‘Zwem Samen’ slaat aan bij zwembad Duikerdel

Nieuws
Zwem Samen: een win-win-win situatie.
Zwem Samen: een win-win-win situatie. (Foto: Aangeleverd)

NOORD-SCHARWOUDE - Na de kick-off van 9 mei is Zwem Samen opgenomen in het vaste aanbod van Zwembad Duikerdel. In samenwerking met Geriant en Evean hebben al meerdere mensen zich gemeld als deelnemer of vrijwilliger om mee te doen aan deze activiteit. “Met deze activiteit, speciaal voor mensen met geheugenproblemen, willen we zeker doorgaan”, aldus Chris Bakker van zwembad Duikerdel.

“De deelnemers komen hier op dinsdag rond 09.15 uur aan en worden opgewacht door onze medewerker en vrijwilligers”, vervolgt Chris. “Samen gaan ze naar de kleedkamer, waar de vrijwilligers indien nodig hulp bieden bij het omkleden. Daarna gaan de deelnemers aan de slag in het water. Iedereen beweegt op zijn eigen tempo en doet de oefeningen met verschillende materialen. Behalve de spieren trainen we ook het geheugen in de opdrachten. Én, de rollator mag mee het water in. Terwijl de deelnemers bezig zijn leiden de vrijwilligers alles in goede banen of kunnen - indien daarvoor de ruimte is - even lekker zelf een baantje zwemmen. Na de les helpen ze de deelnemers weer bij het aankleden. Want ja, het kan lastig zijn als je even je eigen trui of sokken niet kan vinden. Daarna geniet de groep nog even van een gezamenlijk kopje koffie. De vrijwilligers helpen met de koffie en drinken een kopje mee of zwemmen nog even een baantje tijdens de koffieronde. Na afloop worden sommige deelnemers door de vrijwilliger naar huis gebracht, anderen gaan zelfstandig naar huis en worden nog even geholpen met het vinden van de fiets of de sleutels. Een heerlijk ochtendje bewegen en ontspannen voor de deelnemers en de vrijwilligers zwemmen gratis mee en zijn zo zelf ook gelijk in beweging. Een prachtig concept waarbij iedereen elkaar helpt en lekker in beweging is!”, vertelt Chris enthousiast.

Vrijwilligers en deelnemers gezocht

“Je ziet blije gezichten voor en na het zwemmen, nieuwe contacten worden opgebouwd en het is goed voor lichaam en geest”, benadrukt Anja Snoek, wijkverpleegkundige van Evean. “Zwem Samen is op zoek naar nog meer deelnemers. We proberen zoveel mogelijk mensen te informeren in Dijk en Waard en omstreken. Wellicht ben je een familielid of buurvrouw die misschien net even dat extra zetje kan geven aan iemand met geheugenproblemen om mee te gaan doen. We zijn ook op zoek naar vrijwilligers voor Zwem Samen. De familie hoeft dus zelf niet per se mee. Als er behoefte is aan een vrijwilliger, dan gaan de medewerkers van Duikerdel en de sportmakelaar van Dijk en Waard ook actief op zoek. Zo heeft de mantelzorger ook even tijd voor zichzelf en wordt de zorg voor een momentje overgenomen.”

Vrijwilligers zijn dus ook nodig voor dit aanbod. Wil je graag zwemmen en tegelijkertijd iets doen voor de medemens? Dan is dit je kans. Het mooie is dat het zwemmen dan nog gratis is ook. Aanmelden als deelnemer of als vrijwilliger kan via info@duikerdel.nl, of bel 0226-312166.