In Memoriam: Nic de Wit, icoon van De Noord

Nieuws
Nic de kleurrijke en markante man.
Nic de kleurrijke en markante man. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Een kleurrijke, markante en betrokken Noordender is overleden. Woensdag 21 februari stierf Nic de Wit, hij werd 80 jaar. Een ode aan ‘mister Hugo Boys’ door familie en vrienden.

In verschillende groepsapps kwam het bericht voorbij dat de oud-voorzitter is overleden. Bijna alle verenigingen en werkgroepen in De Noord kunnen dat zeggen. Het is ondoenlijk om al Nics maatschappelijke activiteiten en bestuurlijke verantwoordelijkheden te benoemen. Waar was Nic de Wit namelijk geen voorzitter van? Met het heengaan van Nic verliest het dorp De Noord een icoon.

Mensen van buiten die al jaren in de De Noord woonden snapten er soms niets van wanneer een gesprek gaande was. De een had het over Gijs, de ander sprak over Klaas en weer een ander over Bram of over Stekel, waar iedereen wist dat het over Nic ging.

Tekst gaat door onder de foto.

Nic de Wit Heerhugowaard Noord
Een bekend beeld, Nic met een microfoon. - (Foto: Aangeleverd)

Hij stond bekend als de man die de gave van het woord had. Dat was zijn talent. Onverschrokken nam Nic overal en altijd het woord. De kwaliteit van het woord was ook dat hij goed de hoofdpunten kon samenvatten. Zo vertelt een vriend: ‘Een keer vroeg ik Klaas iets. Ik vond het maar een moeilijk onderwerp. Hij antwoordde terug dat hij er zelf ook niet zoveel van snapte. Maar het bedankje met de samenvatting had hij weer zo goed bij elkaar gebracht dat de spreker van de avond zeer vervuld was.’

Spreken

Met het oud-leidersweekend gingen ze zeilend naar Vinkeveen. Bij het plaatselijke zalencomplex van BON was een feest gaande van een Amsterdamse voetbalclub. Per ongeluk kwamen de Noordenders met een kleine groep binnen en namen plaats aan de bar. Pas na enkele drankjes kwamen zij erachter dat ze op een besloten feest waren. Toen was er geen weg meer terug. De feestgangers fluisterden en dachten dat Nic de nieuwe trainer was van de selectie, die niemand nog had gezien. De vrouw van de voorzitter vroeg hem ten dans en opeens werd hij gevraagd om iets te zeggen over de microfoon. Dat deed Nic. Een algemeen verhaal over voetbal, over mentaliteit en meer. Een applaus volgde. Nic vertelde dat ze het leuk gevonden hadden om hier aanwezig te zijn, maar dat ze niet langer konden blijven.

Tekst gaat door onder de foto.

Nic de Wit voetbal Hugo Boys
Elftal 1976 Hugo Boys. - (Foto: Aangeleverd)

Hugo Boys

Als je aan mensen met onvoorwaardelijke liefde voor Hugo Boys denkt, schieten je verschillende namen te binnen, maar toch zeker ook die van Nic de Wit. 6 juni 2022 was zijn laatste wedstrijd als lid en assistent bij het eerste. In 1987 stopte hij met voetballen vanwege een blessure aan zijn knie. Bij de pakken neerzitten was geen optie, dus is hij verschillende elftallen gaan begeleiden van het tweede, het derde en de jeugd. Vanaf 1999 kreeg hij een assisterende rol bij het eerste elftal. Nic heeft er onder meer ook voor gezorgd dat supportersvereniging Vrienden van Hugo Boys werd opgericht en dat er verlichting kwam op het C-veld. Zondag was zijn voetbaldag. Dat wisten ook zijn familieleden en vrienden.

In 2012 ontving ‘Bram’ een Koninklijke Onderscheiding. Nu is dit zijn laatste ode. Een ode aan Nic de Wit. Hij is een mens met een groot hart die mensen het leven gunde. Niet alleen met woorden, maar ook met daden. Bedankt Nic.

Hugo Boys Nic de Wit
Nic was trots op zijn ‘boys’. - (Foto: Aangeleverd)