Basisschool Paus Johannes duurzamer dan ooit

Nieuws
(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd) rodi.nl

SINT PANCRAS - De Paus Johannesschool in Sint Pancras viert dat zij een duurzame school is. Stichting Atrium, waar de Paus Johannes onder valt, verduurzaamt al haar scholen met zonnepanelen, energiezuinige verlichting en een eigen dynamisch led-lichtsysteem, de Educube.
Stichting Atrium hecht veel waarde aan duurzaamheid en daarom zijn de leerlingen de afgelopen weken aan de slag geweest met opdrachten over duurzaamheid en energiebesparing tijdens een educatief bewustwordingsprogramma, 'Speur mee met Detective D'. De duurzame weken werden woensdagmiddag 17 oktober afgesloten met een spectaculaire finale. Zowel de bestuursvoorzitter van Atrium, Gea Koops, als wethouder Nils Langedijk zijn daarbij van de partij.

Stroom opwekken en besparen

Dankzij 124 zonnepanelen die Slim Opgewekt op het dak installeerde, wekt de school nu haar eigen zonnestroom op. Hoeveel de panelen opwekken zien kinderen elke dag op het Energiescherm dat nu in school hangt. De school heeft ook een speciaal voor scholen ontwikkeld ledlichtsysteem, de Educube. Bij dit systeem veranderen leerkrachten in een handomdraai het licht in hun klas: van een wat blauwere stand waarbij kinderen zich gemakkelijker concentreren tot een stand waarbij het digiboard optimaal zichtbaar is. Zo bespaart de school niet alleen energie, maar wordt het nieuwe licht ook slim ingezet.
Duurzame opdrachten

Detective D vroeg de kinderen in een videobericht om hulp omdat het zonne-stroomsysteem een nieuwe update nodig heeft. Om deze op tijd uit te voeren zijn codes nodig die in energie-opdrachten verborgen zitten. Eén van de opdrachten is het maken van duurzame wensen. De kinderen gaan daarbij nadenken over hoe de wereld er over vijftien jaar uitziet. Tijdens de finale worden de wensen in een tijdscapsule gestopt die met een mysterieuze mist voor vijftien jaar onder het schoolplein worden begraven. Ook wordt het nog spannend of het Detective D en de leerlingen lukt om de code op tijd in te voeren.