Burgerhulpverlener Romy start AED-campagne: ‘Je kunt er levens mee redden’

Nieuws
Bij Romy in de buurt is geen AED, daarom start zij een inzamelingsactie om er een aan te schaffen.
Bij Romy in de buurt is geen AED, daarom start zij een inzamelingsactie om er een aan te schaffen. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ZUID-SCHARWOUDE – Begin augustus spoedt burgerhulpverlener Romy naar buiten voor een reanimatie. De eerste zes minuten zijn van cruciaal belang voor de overlevingskansen van een slachtoffer. “Een reanimatie is heel inspannend”, vertelt Romy. “Daarna ben je bek af en moet iemand het echt overnemen.” Een AED (automatisch externe defibrillator) verhoogt de overlevingskans met 70%, maar om de dichtstbijzijnde AED bij het slachtoffer te krijgen op de Korteweide, ben je zo’n tien minuten kwijt. Echt veel te lang, vinden Romy en collegahulpverleners.

Door Roxanne Borgman

Voordat de hulpdiensten arriveren is het aan de burgerhulpverlener om eerste hulp te bieden. Via een app krijgen zij van de meldkamer van 112 een melding dat er iemand in de buurt of wijk eerste hulp nodig heeft. Dat gebeurde op die bewuste dag van 4 augustus op de Korteweide. “Er zijn vrij veel burgerhulpverleners in het dorp, dus toen iemand in mijn buurt hulp nodig had, waren er zo’n vijf mensen aanwezig om eerste hulp te verlenen”, vertelt Romy. Tijd om een AED te halen was er niet. “700 meter lijkt niet ver, maar als het tien minuten duurt om een AED bij het slachtoffer te krijgen, dan is dat echt te lang.” Een AED in de buurt zou enorm kunnen schelen. “Dan duurt het zo’n twee minuten, want het apparaat is op de route.”

Verdwenen

Schoonmoeder Corina, die langer in de wijk woont, wist niet eens dat de AED was verdwenen. “Normaal was er hier in de buurt een AED aanwezig bij het notarisgebouw op de Korteweide dat daarna het kinderdagverblijf Zowiezo werd, maar toen zij zo’n twee jaar geleden verhuisden, verdween de AED ook, maar dat wisten wij buurtbewoners niet.” Romy begrijpt ook niet waarom de AED niet is blijven hangen. “Het gebouw staat nu leeg en er staan hekken omheen, maar dan zoek je toch een andere plek in de buurt voor de AED? Om hem nu weg te halen vind ik niet kunnen.” Corina: “Volgens de gemeente moet er bij elke 750 meter een AED aanwezig zijn en voldoet onze wijk aan dit beleid, maar in de praktijk werkt dat niet zo. Afhankelijk van hoe je route is ben je zo’n kilometer verder. Die tijd heb je echt niet.” 

Als een reanimatie niet snel wordt gestart kan er naar enkele minuten al blijvend schade optreden voor de hersenen. Snel handelen is daarom belangrijk. Niet alleen vanwege de overlevingskans, maar ook de kwaliteit van het leven. “Je hebt hem niet altijd nodig”, zegt Romy, “maar ‘áls je hem nodig hebt, dan wil je hem bij de hand hebben.” Een AED brengt namelijk een elektrische schok toe bij een hartstilstand om het hart weer normaal te laten kloppen als deze verstoord is. Het apparaat controleert zelf of deze nodig is of dat er eerst gestart moet worden met borstcompressies. Corina: “Het is een heel nuttig en belangrijk apparaat. Onbegrijpelijk dat de AED is weggehaald. Ze moeten zich hier in de gemeente de burgerhulpverleners echt koesteren.”

Ouderen

Hoe het met de persoon is afgelopen die gereanimeerd moest worden weet Romy niet. “Deze is met een traumahelikopter opgehaald. Geen goed nieuws, dus. Maar wij horen achteraf niet of iemand het gehaald heeft.” Corina en Romy maken zich grote zorgen nu er geen AED is. “Onze wijk verouderd. Er zijn zo’n 400 woningen en veel ouderen”, vertelt Corina. “De kans dat er iemand moet worden gereanimeerd is dan groter.” Volgens Romy is het nooit te voorspellen wanneer je een reanimatie krijgt. “De ene maand heb je wel een reanimatie en de andere maand niet. Er zit wel enige regelmaat in. Ik denk dat ik zo’n elke twee maanden wel een oproep krijg voor reanimatie in mijn wijk. Dan wil je echt een AED in de buurt hebben.”

Donaties eigen AED

Omdat de gemeente niet voornemens is om de AED terug te plaatsen, is Romy zelf een actie gestart via BuurtAED om een AED aan te schaffen. “Nu zijn wij als burgerhulpverleners veel tijd kwijt met een AED halen. Daardoor zijn wij de voorsprong die juist zo belangrijk is kwijt”, vertelt Romy. Er is nog zo’n 434 euro nodig om het totale bedrag van 2667 euro bij elkaar te krijgen. Elke donatie helpt. Ga naar www.buurtaed.nl/project/buurtaed-voor-korteweide-1722-zuid-scharwoude om de actie te steunen.

>>> Gemeente Dijk en Waard is om een reactie gevraagd omtrent het verwijderen van de AED, maar heeft nog geen inhoudelijke reactie kunnen geven. <<<