Voor de vrijwilligers maar zeker ook voor de kinderen, die je steeds weer opnieuw moeten zoeken, zijn al die verhuizingen niet fijn. Ondanks de bewezen flexibiliteit staan de vrijwilligers en de kinderen nu toch echt op straat. En dat terwijl er genoeg ruimte vrij is; het pand aan het Van Eedenplein staat nog steeds leeg, net als het oude postkantoor aan De Genestetlaan en talloze ruimten in De Mediaan. Zelfs basisscholen hebben aangegeven een lokaal ter beschikking te willen stellen, maar dit helaas niet mogen omdat de gemeente eigenaar is van de gebouwen."
Noodoproep

Toch willen de TAS-vrijwilligers niet opgeven omdat niet zij, maar de kinderen de dupe zijn van dit alles. Die staan straks op straat. ,,Daarom doen wij nogmaals een noodoproep aan het college van burgemeester en wethouders om de ogen te open en samen met de vrijwilligers te zoeken naar een oplossing. Ook zoeken wij bedrijven, mensen en inwoners die ons kunnen helpen. Help de TAS-groep, zodat er mooie kinder- en tieneractiviteiten blijven bestaan. TAS is echt in nood en staat binnen een paar weken op straat met alle spullen en activiteitenplannen. De twijfel of het dan nog wel goed kan komen, hoe hard we er ook aan willen werken, is heel groot.”
Uiteraard is de gemeente Heerhugowaard om een reactie gevraagd. ,,De gemeente wist niet dat TAS geen onderdak meer heeft bij Scouting Angela; dat moesten we uit de media vernemen", aldus woordvoerder Hans Jansen. ,,Er is nu een gesprek gepland met het bestuur van TAS en wethouder Van Diemen, woensdag 16 september.Tot die tijd geven wij geen commentaar."
Wie TAS wil helpen kan contact opnemen via tasheerhugowaard@gmail.com of bellen met 06-47936428.