Foto’s

Tour de Waard 2023 zonovergoten feest voor jong en oud

(Foto: AGHeeremansPhotography)

HEERHUGOWAARD - Het was een dag waar vele Dijk en Waarders reikhalzend naar hadden uitgekeken: zondag 20 augustus. Het Heerhugowaardse wielerfestijn Tour de Waard was een feest voor jong en oud, mede dankzij het goede weer en de mooie sportieve prestaties die werden geleverd op en rond de Middenweg.

Hoewel de vele vrijwilligers al vroeg in de ochtend in de weer waren om het parcours wedstrijdklaar te maken, begon het evenement voor de toeschouwers rond 10.00 uur met de Jumbo-Visma Ready2Race Dikkebandenrace voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar. De jonge talentjes werden luidkeels aangemoedigd door ouders, opa’s en oma’s en andere bekenden die langs het parcours stonden. Het enthousiasme van het publiek werd er tijdens de Sportklasse die volgde niet minder op. Deze race over 50 kilometer werd gewonnen door Sjors de Waard. Een ander hoogtepunt is de G-koers voor cliënten van Esdégé-Reigersdaal, voor wie het er niet zozeer om draait wie het eerste zijn wiel over de finishlijn drukt, maar wie het meeste plezier heeft.

Groenewoud en Ariëns grijpen net mis

Heel wat serieuzer ging het eraan toe bij de skeeleraars, die voor het tweede jaar op rij aan de bak mochten om punten te verzamelen voor de KWS Infra Bokaal Skeeleren. Een waar spektakel op de kleine wieltjes, met absolute toppers aan de start. Crispijn Ariëns, de winnaar van vorig jaar, moest in de eindspurt zijn meerdere erkennen in Casper de Gier. Kevin van der Horst werd derde en behoudt zijn leidende positie in het klassement. Bij de vrouwen keek iedereen naar Marijke Groenewoud, de internationale topper op de schaats die zich zaterdag nog tot Nederlands kampioen inline skaten had laten kronen. Zij gaat tevens aan de leiding in het klassement. In Heerhugowaard bleek Fleur Veen echter net iets sterker. Sofia Schilder eindigde als derde.

Het slotakkoord van Tour de Waard wordt traditioneel verzorgd door de dames en heren elite/beloften. Bij de vrouwen bleek Rose Kloese uiteindelijk de sterkste, die haar haar zege mede te danken had aan het harde werken van ploeggenote Maartje Rudder, de plaatselijke favoriet. Tweede werd Marit Cent en de derde plaats was voor een andere lokale favoriete, Demi de Jong. Onder luide aanmoedigingen van het publiek mochten de toppers bij de mannen vervolgens uitvechten wie in hun categorie de beste was.

Paralympisch kampioen maakt koers hard

Een van de meest opvallende deelnemers was Daniel Abraham Gebru, de Paralympisch kampioen die begin deze maand op het ‘super-WK wielrennen’ in Glasgow twee gouden plakken veroverde (de wegrit en de scratch op de baan) en ook op het EK paracycling afgelopen week een gouden plak aan zijn indrukwekkende palmares had toegevoegd. Abraham had er zin in, want hij maakte vanaf het begin de koers hard en ondanks zijn beperking (hij heeft een niet volledig ontwikkeld onderbeen) bleef hij lang voor het peloton uitrijden. Pas in de laatste rondes wist ‘criteriumkoning’ Rick van Breda zich bij hem aan te sluiten en hij klopte Abraham op de streep. ‘Dat is wielrennen; de sterkte wint niet altijd’, lachte Abraham na afloop. Jesse de Rooij won de sprint om de derde plaats.

De organiserende Stichting Tour de Waard kan terugkijken op een geslaagd familie-evenement met mooie wedstrijden, een enthousiast publiek en veel gezelligheid. Op naar de 53e editie, zet 18 augustus 2024 maar vast in de agenda!

Tour de Waard 2023 was een evenement vol sportieve hoogtepunten.