Sonja zamelde al 8.700 euro in voor strijd tegen ALS en PLS

Nieuws
Sonja en Alexander kunnen terugkijken op een geslaagd benefietconcert.
Sonja en Alexander kunnen terugkijken op een geslaagd benefietconcert. (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD - De Heerhugowaardse Sonja Stathi-Worst (46) wil met verschillende acties 50.000 euro ophalen in de strijd tegen de progressieve spierziekten ALS en PLS. De teller staat inmiddels op ruim 8.700 euro. Een belangrijk deel daarvan (zo’n 3.500 euro) werd bijeen verzameld tijdens het benefietconcert ‘Samen voor Sonja’, zaterdag 25 november in Partycentrum Mereboer in Oudorp. Tijdens de gezellige Hollandse avond traden tal van artiesten belangeloos op, onder wie volkszanger Joost de Vries, Nederpopkoor van Eigen Bodem, Sarah en Thijs, Boy Levi en Stef Horn. Ook waren er kraampjes en wenspotjes. Sonja en haar man Alexander kunnen terugkijken op een geslaagd evenement.

Sonja lijdt aan PLS, een progressieve spierziekte. Het verloop gaat minder snel dan ALS, de uitkomst zal echter hetzelfde zijn. Sonja werd geboren met Cerebrale Parese (CP), een houdings- en bewegingsstoornis. Later kwamen daar steeds meer klachten bij. In 2019 ging haar spraak achteruit, twee jaar daarna kwam de diagnose PLS. “Ze hebben zes jaar gezocht, dus het was een opluchting dat ze iets gevonden hadden. Maar tegelijkertijd was het ook schokkend dat het een progressieve spierziekte bleek te zijn”, vertelde Alexander eerder op deze website. Sonja is nu grotendeels afhankelijk van (kap)beademing. “Dit geeft mij extra energie om de dagelijkse dingen toch te kunnen doen”, zegt ze. Ook krijgt ze veel medicijnen en heeft ze veel zorg nodig. Gelukkig weerhoudt haar ziekte haar er niet van actief en positief te blijven. Zo geeft ze onder meer lezingen om mensen te vertellen over haar ziekte, omdat het iedereen kan overkomen. En ook al gaat haar gezondheid achteruit, Sonja weet zich nog goed te redden met de zorg en hulpmiddelen die voorhanden zijn. “Ze mag dan in een elektrische rolstoel zitten, maar Sonja staat nog volop in de maatschappij!”, vertelt Alexander trots.

Haar doel is om 50.000 euro in te zamelen. “Het is mijn droom om daarmee Stichting ALS-Nederland te helpen een medicijn te vinden tegen deze ziekte”, legt Sonja uit. “Mij zal het vrees ik niet meer helpen, anderen misschien wel.” De donatieteller staat momenteel op 8.727 euro. Wil je ook een steentje bijdragen, dan kan dat via haar actiepagina ‘Samen met Sonja’ op ALS.nl of via de Facebook ALS-actiepagina ‘Samen met Sonja’.