Herons jeugd neemt afscheid van een icoon - Gévan Berkel al 70 jaar betrokken bij de honkbalsport

Nieuws

HEERHUGOWAARD - Nog een paar weken en Gé van Berkel gaat zijn tachtigste verjaardag vieren. Op 11 november van dit jaar zullen ongetwijfeld weer zingende kinderen aan de deur komen om wat lekkers op te halen. Dat is dan voor Sint Maarten, maar dat is geen probleem voor Gé, die op de kop af 70 jaar bij de honkbalsport betrokken is.
door Ruud de Waard
De eerste 30 jaar bij Sportclub Haarlem, de stad waar Van Berkel geboren is en de laatste 40 jaar bij het Heerhugowaardse Herons. Maar aan alle goeds komt een einde en vorige week woensdagavond werd afscheid genomen van een gedreven sportman, te midden tussen de jongens en meisjes die door hem werden getraind. ‘’Ik zat midden tussen de jeugd,’’ aldus Gé van Berkel, die intussen even opnoemt welke onderscheidingen allemaal heeft mogen ontvangen. ‘’Ik was tien jaar toen ik met een groep vrienden op straat al honkbal speelde. Het straat honkbal was in Haarlem en ook Amsterdam in die jaren erg populair. Er was niet veel aan het einde van de oorlog. De honken bestonden uit wat jasjes en de bal werd gemaakt van een prop papier, die werd nat gemaakt en daarom heen wat elastiek (gemaakt van een oude binnenband van een fiets) om het papier bij elkaar te houden. De knuppel was een flinke tak. En het was genieten, iedere dag weer. Zo gauw de school uit was gingen we de straat op om onze favoriete sport te beoefenen.’’

Hoogste niveau

Zelf heeft Van Berkel jarenlang op het hoogste niveau geacteerd bij Sportclub Haarlem. ‘’Dat waren mooie tijden en ook speciaal waren de wedstrijden tussen de negentallen van Haarlem en Amsterdam. Er werd veel strijd geleverd, want iedereen wilde natuurlijk winnen. Af en toe spreek ik een paar van die ‘ouwe gabbers’ en dan komen weer de mooiste verhalen naar boven. Heerlijk. We werden meerdere keren kampioen en het landskampioenschap in 1983, met de interregionale jeugd, staat nog steeds in mijn gedachten gegrift.’’ Veertig jaar geleden verhuisden Gé en zijn vrouw naar Nieuwe Niedorp en natuurlijk werd het Heerhugowaardse Herons zijn nieuwe onderkomen. Hij werd met open armen ontvangen en werd onmiddellijk gebombardeerd als trainer/coach. Herons heeft veel te danken aan Van Berkel. Denk aan het voortzetten van het zomerkamp en het jaarlijks terugkerende Noord-Hollandse School, waar talenten uit de hele regio op af komen en op dit moment alweer 75 namen op de lijst prijken. Door het vijftigjarig lidmaatschap van de honkbalbond ontving Van Berkel het predicaat bondsridder en 2011 ontving hij de Award 2010.
Clinics

Gé: ‘’Al een aantal jaren verzorg ik clinics op de basisscholen in Heerhugowaard en in de komende weken volgen nog 7 scholen en dan sluiten we af met een instuif op 30 november in de Zuidhal. Op 14 december neem ik afscheid van het totale honk- en softbalgebeuren in het clubhuis van The Herons. En natuurlijk blijf ik, als ere-lid van The Herons, de club nauwlettend volgen.’’ Maar het afscheid van zijn jongens en meisjes was hem even dierbaar en een van de leden had een reep gekocht met een speciale wikkel. Het ontroerde de oude baas, die altijd supporter zal blijven van The Herons.