Klazien en Simon Schoon vieren diamanten huwelijksfeest

Nieuws
Namens de gemeente Dijk en Waard feliciteerde locoburgemeester John Does Simon en Klazien Schoon met hun jubileum.
Namens de gemeente Dijk en Waard feliciteerde locoburgemeester John Does Simon en Klazien Schoon met hun jubileum. (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD – Klazien en Simon Schoon vormden woensdag 29 november het stralende middelpunt in restaurant De Burg in Noord-Scharwoude. Meer dan veertig gasten - kinderen, kleinkinderen, familieleden en bekenden - deelden de feestvreugde van het bruidspaar dat die dag zijn zestigste huwelijksdag vierde.

Klazien Schoon kwam 86 jaar geleden als Klazien de Vries ter wereld in Andijk. Ze groeide op in een gezin van vijf kinderen en was drie jaar toen de oorlog uitbrak. “Er waren in die tijd geen kleuterscholen, dus ik ging pas op mijn zesde naar de lagere school. Dat was geen prettige tijd, midden in de oorlog, maar samen met een paar vriendinnen probeerde ik er toch een leuke tijd van te maken. Na de lagere school ging ik naar de naaischool, ook in Andijk, en vanaf mijn zestiende werkte ik in de huishouding. Later volgde ik de opleiding tot gezinsverzorgende. Tijd en geld voor hobby’s waren er niet, zeker niet net na de oorlog. Maar dankzij mijn vriendinnen heb ik er toch wat van kunnen maken. We hielden allemaal van spelletjes in huiselijke sfeer.’’

Verkering

Op haar 25e leerde Klazien Simon Schoon kennen. “Mijn ouders gingen goed met de buren om en die mensen waren familie van de ouders van Simon. Zo heb ik hem ontmoet. Later kregen we verkering. Eén keer waren we alleen om op te passen. Die dag ontving ik, heel voorzichtig, het eerste kusje op de wang. Een jaar later waren we getrouwd en verhuisden we naar Heerhugowaard, naar dezelfde woning waar we nu nog steeds wonen en waar ook de ouders van Simon woonden.’’ Klazien en Simon kregen vier dochters en zijn de gelukkige grootouders van maar liefst twaalf kleinkinderen. Klazien keek vroeger graag naar het Nederlands voetbalelftal. “De EK-finale van 1988 staat me nog goed voor de geest. Met die prachtige goal van Marco van Basten. Ik was vreselijk nerveus, keek samen met onze meiden terwijl Simon in de tuin bezig was. Hij houdt niet van voetbal. Tijdens de wedstrijd kwam hij even binnen; het was hem opgevallen dat het zo stil was op straat...”

Het begon allemaal met een klein, voorzichtig kusje op de wang

Verzetskrantjes

Simon Schoon (89) hoopt op 27 februari negentig jaar te worden. Net als zijn vrouw is hij nog redelijk gezond. Samen lopen ze iedere zondagochtend naar de Ontmoetingskerk. “Beiden hebben we een rollator. We doen rustig aan, dan komen we er wel.’’ Ook Simon is afkomstig uit Andijk. Hij groeide op in een gezin van vier kinderen, waarbij hij de enige jongen was. “Het was een armoedige tijd, helemaal in de oorlog. Mijn vader was tuinder, dus eten hadden we altijd voldoende. Maar het beeld van mensen uit Amsterdam die met een handkar langs ons huis liepen om eten te zoeken - vaak nog op blote voeten ook - dat staat op mijn netvlies gebrand. Dat vergeet je nooit meer.” Op zesjarige leeftijd bracht Simon krantjes rond genaamd Trouw: verzetskrantjes dus. Een levensgevaarlijke onderneming in oorlogstijd!

Gek op dieren

“Als kind was ik gek op dieren. Ik verzorgde de konijnen en kippen en na de lagere school, ik was net veertien jaar, ging ik bij mijn vader werken en later bij boer Goudsblom. Dat deed ik zeven dagen in de week. Dat duurde tot mijn 34e en daarna werkte ik bij de gemeente Heerhugowaard. Eerst bij de plantsoenendienst en later als vuilnisophaler. Ik werkte tot aan mijn pensioen.’’ Simon ontving ooit de Zilveren Reiger en werd ook Koninklijk onderscheiden voor vijftig jaar vrijwilligerswerk bij de begrafenisondernemer De Laatste Eer. “Ik was drager en moest ook graven delven. Met de schep.”


Simon en Klazien met hun vier dochters en locoburgemeester John Does bij de speciale ereboog. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Reizen

Samen met hun dochters gingen Klazien en Simon veel op vakanties, met de caravan of in een huisje. Toen de kinderen het huis uit waren gingen Klazien en Simon samen op vakantie. Dat waren dan doorgaans busreizen naar Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg. Naast alle mooie dingen heeft het echtpaar ook akelige momenten meegemaakt. Tot drie keer aan toe werd er ingebroken, waarbij de inbrekers één keer zelfs ineens naast het bed stonden. Er werden waardevolle dingen gestolen, maar gelukkig bleef het daarbij.

RUUD DE WAARD