COLUMN

De belevenissen van wijkagent Thijs

Nieuws
Hier lees je maandelijks wat wijkagent Thijs zoal meemaakt.
Hier lees je maandelijks wat wijkagent Thijs zoal meemaakt. (Foto: Archief)

‘Successen moet je delen. Dit is een veelgehoorde kreet binnen de politieorganisatie. Ik vind het net zo belangrijk om successen en resultaten met jou te delen. Jij doet bij ons melding en daarom vind ik het ook belangrijk dat je regelmatig een terugkoppeling krijgt van de resultaten.

In de column van vorige maand schreef ik dat de politie meer verkeerscontroles zou gaan organiseren. Met het slechtere weer en de grotere verkeersdrukte is handhaving ten behoeve van de verkeersveiligheid nóg belangrijker. Basisteam Heerhugowaard heeft, samen met omringende basisteams, onlangs twee grote verkeerscontroles gehouden. Handhaving en de Belastingdienst heeft ons hierbij geassisteerd. De resultaten deel ik graag met je:

- 16 keer vasthouden mobiele telefoon

- 14 keer overtreding maximumsnelheid

- 17 keer ontoereikende (fiets)verlichting

- 4 keer rijden onder invloed van alcohol en/of verdovende middelen

- 75 keer overige bekeuringen

Het zijn twee ‘succesvolle’ controles geweest met goede resultaten. Je ziet dat ik het woord succesvol benoem tussen aanhalingstekens. Succesvol is waarschijnlijk niet jouw gevoel bij het zien van deze resultaten. Dit begrijpen wij en daarom blijft verkeersveiligheid hoog op onze agenda. Je mag verwachten dat dit soort controles zich met enige regelmaat zullen herhalen.

Vuurwerk

In de vorige editie benoemde ik de stijging van het aantal meldingen over (zwaar) vuurwerk. De politie heeft, in samenwerking met BOA’s van de gemeente, een actiedag gehouden. Er zijn twee woningen bezocht waarvan er een vermoeden was dat er illegaal vuurwerk aanwezig was. Na onderzoek bleek er geen illegaal vuurwerk aanwezig te zijn op deze adressen. Hier blijft het niet bij. De politie heeft meerdere actiedagen gepland staan waarbij wordt samengewerkt met BOA’s. Heb je het vermoeden dat er ergens in jouw wijk illegaal vuurwerk aanwezig is? Meld het dan op www.politie.nl. Jouw melding komt dan bij de wijkagent terecht. Meld je liever iets anoniem? In dat geval kun je telefonisch contact opnemen met 0800-7000.

Fietsendiefstal

Wij zien al enige weken een stijging in het aantal diefstallen van het duurdere segment fietsen. Deze diefstallen worden vaak gepleegd vanuit schuurtjes of garages. Deze trend is niet alleen zichtbaar in onze gemeente, maar ook in de omliggende gebieden. Jij kan ons helpen! Ik wil je vragen om camerabeelden van verdachte personen altijd met ons te delen. Daarnaast kun je op een relatief goedkope wijze jouw fiets voorzien van een airtag, die je bijvoorbeeld onder je zadel kunt stoppen. Voor twintig euro heb je er al één en op die manier blijft het voor jou inzichtelijk waar jouw fiets zich bevindt.

Camera in Beeld

Camera in Beeld is een systeem van de politie waar burgers en bedrijven vrijwillig hun beveiligingscamera(‘s) kunnen aanmelden. Dankzij deze informatie weten wij per straat welke beveiligingscamera’s beschikbaar zijn. Als er een misdrijf is gepleegd waarbij camerabeelden kunnen helpen om de daders op te sporen, kunnen wij die beelden gericht opvragen bij de camera-eigenaren.

Voor de duidelijkheid: de politie kan niet meekijken met jouw camera, het is voor ons slechts een middel om een overzicht te krijgen bij wie de politie terecht kan voor camerabeelden.

Interview

In december word ik geïnterviewd voor Nieuwsblad Dijk en Waard over mijn werk als wijkagent. Heb je vragen voor mij? Stuur ze dan in naar redactie.heerhugowaard@rodi.nl. Wij doen ons best om zoveel mogelijk van jullie vragen te verwerken in het interview of in latere columns. Tot de volgende column in december!’