Bouwbedrijf Groen en Wit al 50 jaar een begrip

Partnerbijdrage
Het trotse team van Bouwbedrijf Groen en Wit
Het trotse team van Bouwbedrijf Groen en Wit (Foto: Theo Annes)

SINT PANCRAS - Eind van deze maand is het zover: bouwbedrijf Groen en Wit B.V. bestaat dan 50 jaar. Het bedrijf aan de Benedenweg 12 te Sint Pancras is nog altijd springlevend en kerngezond. Gespecialiseerd in vooral verbouw staat het bedrijf al die jaren garant voor kwaliteitswerk en aan werk ontbreekt het niet. 

Vooral in de omtrek van Aerdenhout, Heemstede en Haarlem worden veel verbouwingen gedaan, maar ook in en rondom het eigen dorp Sint Pancras is het bedrijf regelmatig aan het werk met mooie opdrachten. Nieuwbouw gebeurt ook, echter in mindere mate. Een gesprek met de oudste werknemer Jack, bij collega’s en opdrachtgevers beter bekend als Jaap Schuit die op 1 november ook de 50 jaar volmaakt bij het bedrijf.

Geschiedenis

“In de loop van de jaren is er best veel veranderd in de bouw, vroeger ging het allemaal wat gemakkelijker, tegenwoordig begint het met een berg papierwerk. Natuurlijk zijn ook de gereedschappen en technieken gemoderniseerd. Maakten we toentertijd nog zelf de kozijnen, nu komen die bij de timmerfabriek vandaan. Dat gaat tegenwoordig allemaal veel sneller en efficiënter.” 

Nu nog zijn Jochem Wit en Pook van Berkel eigenaars. Jochem is de zoon van voormalig oprichter Sjaak Wit. Samen met Gerbrand Groen startte Sjaak Wit 1 april 1971 het bouwbedrijf in een koolboetje, vervolgens in een oude stal en nu staat er een mooi bedrijf. Sjaak en Gerbrand waren voordien reeds collega’s en besloten voor zichzelf te beginnen. Dat bleek een goede beslissing, werk was er volop. Een zwarte bladzijde is echter het plotselinge overlijden van Sjaak Wit op 30 april 2001. Zijn weduwe, Paula Wit, kreeg opeens verantwoording, maar omdat ze onervaren in de bouwwereld was, werd Pook van Berkel binnen het bedrijf aangesteld als bedrijfsleider. In 2003 kwam Jochem erbij en namen hij en Pook het bedrijf over. Per 1 mei aanstaande stapt Pook uit het bedrijf en zal, na een korte sabbatical, als zelfstandige in deeltijd terugkeren om Jochem bij te staan als calculator. Duidelijk is dat dit alles in zeer goede harmonie gebeurt. 

Jack/Jaap Schuit: “Wij zijn een geweldig bedrijf, ons team voelt zich één. Momenteel kent het bedrijf 10 vaste krachten, 2 leerlingen en 2 zzp’ers, die allen goed met elkaar overweg kunnen! Het is een redelijk jong team, ik schat de gemiddelde leeftijd op 40 jaar. Zelf ben ik ietsje ouder, ik ben 64 jaar.”

Leuk werk

“Waarom ik het zolang bij Groen en Wit volgehouden heb? Nou, dat blijkt wel uit bovenstaande: ik heb het er geweldig naar mijn zin. En.. het is gewoon leuk werk! Omdat wij vooral verbouw doen, komen we bij mensen thuis en bouwen een relatie op. Koppie doen aan de keukentafel en zo direct contact met de klant hebben, dat is onze kracht. Bouwvakkers die opgroeien in de nieuwbouw kennen dat niet, die hebben alleen met de uitvoerder te maken. Zij zouden misschien heel nerveus worden van een klant die steeds op de lip zit. Wij overleggen met de klant, en dat zijn mensen uit allerlei lagen van de bevolking, dat maakt het werk nog leuker Transparantie staat voorop, wij overleggen met onze klant en proberen het zo goed mogelijk naar zijn of haar zin te maken.” 

Jack bouwt wel langzaam af: hij werkt nu nog 3 dagen per week en denkt, als hij 1 november 50 jaar in dienst is, rustig over de rest van zijn leven na. “Ik ben geen stilzitter, maar zal moeten leren te onthaasten. Ik ben dol op tuinieren en fietsen, maar de wintermaanden vind ik minder fijn. Gelukkig zijn mijn 5 kleinkinderen er, waar ik me ook mee vermaken zal. Bovendien is mijn vrouw er ook nog, die aandacht nodig heeft.” Nog heel veel goede jaren toegewenst aan bouwbedrijf Groen en Wit!

(door Ben Wansink)