Muzikale zussen Does stonden aan de wieg van Kruizer Kinderkoor

Nieuws
Annemiek (l) en Evelien denken met warme gevoelens terug aan het Kruizer Kinderkoor, dat zij in 1989 hebben opgericht.
Annemiek (l) en Evelien denken met warme gevoelens terug aan het Kruizer Kinderkoor, dat zij in 1989 hebben opgericht. (Foto: AG Heeremans Photography)

‘T KRUIS – De kerk van de Heilige Familieparochie in ‘t Kruis bestaat 100 jaar. Om dit te vieren worden er in het weekend van 7 en 8 oktober diverse festiviteiten georganiseerd, waaronder een reünie van het kinderkoor van de parochie, het Kruizer Kinderkoor, op 7 oktober van 14.00 tot 17.00 uur. Zussen Evelien de Vries-Does en Annemiek Vethaak-Does stonden in 1989 aan de wieg van het kinderkoor en halen graag herinneringen op aan een prachtige tijd. “We hopen tijdens de reünie vele oude bekenden te kunnen ontmoeten om weer eens bij te praten.”

Evelien en Annemiek komen uit een bijzonder muzikale familie. “Wij zijn van de familie Does aan de Oostdijk”, benadrukken de zussen. “Muziek zit in ons hart en nieren. Veel van onze familieleden doen iets met muziek. Zo speelden onze broers John en Ab jarenlang in The Crossband, is broer Wil al 58 jaar organist in Ursem en was ook onze vader Wil sr. heel muzikaal. Hij is 40 jaar kerkorganist geweest in ‘t Kruis”, vertelt Evelien. “Als klein meisje mocht ik al even op het orgel spelen. Ik vond dat doodeng! Dan speelde ik liever op de piano, dat was heel wat minder spannend. Later heb ik jarenlang gewerkt bij Esdégé-Reigersdaal, waar ik muziek voor en met cliënten maakte.” 

Gitaarles

Annemiek wilde toen ze jong was graag gitaar leren spelen. “Maar dat was duur en we hadden elf kinderen thuis. Omdat ik toch wel heel erg graag op gitaarles wilde, besloot ik een paar dagen niet te eten. Mijn ‘hongerstaking’ had effect, want het duurde niet lang of mijn vader had een gitaar voor me aangeschaft. Je kunt dus zeker wel zeggen dat onze ouders onze muzikaliteit altijd hebben gestimuleerd.”

Eerste communicanten

Dat Annemieke jaren later dus als dirigente het Kruizer Kinderkoor onder haar hoede had en Evelien de kinderen jarenlang muzikaal begeleidde, is dus niet zo verwonderlijk. “We zijn met het koor begonnen in januari 1989, nadat mevrouw Ruiter van de liturgiegroep ons daarvoor gevraagd had. Wij oefenden al een paar jaar de liedjes met de Eerste Communiekanten, dat deden we na schooltijd op de Familieschool. We gingen wel eerst even de klassen rond om te vragen wie er interesse had. Dat bleken er aardig wat; bij de eerste repetitie kwamen al 14 kinderen uit de groepen 4 tot en met 8 opdagen, waaronder onze eigen kinderen. Leuk feitje: één van deze kinderen, Nancy Beers, is nog een poosje dirigente geweest van het kinderkoor. De naam Kruizer Kinderkoor werd destijds bedacht door een ander lid van het eerste uur, Sandra Borst.”


