Eten met de seizoenen

Nieuws

BROEK OP LANGEDIJK - Gezond, goed en vaak goedkoop eten is mogelijk door de seizoenen te volgen. Als je dat wilt aanhouden, moet je natuurlijk wel weten welke producten op dit moment van het land komen. Maar hoe weet je dat?
Je gezond verstand zegt dat asperges in het voorjaar, aardbeien in de zomer en kool in de winter logische keuzes zijn. Maar er is zo veel aanbod van verse groente, dat de gemiddelde consument niet weet waar die vandaan komt. In die gevallen biedt de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal uitkomst (www.milieucentraal.nl).

Dichtbij of veraf

Op die kalender zie je per maand welke groenten en fruit het minste energie kosten om deze te kweken. Koop deze producten dus als je bewust met voeding en het milieu om wilt gaan. Meestal komen de producten van die betreffende maand uit Nederland. Dat gaat niet altijd op. Zo kost het telen van Hollandse sla in april in een verwarmde kas volgens de groente en fruitkalender meer energie dan courgettes uit Spanje die in de open lucht zijn gekweekt. Voedsel van dichtbij is dus niet altijd zo milieuvriendelijk als je in eerste instantie denkt.
Slim bewaren

Gemiddeld gooit elke Nederlander jaarlijks ruim 40 kilo voedsel in de vuilnisbak. Een deel daarvan wordt weggegooid omdat het verkeerd is bewaard. Dat is zonde. Kliekjes, de restjes van de vorige maaltijd), kun je in een goed afgesloten bewaarbakje makkelijk twee dagen in de koelkast bewaren. Als op de verpakking staat 'na openen koel bewaren' kun je dat product na het openen enkele dagen in de koelkast bewaren. Sluit de verpakking wel goed af of gebruik een bewaarbakje. Dan kan er geen lucht bij komen en bederft het minder snel.
Zure producten (zoals augurken en zilveruitjes), producten op olie (zoals feta en zongedroogde tomaatjes) en jam zijn na opening nog enkele weken houdbaar in de koeling. Tropisch fruit, tomaten, paprika, en aubergine bewaar je buiten de koelkast. Ook aardappelen, knolgroenten (koolraap, knolselderij) en kolen bewaar je op een koele, donkere plaats. Deze etenswaren bewaar je wel in de koelkast als ze eenmaal zijn aangesneden.
De vuistregel is dat je producten die in de winkel in de koeling liggen, thuis ook in de koelkast bewaart. Wat in de winkel niet gekoeld wordt, hoeft thuis dus ook niet in de koelkast. Dit geldt niet voor eieren, deze moeten in de koelkast bewaard worden. Zo blijven ze langer vers en wordt de groei van bacteriën geremd.