Girls’ Day: meiden bezoeken bedrijven in de bèta, techniek en IT

Nieuws
Lekker zelf aan de slag: meisjes mochten op Girls' Day bij Demaco in Dijk en Waard zelf lassen.
Lekker zelf aan de slag: meisjes mochten op Girls' Day bij Demaco in Dijk en Waard zelf lassen. (Foto: Fer Korver Fotografie)

DIJK EN WAARD - Meisjes van 10 tot 15 jaar laten kennismaken met techniek. Dat is het doel van Girls’ Day. Donderdag 11 april openden technische bedrijven hun deuren speciaal voor deze doelgroep. Ook in Dijk en Waard ontdekten meisjes de onontdekte wereld van bèta, techniek en IT van dichtbij. Leerlingen van Dalton Kindcentrum Campus Columbus uit Heerhugowaard bezochten draaideurenbouwer Boon Edam en Demaco in Noord-Scharwoude leerde scholieren alles over de wondere wereld van cryogenics.

Meiden komen op hun pad naar een baan in bèta, techniek of IT allerlei hordes tegen. Daarom kiezen zij nog steeds veel minder vaak dan jongens voor doorleren of werken in die sectoren. Dat is jammer, want het zijn kansrijke sectoren met veel baanzekerheid en beroepsmogelijkheden. Bovendien kunnen bedrijven in deze sectoren alle talent gebruiken dat er is. In Dijk en Waard zijn tal van bedrijven die staan te springen om goed opgeleid en gemotiveerd technisch personeel. Zij zetten hun deuren dan ook regelmatig open om talent te werven. Ook is onze gemeente goed bedeeld met mbo-opleidingscentra in de technische sector. Nu is het aan de scholieren om de keuze voor techniek te maken.

Hordes

Girls’ Day is een initiatief van VHTO (Voor Haar Technische Ontwikkeling), waarmee jaarlijks in april aandacht wordt gevraagd voor de noodzaak om de hordes die meiden tegenkomen, weg te nemen. In het hele land worden scholen en bedrijven aan elkaar gekoppeld; donderdag bezochten ruim 8.300 meiden tussen de 10 en 15 jaar in totaal meer dan 230 bedrijven. Zo maken ze laagdrempelig kennis met techniek en IT, ontmoeten ze vrouwelijke medewerkers en leren ze wat bedrijven in deze sectoren allemaal te bieden hebben. Dat liep uiteen van onder een zeereus doorlopen bij Damen Shiprepair tot je eigen achtbaan ontwerpen bij Vekoma Rides. Ook werden ze zelf aan het werk gezet en werd er gefreesd, getimmerd, geprogrammeerd en gebouwd. 


Een medewerker van Demaco geeft uitleg over cryogene technologie. - (Foto: Fer Korver Fotografie)

Proefjes

Zo konden de meiden van PCC Bergen bij Demaco in Noord-Scharwoude allerlei proefjes doen met vacuümtechniek en extreem koude vloeistoffen, om zo te ontdekken wat cryogene technologie precies inhoudt. Daarna mochten ze aan de slag met specialistische lasapparatuur. Een leerzame en inspirerende ochtend! 

Blikveld verbreden

Bij Dalton Kindcentrum Campus Columbus staat techniek al jaren hoog op de agenda. De school organiseert activiteiten waarbij meisjes in aanraking komen met techniek, wetenschap en IT zoals het iPad-project TYOD, waarmee de kinderen leren programmeren, 3D-printen, robots aansturen en nog veel meer. Techniek en wetenschap worden daarnaast geïntegreerd in andere vakken. ‘Door dagen als Girls’ Day wordt het blikveld van de kinderen die nog weinig met techniek hebben echt verbreed’, liet de school al eens aan deze krant weten. ‘Belangrijk is dus dat kinderen in aanraking komen met techniek en wetenschap. Dat zouden we op onze school op een nog veel grotere schaal willen doen.’

Campagne

Organisator VHTO lanceerde tijdens Girls’ Day 2024 tevens de campagne ‘Fix the Systems, Not the Girls’. Een dag als deze is hard nodig. Het aandeel vrouwen in technische sectoren neemt namelijk zo langzaam toe dat het nog decennia duurt voordat vrouwen echt invloed kunnen uitoefenen in die sectoren. Dat heeft te maken met de hordes die ze moeten nemen op hun pad van speelmat tot een baan in de techniek. Bij hun geboorte hebben net zo veel meisjes als jongetjes potentieel interesse in techniek. Maar tegen de tijd dat ze volwassen zijn, staan tegenover elke tien mannen die werken in de techniek nog geen 2 vrouwen. De rest is onderweg over een horde gestruikeld. De hordes kunnen echter eenvoudig worden weggenomen door hun omgeving.

Sahar Yadegari, directeur VHTO: “We denken als samenleving nog te vaak dat het aan de meiden zelf ligt dat ze niet voor een technische opleiding of beroep kiezen. Ze hebben er geen interesse voor, willen niet vies worden of zorgen liever dan ze lassen. De waarheid is echter dat we meiden vanaf hun jongste leeftijd op allerlei manieren áfleren om hun interesse in techniek verder te ontwikkelen, door onder meer het speelgoed dat we ze geven. Dat kunnen en moeten we veranderen.”


De man-vrouw verhouding in de technische sector wordt langzaam beter, maar we zijn er nog lang niet. - (foto: Fer Korver Fotografie)

Ook op school lopen meiden tegen dit soort hordes aan. Zo krijgen meiden minder vaak een technische richting geadviseerd, ook bij dezelfde studieresultaten als hun mannelijke klasgenoten. Daarnaast zíen meiden bijna nooit vrouwen in een technisch beroep, waardoor ze zich moeilijk kunnen spiegelen aan een vrouwelijk rolmodel. Vrouwen die uiteindelijk toch in een technische richting gaan werken worden vaak geconfronteerd met vooroordelen over hun expertise. 

Langzaam

Het aandeel vrouwen in de technische sectoren neemt de afgelopen jaren met enkele procentpunten per jaar toe, blijkt uit cijfers van het techniekpact. In dat tempo duurt het nog decennia voordat het aandeel vrouwen de 30% bereikt. Dat is het percentage waarbij je als minderheid invloed kunt uitoefenen op de sfeer en cultuur in een organisatie. 

Het kan anders

Gelukkig zijn veel van de hordes die meiden tegenkomen tamelijk eenvoudig weg te nemen. Allerlei bedrijven en organisaties zetten zich daar al voor in. Zo werkt Techniek Nederland hard aan het inclusiever maken van de werkvloer en zet het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zich in om op scholen het pad naar techniek voor meiden zoveel mogelijk te effenen. Ook Girls’ Day draagt hieraan bij. Uit de effectmeting blijkt dat een derde van de deelnemende meiden na afloop zegt meer interesse in een technische opleiding te hebben.

Kijk ook eens op www.vhto.nl en www.technieknederland.nl.