Vrolijke liedjes

Op 18 februari 1989 zong het kinderkoor voor de eerste keer in de gezinsviering, wat vanaf dat moment elke maand het geval was. Evelien: “De gezinsvieringen werden samengesteld door de liturgiegroep; wij zorgden voor het muzikale gedeelte en zochten samen met hen de liedjes uit die pasten bij het evangelie en de lezingen en zongen vaak ook vrolijke liedjes, van Elly & Rikkert, soms van Dana Winner en uit de muziekbundel ‘Alles wordt nieuw’. We schreven ook wel zelf teksten. Pastoor H. Lauwrensse, die in die tijd de H. Familieparochie onder zijn hoede had, kwam regelmatig kijken bij de repetities op de maandagavond van 18.15 tot 19.00 uur en de kinderen deden dan extra hun best om mooi te zingen. Veel kinderen kwamen bij het koor nadat ze hun eerste communie hadden en bleven dan hangen. Soms namen ze een vriendje of vriendinnetje mee, dat ook lid wilde worden. Dan maakte het echt niet uit of ze katholiek waren of niet. We maakten er altijd een feestje van. In onze hoogtijdagen hadden we zo’n 35 à 40 kinderen, vaak meerdere uit één gezin!”

Op locatie

Behalve in de kerk werd ook op locatie opgetreden, bijvoorbeeld bij Reigersdaal, Hugo-Oord en Huis ter Kimme. Maar ook in Middenbeemster gezongen en in Schagen, toen de opa van een van de koorleden 80 jaar werd. Annemiek: “Verder zongen we altijd bij de eerste heilige communieviering en een enkele keer bij een doop. Ook hebben we meermaals een huwelijksjubileum opgeluisterd. In september 1995 zong het kinderkoor met heel veel kinderen tijdens een huwelijksviering. We maakten ook verdrietige dingen mee. Bijvoorbeeld in 1998, toen twee zusjes uit ‘t Kruis binnen vier maanden van elkaar overleden aan dezelfde ziekte. De kinderen van het Kruizer Kinderkoor hebben bij beide uitvaartdiensten gezongen, dat was heel indrukwekkend.”

Uitstapjes

In datzelfde jaar bestond de parochie 75 jaar. Ter ere daarvan heeft het Kruizer Kinderkoor voor de senioren van de KBO het sprookje ‘Mannetje Timpetee’ opgevoerd in De Deel. Verder werden er oud-Hollandse kinderliedjes gezongen. Annemiek: “Dat laatste deden we ook tijdens de gezinsviering, waarbij het hele Kruizer Kinderkoor, inclusief wij zelf, in klederdracht op het altaar stond. Ook organiseerden we samen met de liturgiegroep elk jaar een uitstapje voor de kinderen. Meestal was dat heel eenvoudig: picknicken, naar de kinderboerderij en minigolf spelen bij De Bolle Buik. Eén keer werden we door Pé Does met zijn paard en wagen weer keurig bij de Kruizer Kerk afgezet. We hebben in de beginjaren ook weleens een nachtje met de kinderen gelogeerd in de pastorie. Dan zongen we liedjes bij een kampvuur, terwijl Evelien gitaar speelde. Twee jaar op rij hadden we de beschikking over een touringcar. Toen zijn we het ene jaar naar Artis en het jaar erop naar de Linnaeushof geweest. Mooie tijden waren dat!”

Gouden speldje

Na dertien jaar dirigente te zijn geweest, is Annemieke er in 2002 mee gestopt. Ze had net haar tweede kleinkind gekregen en wilde meer tijd vrijmaken voor hen. Evelien stopte er pas vele jaren later – in 2014 – mee. “Het was een prachtige tijd, zou het zo weer doen. We hebben het altijd met veel plezier gedaan en ons zeer gewaardeerd gevoeld. Bij de kerstviering en met Pasen mochten de kinderen met de collecteschaal bij de uitgang staan. Dan werd er altijd gul gegeven. De opbrengst daarvan was bestemd voor het jaarlijkse uitje van het Kruizer kinderkoor. Daarnaast konden wij de verdere kosten indienen bij het parochiebestuur die het tekort aanvulde.” 

Dat de parochie blij was met het werk van de zussen bleek toen ze in 1997 tijdens de vrijwilligersavond een speciaal gouden speldje kregen voor hun jarenlange inzet.

Zat jij ooit bij het Kruizer Kinderkoor, dan ben je zaterdag 7 oktober van harte welkom bij de reünie in buurthuis De Deel. Meld je dan via kruizerkinderkoor@outlook.com of stuur je bericht naar Judith Groot via 06-36364678.

PATRICIA SMAGGE