Joop en Aat Beukers-Spaansen zestig jaar getrouwd

Nieuws
Aat en Joop leerden elkaar kennen bij Dancing Jonker. 'Het klikte meteen.'
Aat en Joop leerden elkaar kennen bij Dancing Jonker. 'Het klikte meteen.' (Foto: AG Heeremans Photography)

NOORD-SCHARWOUDE – Joop en Aat Beukers vierden zondag 24 september hun zestigjarig huwelijksfeest in De Heerlijkheid. Daags daarna was het beurt aan locoburgemeester Annette Groot om het stel te feliciteren. Dinsdag 26 september werd het feest nogmaals gevierd, toen maar liefst 21 buren op visite kwamen. 

“Het zijn mooie dagen geweest en we kijken terug op fantastische momenten” zegt Aat, wier meisjesnaam Spaansen is. Aat (82) is geboren en getogen in Kalverdijk. Ze komt uit een groot gezin. “We hadden negen kinderen thuis. Ik had twee zusters en zes broers. Het was altijd gezellig; ik kijk terug op een liefdevolle periode van mijn jeugd. Ik ging naar school in Tuitjenhorn, daar volgde ik zowel de kleuterschool als de lagere school. Daarna ging ik thuis mijn moeder helpen. Met een groot gezin is er veel te doen en ik vond het heerlijk.’’ Aat had gymnastiek als hobby en dat ging best aardig, want op jonge leeftijd werd ze ook nog eens clubkampioen.

Dansen

Natuurlijk was er ook tijd voor ontspanning. “Met drie vriendinnen gingen we in het weekend naar dancing Jonker. Ik weet nog dat wij meisjes aan een kant zaten, te wachten tot we werden gevraagd om te dansen. Toen Joop me vroeg klikte dat meteen en kort daarna hadden we al verkering.’’ 

Op 1 mei 1962 gingen Aat en Joop zich verloven en een jaar later, op 24 september 1963, traden ze in het huwelijksbootje. Ze kochten een huis in de Kroonstraat, nummer 8, in Oudkarspel. “We hadden de hulp nodig van beide ouders die financieel voor ons garant stonden.’’ Het stel kreeg drie jongens en is apetrots op hun negen kleinkinderen, waarvan er helaas een op tienjarige leeftijd is overleden.

Fietsenmaker

Joop Beukers zag 82 jaar geleden het levenslicht. Al vanaf zijn geboorte is hij een Langedijker. “Mijn wieg stond in Oudkarspel. Omdat wij katholiek zijn moest ik naar school in Noord-Scharwoude. Voetballen deed ik bij LSVV en dat heb ik lang volgehouden. Tot mijn 21e. In de A-junioren speelden we ook tegen de junioren van Alkmaar’54 in de Alkmaarder Hout. Een andere hobby van mij was schaatsen Ik was lid van de schaatsvereniging De Volharding in Oudkarspel. Ik kwam uit een gezin van zes kinderen: drie meisjes en drie jongens. Na de lagere school ging ik naar de Tuindersschool in Broek op Langedijk. Ik wil heel graag fietsenmaker worden, maar mijn vader besliste anders. Ik moest bij hem in het bedrijf komen en nadat ik mijn diploma had gehaald ging ik met hem het land op. Aardappelen, uien, kolen en sperziebonen waren bij ons de hoofdingrediënten. Ik heb het vier jaar volgehouden en toen koos ik ervoor om bij een loonbedrijf te gaan werken en reed urenlang op een tractor.’’


Het gouden echtpaar woont al vele jaren met veel plezier in Langedijk. (Foto: AG Heeremans Photography)

Buschauffeur

Na het loonbedrijf heeft Joop ook vier jaar als chauffeur bij een transsportbedrijf gewerkt. “Toen werd ik buschauffeur bij de NACO. Daar ben ik negen jaar gebleven. Dat werk vond ik leuk, al vind ik het doorwerken tot in de late uren, vaak met een lege bus, minder aantrekkelijk. Mijn laatste baan was bij het waterschap. In totaal heb ik daar 24 jaar gewerkt, tot mijn 61e, toen ik met vervroegd pensioen ging. Ik ben er begonnen als wegwerker en via de functie van uitvoerder werkte ik me op tot tot wegbeheerder.” Joop kolft heel graag, bij De Heerlijkheid en BuitenZorg. Af en toe doet hij mee aan wedstrijden. “Een van de leukste wedstrijden speelde ik tegen mijn zoon Ruud. Die kolft ook heel graag. Deze onderlinge confrontatie heb ik uiteindelijk gewonnen”, lacht Joop. “Maar het was wél heel spannend.’’ Tuinieren doet Joop ook graag. Buiten het gebouw waar het paar met veel plezier woont, staan enorme planten. Die zijn ooit geschonken en worden onderhouden door het echtpaar. “Dat is een van mijn hobby’s”, zegt Joop. “En verder heb ik nog een kleine kas waar ik iedere dag wel even naar toe ga.” 

Reizen

Aat en Joop hebben in hun lange leven heel wat gereisd. “Met de caravan hebben we bijna alle landen van Europa gezien. We houden het nu bij uitjes in Nederland.’’ Het feestgedruis is alweer achter de rug. De ballonnen bij de voordeur en de vele bossen bloemen kunnen weer opgeruimd worden. Felicitaties waren er van het Koninklijk paar, de Commissaris van de Koning en natuurlijk van de gemeente Dijk en Waard.

RUUD DE WAARD