Dit is de meest ‘geëlektrificeerde’ gemeente van Noord-Holland

Nieuws
Stad van de Zon, duurzame wijk in Heerhugowaard.
Stad van de Zon, duurzame wijk in Heerhugowaard. (Foto: Aangeleverd)

REGIO - Eén getal dat aangeeft hoe het er in elke gemeente voorstaat met elektrificatie: dat is de Eco-Electric Index (EEC) die duurzaamheidsplatform Slimster ontwikkelde. Speerpunten zijn de productie van eigen stroom, elektrisch verwarmen en elektrisch rijden. Met een EEC van 7,1 mag Blaricum zich met afstand de meest geëlektrificeerde gemeente van Noord-Holland noemen. Ook in Drechterland, Dijk en Waard en Heiloo is sprake van een hoge score, terwijl er in Zandvoort nog veel werk aan de winkel is.

Om tot de Eco-Electric Index te komen rekende Slimster uit hoeveel CO2-uitstoot een gemiddeld huishouden met de investering in zonnepanelen, een warmtepomp en een elektrische auto voorkomt. Dat maakt dat de e-auto voor 25 procent meeweegt bij het bepalen van de EEC, zonnepanelen en een warmtepomp krijgen beide een aandeel van 37,5 procent toebedeeld.

Zonnig Uitgeest

Zou Slimster alleen naar het percentage woningen met zonnepanelen gekeken hebben, dan was Uitgeest als winnaar uit de bus gekomen. Liefst 52,3 procent van de woningen in die gemeente wekt al eigen stroom op. Ook de gemeente Drechterland scoort meer dan 50 procent. In de gemeenten Amsterdam en Zandvoort, met relatief veel appartementen, ligt dit percentage logischerwijs lager. Amsterdam kent met 7,4 procent het laagste percentage woningen met zonnepanelen van alle Nederlandse gemeenten.

Qua warmtepompen steekt de gemeente Blaricum er daarentegen met kop en schouders bovenuit. Hier wordt ruim een op de vijf woningen elektrisch verwarmd. Het percentage is zo’n drie keer hoger dan in de gemeenten Uithoorn, Diemen, Texel en Drechterland, die de warmtepomp-top-5 completeren. Zandvoort daarentegen scoort op dit gebied met slechts 0,5 procent het laagst, net iets minder nog dan de gemeente Uitgeest.

Amsterdam EV-koploper

Kijkend naar het percentage huishoudens met een elektrische auto, dan zijn het met name de stedelijke gemeenten die een hoge score noteren. Amsterdam kent met 6,7 procent het hoogste percentage EV’s, gevolgd door Amstelveen met 6 procent. Ook in Alkmaar is meer dan een op de twintig auto’s inmiddels elektrisch. In Enkhuizen heeft de e-auto met 1,9 procent nog het meest aan populariteit te winnen.


Warmtepomp kan verschil maken

Schuurman vermoedt dat het niet de elektrische auto is die de komende jaren het grote verschil zal gaan maken. De markt voor zonnepanelen is bovendien al behoorlijk verzadigd. Daarom moeten we volgens hem vooral naar warmtepompen kijken. “Wij zochten eerder al uit dat binnen vijf jaar 28 procent van de huishoudens over een warmtepomp verwacht te beschikken. Die verdien je dit jaar, door de veranderingen in de energiebelasting, bovendien twee jaar eerder terug.” Vanaf 2026 mag je bovendien - uitzonderingen daargelaten - je huidige cv-ketel alleen nog vervangen door een (hybride) warmtepomp.