'Ik voel me net de koningin' - Stichting Vier Het Leven neemt eenzame ouderen mee uit

Nieuws

HEERHUGOWAARD - Wat tien jaar geleden begon als een sympathiek lokaal initiatief van twee vrouwen (beiden veertigers) in Huizen is inmiddels aan een opmars door heel Nederland bezig: stichting Vier Het Leven. Een stichting die dankzij de begeleiding van vele vrijwilligers, ouderen in staat stelt een middag of avond uit te gaan. En die onlangs door de ANWB-vakjury uitgeroepen is tot 'meest maatschappelijke uitje van 2016'.
Door de vergrijzing zijn er veel alleenstaande ouderen die het niet leuk vinden alleen op pad te gaan. En die niet altijd iemand hebben die mee wil of kan. Bovendien is er een groep die zich fysiek kwetsbaar voelt, maar prima uit de voeten kan als hem of haar een arm geboden wordt. Dankzij de inzet van vele vrijwilligers die Vier het Leven heeft weten te enthousiasmeren (landelijk 1.600) worden ouderen weer in staat gesteld gezellig een avondje uit te gaan: naar het theater, een mooie balletvoorstelling, opera, concert of cabaret. In deze regio kunnen ze naar theater De Vest in Alkmaar, Cool kunst en cultuur in Heerhugowaard en CineBergen in Bergen.

Warmte, geduld en gezelligheid

Anne Marie Koster, regiocoördinator Noord-Holland: ,,In de afgelopen tien jaar zijn in heel Nederland inmiddels 60.000 ouderen met ons een avondje uit geweest. Onze gastvrouwen en gastheren - allemaal vrijwilligers - vallen op door hun warmte, geduld en gezelligheid. Het zijn zelf ook allemaal kunst- en cultuurliefhebbers, dus we kunnen vol trots zeggen: bij ons hebben we een wachtlijst van vrijwilligers. Zo leuk vinden ze het om dit werk te doen."
,,We halen de mensen thuis op, rijden naar het theater, regelen alles wat met het parkeren van de auto te maken heeft. We brengen iemands jas naar de garderobe, halen een kopje koffie, begeleiden onze gasten naar een speciaal gereserveerd 'Vier Het Leven'-tafeltje. En in de pauze en na afloop is er alle gelegenheid om na te praten. Het mooie van onze uitjes is dat we de voorstellingen echt sámen beleven."
Koningin

,,We zien mensen opbloeien, vooral mensen die wel graag uit zouden willen, maar niet goed weten met wie. Ik heb eens iemand horen zeggen: ik voel me dankzij jullie een avondje net de koningin! Dat is ook ons streven: mensen uit hun isolement halen, een klein clubje waar je een avond lang bij hoort. Bij wie je je welkom voelt, met wie je ongecompliceerd kan genieten. Ook voor mensen die moeilijk lopen, een rollator hebben of in een rolstoel zitten, zetten onze vrijwilligers zich graag in."
Het programma voor de komende maanden valt deze week op de deurmat bij ouderen die al eerder mee zijn geweest. Met een heel gevarieerd aanbod: van cabaret tot toneel en van grote shows tot klassieke concerten. Elke drie maanden ontvangen belangstellenden het nieuwe programma waaruit een keuze kan worden gemaakt.
Meer weten? Het programmaboekje is aan te vragen via 035-5245156 of info@4hetleven.nl. Kijk ook eens op www.4hetleven.nl.