Nieuwe Hugo-Oord krijgt centrale plek in de wijk

Nieuws
Kwartiermaker Paul Jeroen Verkade van Pieter Raat en de 88-jarige mevrouw Schouten bij de officiële start van de bouw van het nieuwe Hugo-Oord.
Kwartiermaker Paul Jeroen Verkade van Pieter Raat en de 88-jarige mevrouw Schouten bij de officiële start van de bouw van het nieuwe Hugo-Oord. (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD - Samen met omwonenden, leerlingen van de Pater Jan Smitschool en natuurlijk de senioren heeft Pieter Raat donderdagochtend 8 juni op feestelijke wijze de start gevierd van de bouw van twee zorgvilla’s aan het Rembrandt Erf. Op de hoek van de Van Veenweg en de Rembrandtstraat verrijst de komende maanden een unieke woon-zorglocatie die plaats biedt aan 44 senioren met dementie. 

Het nieuwe Hugo-Oord krijgt heel bewust een centrale plek in de wijk. “Wij willen stimuleren en faciliteren dat de bewoners zoveel mogelijk kunnen blijven deelnemen aan het leven en de activiteiten in de omliggende wijken. Sociale contacten zijn cruciaal om gelukkig oud te worden. Erbij horen, gezien worden en meedoen in de maatschappij, dat is wat iedereen graag wil”, aldus Paul Jeroen Verkade, zorgmanager bij Pieter Raat en kwartiermaker van Hugo-Oord.

Sociale contacten zijn cruciaal om gelukkig oud te worden

Die ambitie werd bij de opening al vormgegeven door het betrekken van leerlingen uit de groepen 5 en 6 van de Pater Jan Smitschool, de basisschool die tegenover het nieuw te bouwen pand zit. In de klas hebben de kinderen gesproken over thema’s als ouder worden en dementie. Ook hebben ze opgeschreven wat ze hun nieuwe buren wensen en hoe ze hun eigen ‘oude dag’ zien. Hun verhalen zijn in een tijdcapsule gestopt, die donderdagochtend door de leerlingen en mevrouw Schouten, voorzitter van de cliëntenraad van Pieter Raat, in de grond is geplaatst waar de fundering van de nieuwbouw gelegd wordt. Zo blijven de boodschappen van de kinderen behouden voor toekomstige generaties.


Wethouder John Does verzorgde met leerlingen van de Pater Jan Smitschool het officiële gedeelte. - (Foto: AG Heeremans Photography)

 Wethouder John Does was eveneens aanwezig bij de opening. In zijn toespraak benadrukte hij dat de gemeente blij is dat deze prachtige duurzame en energiezuinige zorgvilla’s gebouwd gaan worden voor senioren met dementie. Hij vertelde hoe hij als klein jongetje zelf op de (voorloper van de) Pater Jan Smitschool zat en toen het oude Hugo-Oord gebouwd heeft zien worden. “Voor mij is het een enorme eer dat ik nu, samen met deze schoolkinderen, het bouwbord mag onthullen en daarmee het officiële startsein mag geven voor dit mooie project!”

Prettig vertoeven

In de twee door architectenbureau Wiegerinck ontworpen zorgvilla’s die gebouwd gaan worden komen 44 zorgstudio’s voor mensen met dementie. Op de begane grond bevinden zich gemeenschappelijke ruimtes en huiskamers waar dagelijks activiteiten plaatsvinden, op de verdiepingen komen de persoonlijke zorgstudio’s. De binnenhuisarchitect heeft zich laten inspireren door de oude meesters (Hugo-Oord bevindt zich immers in de Schilderswijk). Net zoals bij de andere locaties van Pieter Raat wordt ook hier persoonsgerichte zorg verleend. 

Meer dan ooit richt de organisatie haar blik naar buiten. “Wij willen de sociale inclusie en contacten met wijkbewoners, tussen jong en ouder, stimuleren en dat doen we onder meer door het voor de bewoners makkelijk te maken om naar buiten te gaan”, legt Paul Jeroen uit. “Wat open kan, willen we open houden. Daarom komt er een binnentuin met groene hagen en vrij zicht. Dankzij de hagen blijven bewoners die de weg kwijt zijn, toch op bekend terrein. Daarnaast kunnen we bij Pieter Raat vertrouwen op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zorgtechnologie, domotica en het monitoren van onze bewoners. Uiteraard altijd in nauw overleg met de familie.”


De leerlingen van de Pater JanSmitschool zijn blij met hun nieuwe buren: de senioren die in het nieuwe Hugo-Oord komen wonen. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Ook om de zorgvilla’s heen wordt het prettig vertoeven in een uitnodigende, parkachtige sfeer. Naast de twee zorgvilla’s bouwen AIG Care & Living en Woonwaard respectievelijk 42 commerciële en 34 sociale huurappartementen op het terrein. Ook de bewoners van deze appartementen kunnen via Pieter Raat een beroep doen op de thuiszorg, huishoudelijke ondersteuning, welzijn- en dagbestedingsactiviteiten, alarmering en maaltijdservice. Ook zij worden actief betrokken bij het levendig en leefbaar houden van de buurt.

Vrijwilligers zijn onmisbaar

Paul Jeroen: “Wij willen graag met omwonenden in gesprek over wat we voor elkaar kunnen betekenen. Bij het nieuwe Hugo-Oord hebben we straks alle voorzieningen in de buurt: winkels, de kerk, verenigingen. Bij het naastgelegen woonzorgcentrum Hugo-Waard hebben we sinds twee jaar een beweegtuin waar jong en ouder elkaar kan ontmoeten. Wij zetten onze deuren graag open en organiseren koffie-ochtenden en de jaarlijkse buurtbarbecue. Daarnaast bieden we allerlei creatieve, sportieve en culturele activiteiten aan waarbij senioren uit de buurt van harte welkom zijn.” 


Proost op het nieuwe Hugo-Oord, met vlnr. Bart van Venraaij van AIG Care & Living, wethouder John Does en Gabriele Kasten en Paul Jeroen Verkade van Pieter Raat. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Vrijwilligers zijn in dit verhaal natuurlijk een onmisbare schakel. Paul Jeroen: “Wij zijn enorm blij met onze vrijwilligers! Zij ondersteunen onze medewerkers en onze cliënten en helpen regelmatig bij welzijnsactiviteiten. Ze brengen maaltijden rond, maken een wandeling of fietstocht met een bewoner, spelen een spelletje en doen nog zoveel meer. Zij zorgen voor de kers op de taart. Woon je in de buurt van het nieuwe Hugo-Oord en wil je het verschil maken voor een ander? Neem dan contact met ons op. Wij bieden een plezierige werkomgeving, oprechte waardering en heel veel mooie momenten.”

Het nieuwe Hugo-Oord wordt naar verwachting na de bouwvak van 2024 opgeleverd. Meer weten over de zorgvilla’s, vrijwilliger worden of gedachten uitwisselen over sociale inclusie? Neem dan contact op met Paul Jeroen Verkade via pj.verkade@dprs.nl.