Ridder Mark maakt van lezen een avontuur om niet te missen

Nieuws
De enthousiaste groep 6 van juf Susanne (achteraan met naast haar Jurriaan Klomp) sloot vrijdag het Lezen op muziek-project af..
De enthousiaste groep 6 van juf Susanne (achteraan met naast haar Jurriaan Klomp) sloot vrijdag het Lezen op muziek-project af.. (Foto: agheeremansphotography)

OUDKARSPEL - Kinderen gaan niet makkelijker spruitjes eten als je zegt dat ze gezond zijn. Precies zo gaan ze ook niet meer lezen als je zegt dat het nodig is. Nee, je moet het lekker maken, zoals Ridder Mark dat doet. Hij is de dappere hoofdfiguur in het leesavontuur ‘De Tovenaarstocht’.

Op het IKC Oudkarspel weten ze daar alles van! Vrijdag werd daar het ‘lezen op muziek’ project afgesloten in de groep 6 van juf Susanne. Er was ineens heel veel visite in de klas deze ochtend, zo was de bibliotheek Kennemerwaard aanwezig, een leesconsulent, de makers van het verhaal en de muziek, mensen van de uitgeverij én de krant! Maar de kinderen konden zelf heel goed laten zien en uitleggen hoe waardevol dit project voor hun leesplezier was geweest.  


De groep 6 van juf Susanne is heel enthousiast over Lezen op muziek - Foto: Rodi Media/MB)

Ridder Mark is in het leven geroepen door schrijver, componist en verteller Jurriaan Klomp. Met zijn eigen stem en muzikale composities neemt Jurriaan kinderen mee in het verhaal. Het boek is voor alle lezers en juist ook geschikt voor kinderen die begrijpend en/of technisch lezen nog lastig vinden. Terwijl het boek voorgelezen wordt, kijken de kinderen mee en krijgen zo continu het goede woordbeeld binnen. Hij vertrelt: “Concentratie bewaren in een klaslokaal met veel afleiding is niet makkelijk. Door mee te lezen met een gesproken verhaal op muziek focussen de hersenen zich op wat je aan het doen bent. Het lukt je hersenen eigenlijk niet iets anders te doen. Maar bovenal versterkt het bij alle leerlingen het leesplezier want na elk hoofdstuk verzuchtten ze standaard: “Ah, zullen we nóg een hoofdstuk doen?” Samen met zijn gezin woont Jurriaan in Sint Pancras. Voor het slapen gaan verzon hij verhaaltjes waar zijn kinderen Mila en Mattis gek op waren. Eén verhaal vonden ze zó leuk dat hij het opschreef. Dat verhaal werd Ridder Mark; over een jongen die in Dierenrijk belandt waar hij de tovenaar moet bevrijden van de heks. Een beeldend verhaal vol avontuur en magie! Niet enkel zijn kinderen vonden Ridder Mark prachtig maar ook andere kinderen waaronder de tweeling van grafisch ontwerper Josee Viveen. Zij bood aan het verhaal te illustreren en wist het avontuur te verbeelden en de hoofdpersonages een gezicht te geven. Dit was voor Jurriaan het startsein om zijn wens, zijn verhaal op muziek te zetten, te verwezenlijken. “Het is wetenschappelijk onderzocht: in onze hersenen wordt taal in het ene gebied opgeslagen en in een ander gebied wordt emotie verwerkt. Muziek komt in alle delen van de hersenen. Het verhaal wordt beleefd én begrepen.” 

Dit beaamt ook juf Susanne die met haar jarenlange ervaring voor de klas als geen ander weet hoe het lezen onder kinderen steeds minder populair wordt. “Het klassikaal luisterlezen met Ridder Mark is een beleving voor de hele klas. We lezen en beleven hetzelfde boek. Door het luisterlezen komt de leesflow er al in bij alle leerlingen. Daarna verder zelf laten lezen in hun eigen boek dat al klaarligt, zodat de rust die door Ridder Mark in de klas neergedaald is een mooie start is voor het stillezen.”

Daarnaast krijgen de leerlingen ook de ruimte om het boek op andere manieren te verwerken. Zo tekenen Myles en Julia samen de tekening na die in het boek staat en heeft Job voor zijn mindmap een prachtige omslag getekend. Ook Imke is enthousiast, die zegt dat lezen op muziek veel makkelijker gaat. Maar het verhaal is ook heel leuk en spannend. En je leert er ook nog wat van want na elk hoofdstuk bespreekt juf de moeilijke woorden en wordt er samen nagedacht over waarom de heks eigenlijk zo boos is geworden. Zou het komen doordat ze haar grote liefde, de tovenaar, is kwijtgeraakt?

Uitgeverij

Ridder Mark is ontwikkeld in samenwerking met Leergoed, uitgeverij in methodes voor dyslexie, dyscalculie, logopedie, schrijven en coaching. Eigenaars zijn Carine en Heinz Manderfeld, die er deze morgen ook bij zijn. Carine ziet dat de methode ook geschikt is voor kinderen die begrijpend en/of technisch lezen nog lastig vinden of die zelfs een weerzin tegen lezen hebben opgebouwd. “Omdat het altijd maar moeizaam gaat. We besloten deze methode te omarmen en uit te geven en horen louter positieve geluiden uit de praktijk.”


Rob van der Sande, leerkracht en oprichter van Frappante Fragmenten, was met zijn mobiele studio aanwezig. (foto: AGHeeremansPhotography) 

Rob van der Sande, leerkracht en oprichter van Frappante Fragmenten, was met zijn mobiele studio aanwezig. Hij heeft een methode ontwikkeld hoe je met leerlingen samen Lezen op Muziek na kunt maken en deed dat die dag met leerlingen in het klaslokaal ernaast. De leerlingen konden stemmetjes in spreken en dit meteen terug horen, hilarisch!


Als afsluiter werd met z’n allen een Lezen op Muziek tegel op het schoolplein geplaatst. - Foto: AGHeeremansPhotography

Als afsluiter werd met z’n allen een Lezen op Muziek tegel op het schoolplein geplaatst.

Als afsluiter werd met z’n allen een Lezen op Muziek tegel op het schoolplein geplaatst.