Rowenna is rondemiss tijdens Tour de Waard 2023

Nieuws
Wielrennen zit bij de Ottenbrossen in het bloed. Hoewel Rowenna zelf niet racet, schittert ze dit jaar wel als rondemiss bij Tour de Waard.
Wielrennen zit bij de Ottenbrossen in het bloed. Hoewel Rowenna zelf niet racet, schittert ze dit jaar wel als rondemiss bij Tour de Waard. (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD - Bij het horen van de naam Ottenbros komt bij de doorgewinterde wielerfan onmiddellijk de naam van Harm Ottenbros bovendrijven, de Alkmaarse wielrenner die in 1969 wereldkampioen werd en vorig jaar op 78-jarige leeftijd overleed. ‘’Hij is wel verre familie,’’ weet Rowenna Ottenbros, zelf geen wielrenner, maar een fervent motorrijder. Het wielrennen zit haar in het bloed. ‘’Mijn broer Youry heeft jarenlang gefietst en schitterde enkele jaren geleden in de Tour de Waard. Andere familieleden hebben vrijwilligerswerk gedaan voor de plaatselijke wielerronde. Hoe leuk is het dat ik in augustus de rondemiss mag zijn tijdens Tour de Waard? Ik vind het een hele eer.’’

Rowenna (26) is geboren en getogen in ‘t Kruis. Ze ging naar de Familieschool en koos daarna voor het Han Fortmann. Wielrennen heeft ze nooit gedaan, wel turnen. “Ik was zes jaar toen ik met gym begon in de gymzaal in ‘t Kruis. De begeleiders zagen dat ik talent had en adviseerde me om lid te worden van Turn-In. Daar heb ik een paar jaar geturnd en via een vereniging in Den Helder kwam ik uiteindelijk terecht bij Kracht en Vriendschap in Opmeer. Daar gaat het allemaal net even wat professioneler aan toe. Ik turnde daar op vier onderdelen: brug, vloer sprong en de balk. In die periode werd ook een keer nationaal kampioen bij de jeugd. Na drie jaar stopte ik, nadat ik bij een val mijn arm brak en mijn elleboog uit de kom raakte. Maar ook omdat ik naar de middelbare school ging en me daar meer op wilde concentreren.’’ 

Verpleegkundige

Tijdens haar middelbareschooltijd ontdekte Rowenna een nieuwe sport: schaatsen. ‘’Alleen op recreatief niveau hoor. Toen ik de opleiding Verpleegkundige ging volgen en veel stage moest lopen in verschillende zieken- en verpleeghuizen ben ik met schaatsen gestopt. Het was een vijfjarige opleiding en nadat ik geslaagd was kreeg ik een vaste aanstelling in het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn. Daar werk ik nu nog steeds.’’ Rowenna is een leergierige dame die tussen haar werkzaamheden in het ziekenhuis door de HBO-studie Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken heeft afgerond. ‘’In juli kreeg in mijn diploma en heb meteen gesolliciteerd bij het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar.’’

Rondemiss

De ouders en grootouders van Rowenna zijn al jaren betrokken bij Tour de Waard. ‘’Mijn opa en oma waren vroeger al vrijwilliger”, vertelt ze. “Mijn vader heeft een bestuursfunctie en mijn moeder is op de dag van de Tour druk bezig met broodjes smeren voor alle vrijwilligers. Mijn broer Youry heeft meerderen keren de Tour de Waard gereden, maar is nu gestopt met wielrennen. Daarom vond ik het zo leuk dat ik werd gebeld of ik rondemiss wilde worden. Dat is echt een eer. Op voorhand word je al in de watten gelegd; je krijg nieuwe kleding, mag naar de kapper en de schoonheidsspecialiste. Op de dag zelf ben ik actief met de medaillemeisjes. Zij geven mij de medailles aan, die ik dan bij de winnaars om de nek mag hangen. Natuurlijk krijgen ze ook een dikke kus als beloning voor hun prestatie. Het was leuk geweest als mijn broer nog had gefietst en had gewonnen, dan had ik hem de gouden medaille kunnen geven!’’, lacht Rowenna, die net als haar moeder een gezellige en aanstekelijke lach heeft.

Motorliefhebbers

Zowel haar vader als haar vriend en Rowenna zelf rijden motor. ‘Dat is geweldig. Laatst zijn we nog met een hele groep naar de TT in Assen geweest. Het was een bloedhete dag, maar het was fantastisch om mee te maken. Sporten doe ik tegenwoordig op de sportschool. Ik woon nog thuis bij mijn ouders en mijn vriend en ik hopen natuurlijk in de nabije toekomst samen te kunnen wonen.’’ Het zijn spannende dagen voor Rowenna, met die sollicitatie bij het ziekenhuis en een belangrijke taak tijdens Tour de Waard. Gelukkig mag ze eerst nog even tot rust komen op vakantie.

Zondag 20 augustus staat Heerhugowaard geheel in het teken van Tour de Waard. Beleef het mee! Het complete programma vind je op www.tourdewaard.nl.