Uitvaartvereniging De Laatste Eer Heerhugowaard bestaat 100 jaar

Nieuws
'Een uitvaart blijft altijd triest, maar als je het goed doet krijg je er zo veel moois voor terug.'
'Een uitvaart blijft altijd triest, maar als je het goed doet krijg je er zo veel moois voor terug.' (Foto: Archief)

HEERHUGOWAARD - Elke week staan diverse verenigingen in de krant die een jubileum te vieren hebben, maar een uitvaartvereniging die 100 jaar bestaat zie je niet veel .’De Laatste Eer’ in Heerhugowaard, opgericht op 17 december 2023, verzorgt uitvaartdiensten in crematoria, rouwcentrums, kerken, begraafplaatsen of op een natuurbegraafplaats. De vereniging werkt zonder winstoogmerk met veel vrijwilligers als bestuursleden en dragers. 

“Begin vorige eeuw was het gewoon dat als er iemand overleed, familie en buren de uitvaart regelden. Men deed wat noodzakelijk was” vertellen penningmeester Cor van Leijen en voorzitter/secretaris Marco Kroon. Op steeds meer plekken in het land ging de burenhulp over tot organiseren in uitvaartverenigingen en zo is op 17 december 1923 Algemene Uitvaartvereniging ‘De Laatste Eer’ ontstaan in Heerhugowaard. 

Zonder winstoogmerk

‘De Laatste Eer’ nam in 1974 de gereformeerde Uitvaartvereniging Helpt Elkander over, is lid van de landelijke FKB (federatie voor begrafenisinstellingen zonder winstoogmerk) en de Stichting Samenwerkende Uitvaartverenigingen Noord-Holland. Leden en donateurs hebben recht op een natura-vergoeding voor de kosten van uitvaartleider, dragers, rouwauto en rouwcentrum tot een maximaal bedrag. De vereniging heeft een samenwerkingsverband met uitvaartverzekering Twenthe NV voor bijkomende kosten zoals een uitvaartkist, rouwkaarten, advertentie en eventueel een grafsteen. “Veel mensen denken dat als ze verzekerd zijn alles is geregeld, maar dat is niet zo. Alleen als je lid of donateur bent van een uitvaartvereniging zijn de mensen zo’n 2.000 euro goedkoper uit en wordt alles geregeld”, aldus Cor en Marco.

De afgelopen 100 jaar heeft de vereniging slechts vier vaste uitvaartleiders gehad: de heren Krijgsman, Bakker en Van Leijen en de huidige uitvaartleider, Els Jonker. De heren Kramer en Blomsma vervulden de rol tijdelijk. Sinds de oprichting is er veel bewaard gebleven: notulen, ledenbestanden, met de hand geschreven contributieboekjes en zelfs de eerste uitvaartpakken, hoeden en handschoenen zijn er nog.

Stilhouden

Waarom kies je ervoor om in je vrije tijd met iets treurigs als uitvaarten bezig te zijn? Voor Cor en Marco geldt dat ze het ‘vak’ zijn ingegroeid. Cors vader was penningmeester/secretaris. “Vanaf mijn jeugd ben ik erin meegegroeid, de vereniging was toen nog klein en iedereen kende elkaar. Als er iemand was overleden moest ik dat stilhouden totdat het bericht in de krant stond. Op m’n zestiende haalde ik met de brommer de contributie op en in 1986 kwam ik in het bestuur. Ik nam daarna het penningmeesterschap van mijn vader over en ben inmiddels al 55 jaar betrokken bij ‘De Laatste Eer’. 

Marco’s vader was bestuurslid maar verhuisde op een gegeven moment naar Schoorl. Een paar jaar daarna belde Cor Marco op of hij interesse had om in het bestuur te komen en zo geschiedde in 1991. Na acht jaar nam hij de voorzittershamer over van de heer J. Rietbergen. Maar hun belangeloze inzet voor de uitvaartvereniging heeft niet alleen te maken met de genen. “Het blijft altijd triest, dat is gewoon zo, maar als je het goed doet krijg je er zo veel moois voor terug. Je neemt veel werk uit handen omdat mensen niet weten hoe ze het moeten aanpakken en wat er allemaal mogelijk is. Onze uitvaartleider heeft altijd wel een mooie en goede oplossing om de uitvaart plechtig te laten verlopen.”

Presentatie

Zaterdag 16 december houdt ‘De Laatste Eer van 14.00 tot 16.00 uur doorlopend een presentatie in ontmoetingscentrum De Brink aan de Middenweg 168 in Heerhugowaard. Leden, donateurs, vrijwilligers en natuurlijk ook andere belangstellenden zijn van harte welkom om een blik te werpen op 100 jaar uitvaarthistorie. Voor informatie staat het bestuur voor je klaar. 

Meer informatie vind je op www.delaatsteeerheerhugowaard.nl.