Kunstroute Langedijk feestelijk geopend

Nieuws
Er werd door Marieke Neesen, Nico Vader en John Does geproost op de opening van de Kunstroute Langedijk.
Er werd door Marieke Neesen, Nico Vader en John Does geproost op de opening van de Kunstroute Langedijk. (Foto: Rodi Media/MB)

Vanavond werd de Kunstroute Langedijk officieel en feestelijk geopend. Vanaf de museale boothelling van Nico Vader werd het glas geheven op de editie 2023, die met de deelname van ruim honderd kunstenaars op zo’n veertig locaties, groter is dan ooit.

Daarna stapten alle genodigden, veelal deelnemende kunstenaars, maar ook wethouder John Does, op een van de boten van Stichting Veldzorg en op ’t Kofschip van Nico Vader die dit jaar 130 jaar bestaat. Deze vaartocht wordt ook de rest van het weekend van de Kunstroute gedaan, en is een nieuw onderdeel. En een bijzonder mooi onderdeel, omdat op deze manier het waterrijke gebied wordt betrokken bij de Kunstroute, die verder door alle dorpskernen van Langedijk loopt. De Kunstroute Langedijk loopt van het noordelijkste punt: de Ambachtsdijk in Oudkarspel tot aan het zuidelijkste in Sint Pancras, te weten: Kinderboerderij Jong Leven.

Iedere tien minuten een boot

Op bepaalde punten tijdens de uur durende vaarroute zijn kunstwerken geplaatst en te zien, waaronder een gedicht van Aris Bouwens, werk gemaakt door leerlingen van de Johannes Bosco uit Heerhugowaard, en een indrukwekkend houten bouwwerk door Kollektief Drijfnat. Zaterdag tot en met maandag vertrekt er om de tien minuten een boot vanaf de steiger bij Veldzorg en vanaf de steiger bij de scheepshelling van Nico Vader in Broek op Langedijk. Een aanrader! 

Gratis te bezoeken

Dit pinksterweekend, 27, 28 en 29 mei 2023 van 11.00 tot 17.00 uur vindt de jaarlijkse Kunstroute Langedijk plaats. Het doel van de Kunstroute is om inwoners en belangstellenden uit Langedijk en omstreken kennis te laten maken met kunst in zoveel mogelijk vormen. Alle locaties waar geëxposeerd wordt, zijn gedurende deze dagen gratis te bezoeken. 

Alle soorten kunst

De kunstenaars tonen het publiek wat kunst is in de meest uiteenlopende vormen. Denk daarbij aan schilderkunst, beeldhouwkunst, keramiek, sieraden, foto’s, mozaïek en objecten die niet vallen onder de eerdergenoemde disciplines. Pottenbakken, bijvoorbeeld, is niet eerste waar je aan denkt bij kunst. Het is wel te zien gedurende het Pinksterweekend. Zelfs de schrijfkunst heeft een plaatsje op de Kunstroute.

Kunstroute-vlaggen 

Gedurende de drie dagen van het Pinksterweekend, 27, 28 en 29 mei kunt u tussen 11.00 en 17.00 uur terecht op de deelnemende locaties. De route kunt u zelf uitstippelen en afleggen met de auto of per fiets. De locaties zijn herkenbaar aan de exclusieve Kunstroute-vlaggen en de posters.

Kunstroute krant

Vorige week is de speciale Kunstroute Langedijk krant verspreid in het Nieuwsblad Dijk en Waard, zodat iedereen zelf kan bepalen waar hij of zij naar toe wil gaan. De Kunstroute Langedijk krant ligt ook op locaties tijdens de Kunstroute Langedijk. Kijk voor alle informatie op www.lieflangedijk.nl of op Facebook: Kunstroute Langedijk.

Afbeelding
Ook de leerlingen van de Johannes Bosco uit Heerhugowaard hebben kunst gemaakt.
Afbeelding
Afbeelding
OOk 't Kofschip van Nico Vader voer vanavond mee.
Afbeelding
Het indrukwekkende werk van Kollektief Drijfnat.
Afbeelding
Afbeelding