Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes

Oranje
Cody Gakpo is met zijn drive en overtuiging een voorbeeld voor de hele ploeg.
Cody Gakpo is met zijn drive en overtuiging een voorbeeld voor de hele ploeg. (Foto: KNVB/Rico Brouwer)

Het optreden van Oranje op het WK is nog niet om over naar huis te schrijven. Reden tot somberen is er na de zomeravondpotjes in de groepsfase echter niet. Er zijn tal van lichtpuntjes en de historie wijst uit dat een matige start ook kan leiden tot groot succes. Oranje kan nog steeds leveren, zoals bondscoach Louis van Gaal altijd eist. Dan is alles nog mogelijk vanaf komend weekeinde, want dan begint het WK pas écht!

Het is 35 graden in Doha. De Oranje-spelers keuvelen tussen de trainingen door wat met vrouw en kinderen. Dochtertje Jadi van aanvoerder Virgil van Dijk maakt een eind aan een goed gesprek tussen papa en baas Van Gaal, die zelf tegen zijn Truus grapt over een ‘wippie’ maken op de hotelkamer. 

Oranjeleeuwen op WK 2022

Voorafgaand aan het duel met Ecuador verklapt de ontspannen bondscoach alvast de wissel van spits Depay, en wil weleens zien hoe Teun Koopmeiners en Davy Klaassen het doen op het middenveld. Analisten vragen zich af of Oranje een reeks oefenduels aan het afwerken is in plaats van een WK. Niet zo gek, want Senegal, Ecuador en Qatar spreken nu eenmaal niet tot de verbeelding. Blijkbaar ook niet voor onze Hollandse leeuwen op voetbalschoenen. Zij kunnen de hele wereld aan, en dat zullen zij nu moeten bewijzen als het er écht om gaat. 

Nieuwe ster van Oranje

Na een eerste weekje semi-vakantie in de luxe zandbak van Qatar moet er nu worden geleverd. Van Gaal weet dat het erin zit en als íemand dat eruit kan halen is hij het wel. Op het veld heeft hij zijn gewenste jongeling als nieuwe ster. Cody Gakpo is met zijn drive en overtuiging een voorbeeld voor de hele ploeg. De scherpe punt van een botte ploeg, zoals een Catalaanse krant hem omschreef. Architect Frenkie de Jong is dik in orde, net als centrale verdediger Nathan Aké. Samen met de tactische vondsten van meestercoach Van Gaal kunnen zij Oranje weer vlijmscherp slijpen.

‘Gakpo is voorbeeld voor de hele ploeg’

Natuurlijk wordt er na de fletse start veel gelachen om Oranje’s ambitie om wereldkampioen te worden. Een slechte ouverture zegt echter net zoveel als een wervelend begin, namelijk helemaal niks. Neem het Italië van 1982. Ook de Azzurri zitten in het zonnige Spanje in een zomeravondpoultje met Polen, Peru en Kameroen. Met drie gelijke spelen gaat Italië ongeïnspireerd door naar de volgende ronde. 

Het elftal wordt verguisd in eigen land en de wedstrijdritme ontberende spits Paolo Rossi is de Kop van Jut. Vervolgens raast de ploeg aan de hand van Rossi langs Argentinië, Brazilië en Polen om in de finale gedecideerd af te rekenen met West-Duitsland. 

Oranje zelf start op het WK van 1978 tenenkrommend in de poule tegen laagvliegers Iran, Peru en Schotland. Bondscoach Ernst Happel brengt vers bloed in de volgende ronde en Oranje flitst tegen Oostenrijk. Italië en West-Duitsland om in de finale in de laatste minuut twee centimeter tekort te komen voor de wereldtitel.

Vlammen op WK 2022

Louis van Gaal gelooft niet in een slechte generale en een goede première, maar hij gelooft wel in zijn spelers en zichzelf. Nu er na Senegal, Ecuador en Qatar betere landen op het WK-menu staan, ziet hij meer kans op de vonk die Oranje moet laten vlammen. Het legioen mag zijn mannen dan ook aansporen met zijn WK-motto: ta-ta-ta-ta-tatáááááá….. leveruh!