Boodschappen doen zonder plastic? Ga mee met de Zero Waste Wandeltour!

Nieuws
Door je eigen broodzak mee te nemen, draag je bij aan het verkleinen van de afvalberg
Door je eigen broodzak mee te nemen, draag je bij aan het verkleinen van de afvalberg (Foto: Groene Helden Academie)

REGIO – Een leven met minder afval lijkt onmogelijk, maar burgerbeweging Zero Waste Nederland laat zien dat het kan. Tijdens de landelijke Week zonder Afval van 22 tot en met 28 mei organiseren ze Zero Waste Tours op meer dan 30 locaties in heel Nederland. Ook in Alkmaar is er zo’n tour gepland. Met de tips & tricks én de favoriete duurzame Alkmaarse winkeladresjes van gids en Klimaatburgemeester van Dijk en Waard Petra van Kleef leer je dinsdag 23 mei in een paar uur tijd hoe jij de eerste stappen naar zero waste zet.

Petra is initiatiefnemer van de Zero Waste Tour in Alkmaar. Zij vindt het belangrijk om zoveel mogelijk afval te vermijden. Zij heeft daarom haar boodschappenroutine zo aangepast dat ze met haar gezin nog maar heel weinig afval heeft. “Er worden enorm veel verpakkingen weggegooid. Dat zorgt voor vervuiling op onze aarde, in de lucht en water, en uiteindelijk ook in ons lichaam.” Elisah Pals, oprichter van Zero Waste Nederland, vult aan: “De meeste spullen die we weg doen, hebben geen nieuwe bestemming. Ze belanden simpelweg op een grote hoop of in de verbrandingsoven. En deze vervuiling heeft steeds meer invloed op onze kwaliteit van leven. Door het meebrengen van je eigen broodzak, bakje, beker en tasjes begin je thuis door het verkleinen van de afvalberg.”

Eigen bakjes en zakjes steeds gewoner 

Duurzaam leven neemt toe in populariteit merkt Petra, die zich in haar dagelijks leven actief bezig houdt met duurzaamheid. Met haar Groene Helden Academie inspireert ze anderen om ook duurzaam te gaan leven. Ze schrijft blogs en social media posts met praktische duurzame tips en ter inspiratie. Ook ontwikkelde ze de Zero Waste Kickstart, een online cursus waarin je in negen weken leert je (plastic) afval met meer dan de helft te verminderen. “Ik merk dat er steeds meer mensen voor open staan en hun steentje willen bijdragen. Toch weten ze niet altijd goed waar te beginnen of is er wellicht nog wat angst om als ‘geitenwollensokkentype’ te worden weggezet.” Nergens voor nodig vind ze. “Tijdens de Zero Waste Tour kom je langs veel winkels waar echt niet raar wordt opgekeken van je eigen zakje of bakje. Het brood bij de bakker in je eigen broodzak laten stoppen. Groente en fruit in je eigen tas en een koffie of thee to go meenemen in je eigen beker (vaak zelfs met korting!). Ook een maaltijd afhalen in je eigen bakje; steeds meer mensen vinden dit heel gewoon. En dat dat wil ik je heel graag laten zien. Naast adresjes waar je eten en drinken kunt halen in je eigen verpakking, bezoeken we ook een aantal toffe duurzame ondernemers in Alkmaar.”

Aanmelden  

De Zero Waste Wandeltour in Alkmaar is dinsdag 23 mei. Je kunt kiezen of je zelf op pad gaat met een uitgestippelde route (start 10.15 uur) of meeloopt met gids Petra (start 10.30, einde 12.00 uur). Aanmelden kan via https://bit.ly/zerowastewandeltours. Op deze site vind je ook de links naar tours elders in het land. 

Meer weten? Kijk op www.zerowastekickstart.nl.