Nieuw brugdek voor hefbrug Oterleek

Nieuws
De hefbrug in Oterleek krijgt een nieuw brugdek.
De hefbrug in Oterleek krijgt een nieuw brugdek. (Foto: Michiel Wijnbergh)

OTERLEEK - De hefbrug in Oterleek krijgt een nieuw brugdek. Die wordt volgende week ingehesen en daarom is De kruising van de Huygendijk (N508) met de Dorpsstraat in Oterleek is van dinsdag 5 maart tot en met donderdag 7 maart afgesloten voor verkeer. De weg wordt afgesloten omdat er dan drie dagen op de kruising een grote hijskraan staat om de gerenoveerde heftorens en het nieuwe brugdek te plaatsen. Het verkeer wordt omgeleid.

Het inhijsen van een brugdek is een bijzondere operatie omdat het stalen brugdek heel zwaar is en in één keer wordt geplaatst. Fietsers en voetgangers kunnen langs de werkzaamheden, de kruising Huygendijk(N508)/ Dorpsstraat oversteken. Houd wel rekening met een korte verkeersstop tijdens het inhijsmoment. De tijdelijke voetgangersbrug over de Ringvaart van de Heerhugowaard blijft bereikbaar. 

Omleidingsroute 

Het gemotoriseerd verkeer volgt de omleidingsroute via de Jan Glijnisweg, Rustenburgerweg naar de Noordervaart (N243) in Stompetoren. Het doorgaand verkeer wordt vanaf de Oosttangent in Heerhugowaard al omgeleid naar de Rustenburgerweg. De brug krijgt een nieuw brugdek van staal. De heftorens zijn gerenoveerd en de trappen ervan afgehaald, om te voorkomen dat zwemmers er af springen. Het oude brugdek is verwijderd. De houten damwand van de oever tussen de parkeerhaven en de hefbrug is vervangen door een betonnen damwand. De betonnen delen waar het brugdek op ligt (de landhoofden) bleken na het verwijderen van het brugdek in slechtere staat dan vooraf gedacht. Deze extra betonreparaties heeft de aannemer zoveel mogelijk weten in te passen in de huidige planning en rondt deze af voordat zij het nieuwe brugdek plaatsen. 

Asfalteren

Het plan is om vervolgens de leuningen van de brug te verhogen en eind april te gaan asfalteren. Hiervoor is het nogmaals nodig de kruising Huygendijk/Dorpsstraat af te sluiten. Door de extra werkzaamheden is de exacte datum waarop de hefbrug Oterleek weer open gaat voor verkeer nog niet zeker. Oorspronkelijke planning was eind april de brug open en alle werkzaamheden pas eind mei klaar. De vraag is of de brug eind april open kan of dat het begin mei wordt.