Sterkste mannen van Langedijk allebei in de finale

Nieuws
De sterkste mannen van Nederland komen mooi uit Dijk en Waard!
De sterkste mannen van Nederland komen mooi uit Dijk en Waard! (Foto: AGHeeremansPhotography)

LANGEDIJK - Vorige week las u op de website van Nieuwsblad Dijk en Waard al het verhaal van Nico Adali, de sterkste man van Heerhugowaard, en zijn deelname aan de kwalificatiewedstrijd voor deelname aan de Sterkste Man van Nederland op 8 juli in Winschoten. Helaas voor hem hield het daar voorlopig op. Hij blesseerde zich in het derde onderdeel van de voorronde en moest daardoor de wedstrijd staken. En heeft zich daarmee niet geplaatst voor de finale in Winschoten. Maar gelukkig hebben we in Dijk en Waard nóg twee troeven! 

Guus Palmer en Max Gelder zijn trainingsmaatjes en wonen allebei in het Langedijker deel van Dijk en Waard, Guus in Zuid-Scharwoude en Max in Oudkarspel. Voor de foto worden alle gewichten even op straat gesleept, wat nog niet meevalt met ‘koude spieren’. Maar het is natuurlijk wel leuk om te zien wat die mannen kunnen liften, de schijven van 25 kilo worden aan de stang gehesen alsof het niks is. Al gaat het er tijdens de sterkste man wedstrijden heel anders aan toe. 

Guus vertelt: “Max heeft zich voor de finale van de Sterkste Man gekwalificeerd in Volendam op 13 mei en ik een maand eerder in Wilnis. Sterkste mannen wedstrijden, of strongman zoals het ook wel wordt genoemd, zijn een combinatie van sport en show. Daarom worden de wedstrijden van oudsher altijd gehouden op marktpleinen en plekken waar veel publiek bij kan komen. Ook de onderdelen zijn daarop aangepast.” 


Max en Guus samen met Ted van der Parre, de Sterkste Man van de Wereld 1992. De enige Nederlander die dat ooit heeft gewonnen, en tevens de langste winnaar ooit (213 cm).- Foto: aangeleverd

De sterkste man wedstrijden bestaan uit meerdere onderdelen. Veel deelnemers hebben wel een aantal favoriete oefeningen waar ze in uitblinken. Echter wint degene die heerst op alle verschillende oefeningen. Het is voor de sterke mannen dus zaak om allround getraind te zijn. Klassiekers als vrachtwagen trekken, tractorbanden flippen, bakstenen tillen, deadlift van een auto en de Atlas stones (ronde stenen met een gewicht tot 180 kilo die op een plateau moeten worden gehesen) zijn altijd van de partij. 


Het zijn intensieve dagen waarbij ze steeds kort maar krachtig in actie zijn, om vervolgens te wachten tot ze aan de beurt zijn voor het volgende onderdeel. “Dan is het zaak om goed uit te rusten, zodat je later optimaal kunt presteren. Tijdens de kwalificatiewedstrijden hadden we onze ‘supporters’ mee, Sem en Colin, die ervoor zorgden dat de omstandigheden daar optimaal waren en ons met grote schreeuwen naar de overwinning hielpen.


Supporters Sem (links) en Colin schreeuwden hun voorbeelden naar de finale. - foto: aangeleverd

“Ik vind de aanwezigheid van publiek wel leuk, de aanmoedigingen brengen je soms net even verder”, vertelt Max. “Maar de vaak ongelijke ondergrond door de klinkertjes maken sommige oefeningen wel een stuk lastiger”, vult Guus aan. 

Trainen doen ze vijf keer per week in sportscholen in Langedijk en in Alkmaar waar speciale krachthonken aanwezig zijn. Als het aan hun lag trainden ze nog veel vaker, maar Guus is bezig met zijn master Wiskunde en Max werkt bij de Marine waardoor er niet altijd even veel tijd is. Voorafgaand aan grote wedstrijden rijden ze graag een stukje verder, naar de sportschool van Jitse Kramer in Leeuwarden. Deze ex Sterkste Man van Nederland heeft namelijk alle spullen staan die je ook op de strongman wedstrijden tegenkomt, zodat er optimaal kan worden getraind. “In de reguliere sportschool vind je een hoop apparaten, maar normaliter geen autowrak die je op kan tillen”, lacht Max. “Wel bieden steeds meer sportscholen strongman trainingen aan en worden deze krachthonken steeds populairder.” 

Beide spierbundels zijn nog superjong, Guus is 24 jaar en Max nog maar 23. Vanwege hun omvang worden ze vaak ouder geschat. Ook denken veel mensen dat het alfamannetjes zijn, stoere kerels uit een wereldje vol geschreeuw en agressie. “Niets is minder waar”, lacht Max deze vooroordelen weg. “Het zijn juist allemaal wel lieve gasten eigenlijk. We weten van elkaar hoe hard we moeten trainen om dit niveau te kunnen bereiken en dat dwingt respect af. Bij sterkste man of strongman wedstrijden word je juist door je opponenten aangemoedigd en krijg je welgemeend applaus als jij iets doet wat hun niet lukte.” 


Vrachtwagen trekken, een klassieker!- Foto: aangeleverd

Qua vooroordelen is er ook nog het beeld dat Sterkste Mannen dikkerdjes zijn. “Dun zijn we niet nee, drooggetraind krijg je namelijk geen stenen bal van 120 kilo op een ton getild. Dan val je om. Als je deze tak van sport doet moet je volume hebben om stevig op je benen te staan. Dat wil niet zeggen dat je dan elke dag een pak frikandellen eet, wij zijn ook erg veel met onze gezondheid bezig. Veel eiwitten, vlees en groente en ook mentaal moet het goed zitten. Want naast kracht heb je ook die mentale kracht nodig om op onderdelen te winnen. Wanneer je hele lijf roept dat het klaar is, moet je in je kop hebben: ik ga verdomme door!” 

Met die mentaliteit hebben ze mooi de kwalificaties doorstaan voor de grote finale op het Marktplein in Winschoten, waar weer een hele show zal zijn rondom deze wedstrijd. Mocht je in de buurt zijn dan is de toegang gratis, en anders wordt de finale – helaas wel maanden later - uitgezonden op RTL7. Uiteraard houden wij je ook op de hoogte van hun verrichtingen in onze krant en op de website! 

(door Marsha Bakker)