Honderdjarige Heilige Familieparochie viert feest

Nieuws
De jubileumcommissie, met vlnr. Johan Zwemmer, Astrid de Bont, Astrid Liefting en Marcel Dekker, is klaar voor de viering van 100 jaar Familiekerk.
De jubileumcommissie, met vlnr. Johan Zwemmer, Astrid de Bont, Astrid Liefting en Marcel Dekker, is klaar voor de viering van 100 jaar Familiekerk. (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD – Het zal niemand ontgaan zijn dat de Heilige Familieparochie zaterdag 7 en zondag 8 oktober een feest geeft. Dit wordt met een groot bord voor de kerk aan de Jan Glijnisweg kenbaar gemaakt. De jubileumcommissie - bestaande uit Astrid de Bont, Astrid Liefting, Marcel Dekker en Johan Zwemmer - is er helemaal klaar voor. Het feest van de honderdjarige Familiekerk kan beginnen.

De kerk werd gebouwd in 1923, naar een ontwerp van Johannes Franciscus Klomp. Op 29 juni 1922 legde deken Ooms van Alkmaar de eerste steen van het gebouw. “De gedenksteen die aan die dag herinnert kan men in de kerk zien, aan de linkerzijde in de absis”, vertelt Astrid Liefting. “De plechtige kerkconsecratie vond maandag 4 augustus 1924 plaats. Met het 75-jarig bestaan hebben we een jubileumboekje uitgegeven. Dat zullen we met het eeuwfeest ook weer doen, waarbij we vooral ingaan op wat er de laatste 25 jaar zoal in en om de kerk is gebeurd.’’

Urnenmuur

Dat vrijwilligers belangrijk zijn wordt al snel duidelijk als er besproken wordt wat er allemaal in de afgelopen 25 jaar is bewerkstelligd. Daar waren vele toegewijde vrijwilligers bij betrokken. In 2005 hebben de vergaderzaal, keuken en hal een grondige opknapbeurt ondergaan. Johan: “In 2010 is op de begraafplaats, met behulp van de plaatselijke aannemer, de urnenmuur gerealiseerd. Die is echt heel mooi geworden. Een jaar daarna is door veel vrijwilligers de gehele begraafplaats gerenoveerd en is ook het verzamelgraf gerealiseerd. De wijding en daarmee de officiële ingebruikname van het verzamelgraf werd gedaan door pastoor Eduard Moltzer op 17 juli 2011.”

Met die vrijwilligers zit het in ’t Kruis dus wel goed. Johan: “Wij zijn blij dat we tussen 110 en 120 vrijwilligers hebben. Er is altijd veel te doen. Klein onderhoud, maar ook het bijhouden van de tuinen en niet te vergeten de begraafplaats. Het onderhoud van de begraafplaats werd tot 2011 door hooguit één vrijwilliger verricht. Parochiaan en vrijwilliger Piet Beers organiseerde spontaan een Tuingroep! De tuingroep bestaat nu uit maar liefst dertig vrijwilligers die in roosterdienst eens per twee weken actief aan de slag gaat met het groenonderhoud.”


Veel activiteiten

In de Heilige Familieparochie worden veel activiteiten georganiseerd. Koster Astrid de Bont: “Ik kan me nog goed nog herinneren dat carnavalsvereniging de TjibbeTjobbers, onder leiding van pastoraal werker Sjaak Stegers, een optreden verzorgde. Zij bestonden destijds 44 jaar en wilden dat graag in onze kerk vieren. Het werd een geweldige viering.’’ Ook de aanwezigheid van pastor Paul Vlaar uit Obdam, tijdens een speciale viering, staat bij velen in het geheugen gegrift. Maar ook de viering van 50 jaar priesterschap van pastor Theo de Haan was een absoluut hoogtepunt volgens de leden van de jubileumcommissie. En vooral niet te vergeten het enthousiasme bij al onze andere voorgangers die hun bijdrage leveren aan de wekelijkse zondagvieringen.

Tanzania

Marcel Dekker: “Indrukwekkend was het jongerenproject van de PCI. Na een gedegen voorbereiding gingen op 7 augustus 2009 twaalf jongeren en drie begeleiders vanuit ‘t Kruis naar Tanzania voor diverse sociale activiteiten en het bouwen van huizen voor de plaatselijke bevolking. Het had een grote impact op de gemeenschap van ‘t Kruis. Jong en oud leefde mee met de voorbereidingen, nog steeds wordt er over gepraat.”

Vrijwilligers

Johan: “Iedereen is zondag 8 oktober uitgenodigd om het eeuwfeest samen met ons te vieren. Eerst is er om 10.00 uur de eucharistieviering, met als voorgangers diaken Molenaar en pastor Henny Slot. Muzikale begeleiding is er van het Gemengd Koor. Aan alle bezoekers van de viering zal het nieuwe jubileumboek worden uitgereikt. Daarna is er voor de vrijwilligers een receptie in De Deel, onder het genot van een kopje koffie of thee met wat lekkers erbij.’’

Gospelkoor

Rond de klok van 15.00 uur zal in de kerk een gospelkoor met swingende muziek de aanwezigen verblijden. Gospelkoor ROAH uit Hoorn is daarvoor uitgenodigd. Belangstellenden zijn van harte welkom, er is vrij entree en de muzikale dienst wordt afgesloten met een gezellige ‘nazit met een borrel’ in De Deel (aan de overkant van de kerk).

80-jarigen

Zaterdag 7 oktober wordt in De Deel een feestelijke bijeenkomst gehouden voor iedereen van 80 jaar en ouder (met partner). Deze begint om 10.00 uur (inloop vanaf 09.30 uur). Onder het genot van een kopje koffie of thee en wat lekkers wordt er een gezellige ochtend aangeboden. Er treedt een conferencier op en als afsluiting van de ochtend kan er onder het genot van een drankje worden nagepraat. Alle aanwezigen ontvangen bovendien het jubileumboek. Vanaf 14.00 uur is er in De Deel een reünie van het Kruizer Kinderkoor. Er wordt gezongen en (oud-)leden halen herinneringen op. De reünie wordt op bijzondere en muzikale wijze afgesloten. De organisatie daarvan is in handen van Judith Groot en Esther Coraci. 

Kijk voor meer info op www.heiligefamilieparochie.nl.

RUUD DE WAARD