Langedijker zussen helpen vluchtelingen op Lesbos

Nieuws
Zussen Esther en Leonie
Zussen Esther en Leonie (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK / LESBOS - Van 20 tot en met 28 april gaan zussen Ez (Esther) en Leonie Kruyze uit Langedijk als vrijwilligers werken in een vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos. Dit doen ze als weekteamlid van de organisatie Because We Carry. 

Vluchtelingen hebben altijd een bijzondere aandacht gehad voor Ez. “Met name moeders en kinderen op de vlucht,” vertelt ze. “Het zal er zeker mee te maken hebben dat ik een moeder heb die als kind ook op de vlucht was met haar familie. Eerst tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands Indië en daaropvolgend de onafhankelijkheidsstrijd” 

Toen Ez als jonge moeder zijnde met haar moeder mee ging naar Indonesië, raakte haar dat enorm. “We gingen naar Bali om even te voelen hoe het daar is. Ze komt zelf uit Oost-Java, maar daar hing te veel geschiedenis aan, dus kozen we voor het toeristische Bali. Voor mijn moeder was het de eerste keer terug, nadat ze was gevlucht. Ze vertelde verhalen over dat het bomalarm afging en dat ze moesten schuilen in gaten in de stoep. Het deed me zo veel en ik zag mezelf daar al met mijn eigen jonge kinderen zitten. Daar moest ik niet aan denken.” vertelt Ez. Het woord ‘oorlog’ maakt dan ook een hoop los bij Ez, omdat ze zich er erg in inleeft. 

‘Wat kan ik wél doen?’

De ellende in de wereld geeft haar een machteloos gevoel. “We kunnen er wel om treuren maar dat levert niets op. Ik heb mezelf altijd afgevraagd ‘Wat kan ik wél doen?’ en bij mij was daarop het antwoord ‘verbinding creëren’ en dat doe ik door in actie te komen.”

Toilettasactie

Een aantal jaar geleden, in 2015, zette Ez de toilettasactie op. “Toen de grote groep vluchtelingen hier van stad naar stad, en van sporthal naar sporthal werd gestuurd, ben ik geïnspireerd geraakt door de praktische acties die er ontstonden. Ik heb de vluchtelingengroep die in Langedijk kwam welkom geheten door aan iedere man, vrouw en kind, bij aankomst een goed gevulde toilettas te geven. De actie bracht zoveel positiviteit en was hartverwarmend!” Veel mensen bedankten Ez en kwamen van alles brengen. Er waren vele spontane helpende handen om de verdeling in goede banen te leiden. 

Moeders en kinderen

Inmiddels is het vluchtelingenprobleem groter en groter geworden. Lesbos puilt uit en de nood is groot. “Ik zie beelden van kinderen en ouders en dat doet mij pijn,” vertelt Ez. “Ik ben zelf ook moeder en weet dat moeders door het vuur gaan voor hun kinderen. Toen ik de oproep zag van Because We Carry, die zich in het bijzonder inzet voor moeders en kinderen, werd ik gelijk enthousiast. Mijn hart riep ‘JA!’. Ik heb me aangemeld en werd aan een team gekoppeld (Team 403). Ik sprak met mijn zus hierover en ook zij wilde gelijk mee.” Het raakt Ez als ze hierover vertelt. “Het is mooi om dit samen te kunnen doen en ons niet meer zo machteloos te voelen.”

Because We Carry

Because We Carry gelooft dat je zelf de verandering moet zijn die je graag ziet in de wereld. Daarom gaan er via Because we Carry wekelijks teams van vrijwilligers naar Lesbos om daar mensen op de vlucht te helpen. Naast het uitdelen van het broodnodige zoals eten, slaapzakken en droge kleren, proberen de teams van BWC ook een glimlach, respect en wat hoop te brengen. “We houden van daadkrachtige naastenliefde en het motto is dan ook ‘niet lullen maar poetsen’” vertelt Ez. Een motto waar Ez zich hard voor maakt. 

Doneren

“We gaan eind april op Lesbos hard aan de slag. Als team zijn we zelfvoorzienend. Dat wil zeggen dat we zelf geld mee moeten nemen om onder andere levensmiddelen voor de mensen te kopen en om activiteiten te organiseren voor de kinderen.”

Het zeskoppige team gaat deze 7 dagen ook praktisch aan de slag door onder andere alle dagelijkse benodigdheden die de moeders met kleintjes nodig hebben uit te delen. Daar is menskracht voor nodig, maar ook geld. “Alle donaties zijn welkom, elke euro telt. Ons doel is om minimaal 3250 euro op te kunnen halen.” Doneren kan via NL12RABO0308087844 ter attentie van E.M. Kruyze, met bijschrift ‘Lesbos BWC’ of scan de QR code.

De kosten voor het verblijf en de vlucht zijn voor eigen rekening van de vrijwilligers, waardoor elke gedoneerde euro rechtstreeks bij het goede doel terecht komt.

Door: Suzanne Langendorff

Scan de QR code om te doneren