Onduidelijkheid en onvrede over faillissement Stichting Social Leisure

Nieuws
Lea van der Zee, Fractievoorzitter van Lokaal Dijk en Waard, staat voor een dichte deur bij zwembad Duikerdel.
Lea van der Zee, Fractievoorzitter van Lokaal Dijk en Waard, staat voor een dichte deur bij zwembad Duikerdel. (Foto: Aangeleverd)

DIJK EN WAARD - De gemoederen liepen afgelopen week flink op in Langedijk. Het bestuur van Stichting Social Leisure (SSL) heeft 1 december ‘met pijn in het hart’ aangekondigd dat ze per direct het faillissement heeft aangevraagd van Stichting Social Leisure, Langedijk Actief BV en Social Leisure Exploitatie BV. Dit besluit roept veel vragen en zorgen op bij gebruikers van de diverse accommodaties. Er is nog veel onduidelijkheid. “De impact van het faillissement van SSL voor onze inwoners is groot.”

Directeur Teun van Etten deelde afgelopen week in een persbericht: “De afgelopen anderhalf jaar hebben we intensief overleg gevoerd met de gemeente Dijk en Waard om onze medewerkers soepel over te laten gaan naar het nieuwe sportbedrijf. Het leek erop dat zij vanaf 1 januari 2024 hun sportieve carrière konden voortzetten bij Dijk en Waard Sport BV. Helaas hebben we geen overeenstemming kunnen bereiken over financiële steun tot het einde van het jaar, waardoor het bestuur geen andere keuze zag dan het faillissement aan te vragen.”

Een gevolg van dit besluit is dat het bestuur ook genoodzaakt is om het faillissement van zowel de stichting zelf als Social Leisure Exploitatie BV aan te vragen. Voor Schagen Actief BV en Heiloo Actief BV, eveneens onderdeel van SSL, is volgens het persbericht op dit moment geen financiële grond voor een faillissement. 

Naar verwachting zal de curator na zijn aanstelling het personeel van de failliete vennootschappen ontslaan, maar er blijft voor de medewerkers de verplichting om gedurende de opzegtermijn beschikbaar te zijn om te werken. Het salaris over de opzegtermijn wordt door het UWV voldaan. Medewerkers en betrokkenen zijn eerder deze week geïnformeerd en bijeengekomen in De Binding. 

Zwembad Duikerdel gesloten

Helaas heeft dit besluit vele gevolgen van de faciliteiten die SSL exploiteert en daarbij horende werknemers en gebruikers. Na overleg met leidinggevenden is besloten zwembad Duikerdel per direct en tot nader orde te sluiten, wat impact heeft op trainingen en zwemlessen. Of afzwemmen mogelijk is, is nog onduidelijk. Ondanks het verzoek van de gemeente om de sporthallen open te houden voor verenigingen en scholen, heeft SSL besloten om ook deze locaties per direct te sluiten. De gemeente zal zo snel mogelijk met de curator bepalen wanneer deze locaties weer open kunnen. De gebruikers (verenigingen en scholen) zijn per mail geïnformeerd. De Binding, inclusief het theater, blijft open en de dienstverlening blijft ongewijzigd. De bibliotheek en de balie van het gemeentehuis blijven toegankelijk, evenals het SociaalPlein op dinsdagochtend. 

Duurzame oplossing

Wethouder John Does reageert op het faillissement van SSL: “We willen zo snel mogelijk met de curator om tafel om de gevolgen van dit faillissement voor iedereen zo klein mogelijk te houden en te werken aan een duurzame oplossing voor al onze accommodaties. Of dat nu gaat over de positie van het personeel van SSL, over trainingsmogelijkheden voor verenigingen of over de zwemlessen en de vooruitbetaling die ouders al hebben gedaan. We gaan in overleg met de curator of de nieuwe exploitant om afspraken te maken over hoe we tegemoet kunnen komen in de al gemaakte kosten voor zwemlessen. Ook raadsleden hebben het college gevraagd zich hiervoor in te zetten.”

‘Impact is groot’

Lea van der Zee, fractievoorzitter van Lokaal Dijk en Waard, benadrukt dat de impact van het faillissement van SSL voor de inwoners van Dijk en Waard groot is. “De gevolgen waren vrijdag 1 december direct zichtbaar. Lokaal Dijk en Waard ontving veel berichten van bezorgde inwoners. Personeel wist niet waar ze aan toe waren, zowel over de onmiddellijke sluiting van verschillende accommodaties als de gemaakte kosten door inwoners. Deze zorgen hebben we als Lokaal Dijk en Waard direct doorgezet als raadsvragen aan het college. Het geeft aan hoe belangrijk de accommodaties zijn in de kernen van Langedijk. Het is de plek waar inwoners sporten en verenigingen bij elkaar komen, ontzettend waardevol! Voorzieningen en ook activiteiten die van belang zijn voor de sociale cohesie in onze gemeenschap. Er zal nu een traject starten vanuit de curator en duidelijkheid komen over de keuzes die zijn gemaakt. Uiteindelijk zal blijken of deze harde overgang naar een nieuwe structuur noodzakelijk was. Voor Lokaal Dijk en Waard is duidelijk dat het in ieder geval niet ten koste mag gaan van het personeel en dat álle voorzieningen zo spoedig mogelijk weer open moeten en ook op langere termijn open moeten blijven.”

De redactie vroeg ook om een uitgebreidere reactie aan Van Etten, directeur van Social Lesure. Hij kon momenteel nog geen antwoord geven op de vragen. Er zal er binnenkort meer bekend worden gemaakt.

Zwembad Duikerdel is een van de sportaccommodaties die beheerd worden door Stichting Social Leisure.