Goede resultaten maken nieuwe rector Huygens College trots

Nieuws
Niels Korf is sinds dit schooljaar rector van het Huygens College in Heerhugowaard.
Niels Korf is sinds dit schooljaar rector van het Huygens College in Heerhugowaard. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD – Het Huygens College is een van de parels van de gemeente Dijk en Waard. De scholengemeenschap voor vmbo, havo en vwo, met locaties aan de Middenweg en aan de Umbriëllaan in Heerhugowaard, behaalt over de hele linie indrukwekkende resultaten. Dat maakt de kersverse rector Niels Korf, die per 1 augustus het stokje overnam van Henk Klaassen, zo trots als een pauw. “Niet alleen zijn onze cijfers goed, dit is ook gewoon een hele leuke school. Zie het Huygens College maar als FC Barcelona in de Champions League, daar wil je graag bij horen.”

Het Huygens College is een van de beste scholen van Nederland. Dat zijn niet alleen mooie woorden, ze worden ook gestaafd door de feiten die terug te vinden zijn op de website scholenopdekaart.nl: vrijwel alle leerlingen slagen voor hun examens. “Ik heb veel geluk dat mijn voorganger het hier zo netjes heeft achtergelaten”, vertelt Niels, die in Tim Peschke een betrouwbare rechterhand en plaatsvervanger heeft. “Het zijn grote schoenen om te vullen. Gelukkig heb ik maat 50”, lacht hij. “Zonder dollen: er staat hier een geweldige organisatie, die financieel gezond is en waar medewerkers én leerlingen de ruimte hebben om te groeien. Aan mij nu de taak om de kaders verder uit te zetten en door te pakken. In december wordt ons nieuwe schoolplan aangeboden aan de medezeggenschapsraad. Verder is huisvesting een belangrijke pijler: in januari gaan we onze nieuwe vleugel met vijf extra lokalen officieel in gebruik nemen.”

Menselijke maat

Met zijn 40 jaar is Niels een van de jongste rectoren van Nederland. Ooit begon hij als docent geschiedenis, maar al snel bleek hij beter tot zijn recht te komen áchter de schermen van het onderwijs. “Wat je daar doet, heeft impact op alle collega’s en leerlingen. Dat is een enorme verantwoordelijkheid.” Bij het Nova College in Haarlem vervulde hij diverse functies op het gebied van beleidsvoering en management, waarna hij aan de slag ging bij SOVON, de Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Noord-Holland Noord. Als directielid/plaatsvervangend rector werkte hij de afgelopen vijf jaar bij OSG Willem Blaeu in Alkmaar, een school die beduidend kleiner is dan het Huygens College, waar hij over meer dan 200 medewerkers en 1.611 leerlingen onder zijn hoede heeft, verdeeld over meerdere gebouwen. Op zo’n grote school is het van groot belang dat de menselijke maat niet uit het oog verloren wordt, benadrukt Niels. “Elk kind moet zich gezien en gehoord voelen.”

Feestje

“Het voortgezet onderwijs heeft de taak kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op de maatschappij, door te ontdekken wie ze zijn en wat ze leuk vinden”, vertelt Niels. “Het Huygens College biedt hen daar volop mogelijkheden toe. Dankzij ons onderwijsconcept, waarin we naast de ‘reguliere’ vakken ook allerlei extra’s aanbieden zodat leerlingen hun interesses kunnen uitdiepen, maar zeker ook dankzij onze bevlogen docenten, met wie het een feestje is om te werken.” Het lerarentekort waar scholen in het hele land mee kampen, speelt minder bij het Huygens College. “Docenten komen hier graag werken, we hebben weinig verloop. Het feit dat er hier ruimte is om door te groeien maakt het heel aantrekkelijk om op onze school te werken.”

Snoeppot

Zichzelf ziet Niels, die tevens in het regiobestuur van de VO-raad zit, in zijn functie als rector vooral als een burgervader, die zichtbaar is op alle vestigingen en benaderbaar voor iedereen die op de school rondloopt. “Ik heb niet voor niets een snoeppot op mijn bureau staan. Loop je langs en heb je trek, loop dan vooral even binnen om een snoepje te pakken.” Zijn eigen kinderen zijn nog jong – 7 en 4 jaar – maar als zij zover zijn dat ze naar het voortgezet onderwijs gaan, geeft Niels hen in elk geval als tip mee: bezoek open dagen en leerlingenmiddagen en proef de sfeer van de school. Op het Huygens College hebben we de Huygens Experience voor groep 8, informatieavonden voor ouders en open dagen. “Wat ik leuk vind om te zien is dat zowel docenten als leerlingen graag meewerken aan zo’n dag, omdat ze ook met anderen willen delen hoe leuk onze school is. Beter kun je je als rector echt niet wensen.”

Meer over het Huygens College en de data van de open dagen vind je op www.huygens.nl.