Dit moet je weten over belastingzaken na een scheiding

Nieuws
Als je relatie voorbij is, kan je met veel vragen over je belastingzaken zitten.
Als je relatie voorbij is, kan je met veel vragen over je belastingzaken zitten. (Foto: Aangeleverd)

REGIO - Het is bijna zo ver: Valentijnsdag. De dag van de liefde. Maar toch is dit niet voor iedereen een romantische dag. Na de feestdagen is er namelijk een piek in het aantal scheidingen. Bijvoorbeeld door ergernissen rondom kerst, de sleur van de donkere dagen of de behoefte aan een “nieuwe start”.

Als je relatie voorbij is, kan je met veel vragen over je belastingzaken zitten. Vooral als er sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Bijvoorbeeld: Waar heb ik recht op? Is het beter om straks alleen óf toch nog één keer samen belastingaangifte te doen over het jaar van de scheiding?

In deze lastige periode heb je waarschijnlijk meer aan je hoofd dan financiën. Toch is het belangrijk om ze goed te regelen. Dat geeft ook rust. Wil je zeker weten dat je de belangrijkste dingen hebt geregeld? Denk dan alvast na over deze 5 vragen.

1. Willen we samen belastingaangifte doen?

Je kan er namelijk voor kiezen om nog één keer aangifte te doen als fiscaal partners over het jaar van de scheiding. Het voordeel hiervan is dat je gezamenlijke inkomsten en aftrekposten nog één keer gunstig kunt verdelen. Aangifte doen als fiscaal partner kan ook apart van elkaar, maar het handigst is om dit samen te doen. Zo maak je minder snel fouten. Let op: voor bijvoorbeeld toeslagen en heffingskortingen waar je recht op hebt.

2. Moet ik een voorlopige aanslag inkomstenbelasting aanvragen of wijzigen?

De voorlopige aanslag is een schatting van hoeveel inkomstenbelasting je in 2024 terugkrijgt of juist moet betalen. Een voorlopige aanslag kan voor zekerheid zorgen. Dat is vaak prettig in een onrustige tijd, zoals tijdens of na een scheiding. Als je uit elkaar gaat, verandert namelijk vaak je inkomen en woonsituatie. Soms moet je dan meer belasting betalen, of krijg je juist belasting terug bij je aangifte. Met een voorlopige aanslag kan je maandelijks alvast belasting betalen of terugkrijgen over het lopende belastingjaar. Zo weet je waar je aan toe bent. Je kan een voorlopige aanslag aanvragen via belastingdienst.nl/voorlopigeaanslag. Heb je al eerder een voorlopige aanslag aangevraagd? Check of de gegevens nog kloppen en pas deze aan als dat nodig is. 

3. Welke kosten zijn aftrekbaar in je belastingaangifte na de scheiding?

Als kosten aftrekbaar zijn, betaal je minder belasting. Betaal je aan je ex-partner? Dan mag je het bedrag dat je betaalt, opgeven als aftrekpost in je belastingaangifte. Ook bij een koopwoning zijn sommige kosten aftrekbaar. Zelfs als jij niet in het huis blijft wonen, mag je soms nog 2 jaar de hypotheekrente aftrekken. Check hier welke kosten jij kan aftrekken.

4. Zijn er duidelijke financiële afspraken?

Financiële afspraken maken staat misschien niet hoog op je lijstje na een scheiding. Toch is het belangrijk om dit goed te regelen. Zeker als er gezamenlijke inkomsten of aftrekposten zijn. Verwachten jullie nog belasting terug te krijgen over de periode dat jullie samen waren? Maak hier ook goede afspraken over. Ook als je nog wat moet betalen. Zulke afspraken kan je bijvoorbeeld vastleggen in een echtscheidingsconvenant.

5. Heb ik (nog) recht op toeslagen?

Of je toeslag krijgt, hangt onder andere af van je inkomen. En dat inkomen verandert als je geen fiscaal partners meer bent. Tip: maak een proefberekening op toeslagen.nl. Zo kan je zien op wat voor toeslagen jij recht hebt. Ontving je al toeslagen voor je gescheiden was? Dan is het belangrijk om snel je nieuwe situatie door te geven aan Dienst Toeslagen. Dit kan via Mijn toeslagen. Dan wordt de toeslag opnieuw berekend en aangepast naar jouw nieuwe situatie.

Wil je een overzicht van wat je moet regelen in jouw situatie? Vul dan de scheiden-checklist in.