Esther Boskamp klaar voor zuurstoftherapie in Florida

Nieuws
Half mei vertrekt de Dijk en Waardse Esther naar Florida voor een zware zuurstoftherapie met hersentrainingen.
Half mei vertrekt de Dijk en Waardse Esther naar Florida voor een zware zuurstoftherapie met hersentrainingen. (Foto: Fer Korver Fotografie)

OUDKARSPEL – Het zijn bijzonder spannende weken voor Esther Boskamp (44), haar vriend Dave Roozendaal en de kinderen Daan (16), Kjell (14) en Noa (12). Half mei vertrekt Esther naar Florida voor een zware zuurstoftherapie met hersentrainingen. In totaal zal de Langedijkse vier maanden in Florida verblijven en natuurlijk hopen dat de therapie zal aanslaan.

De in Sint Pancras geboren Esther is na een coronabesmetting in mei 2021 ernstig ziek geworden. “Samen met mijn dochter Noa kreeg ik corona. Mijn dochter herstelde snel en ik werd erg ziek. Tot op de dag van vandaag zijn de klachten alleen maar erger geworden.” Vóór haar ziekte werkte Esther als een juf op de Zeppelin in Heerhugowaard. Esther genoot van het leven. Een en al vrolijkheid en gek op haar kinderen. “Ik was altijd druk en bedrijvig en in voor gezelligheid. Het leven was compleet tot de corona om de hoek kwam kijken. Dave en de kinderen zijn een grote steun voor me en af en toe heb ik echt wel momenten gehad waar ik dacht ‘komt dit nog goed?’”

Ontslagen

Na de periode Sint Pancras, verhuisden Esther en Dave naar Heerhugowaard en sinds 2006 woont het complete gezin in Oudkarspel. “Na twee jaar ziekte volgde ontslag bij de Zeppelin. Dat kwam hard aan, maar ik heb van de stichting, waar de school onder valt altijd alle medewerking gehad. In de beginperiode kon ik af en toe een paar uurtjes voor de klas staan en als de vermoeidheid toesloeg nam een collega de klas van mij over. “ Esther is veelal uitgeput en erg benauwd. “Ik kan ook slecht tegen prikkels van buitenaf. Bijvoorbeeld als ik een klein stukje buiten wil lopen en er rijden auto’s langs, is dat erg moeilijk. Daarom draag ik altijd buiten en ook heel vaak binnen een koptelefoon, waardoor de geluiden gedempt worden.”

Toenemende klachten

Na verloop van tijd verergerden de klachten, zoals haaruitval, hoofdpijn, vastzittende kaak, pijn in de rechterarm, schrikkerig, koortsachtige rillingen en nog veel meer... “Thuis is mijn veilige haven. Om de twee uur moet ik gaan liggen om mijn uitgeputte lichaam bij te laten komen. Ik lig in een verduisterde slaapkamer en loop als een bejaarde de trap op.” Eén of twee keer in de week is Esther in staat om visite te ontvangen of naar therapie te gaan. Niet lang, omdat praten en luisteren veel energie kost. “Om een klein beetje in conditie te blijven ga ik een paar keer dag een paar minuten wandelen en als het weer het toestaat even een rondje fietsen op de elektrische fiets. Mijn vriend Dave doet veel in het huishouden en we zijn blij dat onze kinderen al zo zelfstandig zijn.”

Florida

In de afgelopen jaren heeft Esther veel therapieën en behandelingen gevolgd, maar die hebben allemaal niet tot herstel geleid. Door haar logopediste ontdekte ze een hoopvolle therapie; de hyperbare zuurstoftherapie. “Die blijkt in Florida hoopvol te zijn bij long-covid patiënten. Onderzoek toont aan dat de therapie leidt tot aanzienlijke verbeteringen in cognitieve en fysieke prestaties, slaap- en energieniveau. Ik, Dave en de kinderen hebben er vertrouwen in. En zien dit programma als mijn laatste redmiddel en gaan daar volledig voor. Ik zal mijn gezin zeker missen, vier maanden van huis en daarna nog bijna een jaar - thuis - herstellen.”

100% zuurstof

Het programma start met testen, scans (MRI en SPECT) en bloed-, hart- en longonderzoeken (CPET). De hyperbare zuurstoftherapie met gelijktijdig hersentraining duurt twaalf weken, er volgen zestig sessies van twee uur. Patiënten krijgen in een cabine met verhoogde druk via een masker 100% zuurstof toegediend. Als deze zuurstof onder druk wordt ingeademd, zal het zuurstofniveau hierdoor tien tot vijftien keer hoger worden dan onder normale omstandigheden. “De hersenen worden op deze manier gestimuleerd om uitgevallen en slapende functies te herstellen. Ook vindt er een aanmaak van nieuwe stamcellen plaats, waardoor nieuwe bloedvaten en cellen aangemaakt kunnen worden en het zuurstoftekort in beschadigd weefsel wordt opgeheven.”

Crowdfunding

Buiten de kosten van de reis, huisvesting en levensonderhoud, kost de therapie in de kliniek van Florida 51.000 euro. “Er wordt niets door de verzekering vergoedt en daarom doe ik een beroep op de mensen doormiddel van crowdfunding. Door een aanbetaling ben ik in ieder geval toegelaten voor deelname aan dit indrukwekkende programma. Alle beetjes helpen en ik ben dankbaar voor alle steun. Als ik voor een gedeelte herstel ben ik al heel blij!”

Help Esther op weg naar herstel. Doneren kan via gofund.me/d477e05b of via de QR-code.

Door: Ruud de Waard

Doneren kan via de QR code