Evert Hoekstra, Advocaat/Partner CKH Advocaten
Evert Hoekstra, Advocaat/Partner CKH Advocaten (Foto: Aangeleverd)

Slim en effectief in balans

Partnerbijdrage

Veel ondernemers, en ik heb er de afgelopen 25 jaar in mijn advocatenpraktijk veel voorbij zien komen, zijn vooral gefocust op werken, werken, werken. Toegegeven, ook ik ben niet ‘vies’ van hard werken en zonder hard werken bereik je nu eenmaal niets (althans niet snel), maar ik heb de afgelopen jaren voor mijzelf gemerkt - mede met dank aan mijn vrouw - dat écht succesvol en plezierig ondernemen vooral begint bij aandacht voor jezelf. Niet als een kip zonder kop jezelf continue voorbij lopen, maar ook eens stilstaan bij wat goed voor je is. Wat je nodig hebt. Dus: gezond en fris leven, goede voeding, genoeg bewegen, mediteren, regelmatig rust, aandacht voor de mensen om je heen. Dat soort zaken. Vanuit die basis kom je veel sneller en effectiever - en plezieriger - tot zakelijke topprestaties. 

Dit klinkt misschien logisch en voordehand liggend, maar ik zie nog steeds heel veel ondernemers om mij heen (en ook niet-ondernemers) die deze balans volkomen kwijt zijn. Of die deze balans zelfs nog nooit gekend hebben. Die zichzelf soms letterlijk ‘over de kop’ werken. Een toonaangevend en vooraanstaand schrijver, psychotherapeut en zakelijk coach uit Amerika, Wayne Dyer, zei ooit eens: “van alle spijtbetuigingen die ik van stervenden gehoord heb, luidde er niet één: had ik maar meer tijd op kantoor doorgebracht”. En zo is het maar net! 

Vraag je als ondernemer dus met regelmaat af: “zijn mijn werkleven en privéleven in balans?”. Want onafgebroken werken, stress en geen rust vinden leiden doorgaans alleen maar tot minder productiviteit en minder rust- en herstelmomenten. En natuurlijk wil je dat als ondernemer voorkomen. Toch? Druk zijn is natuurlijk oké, maar als je jezelf te weinig tijd gunt om te herstellen en om te ontspannen, dan raakt de balans tussen werk en privé uiteindelijk verstoord. En voordat je het weet, ben je bezig met een enkele reis richting ‘burned-out-city’.

Zijn er tips om te voorkomen dat je dit eindstation bereikt? Ja, natuurlijk. Er zijn ontelbare boeken geschreven over ‘werk- en privébalans’. En deze hebben in de kern eigenlijk allemaal gemeen dat ze instructies geven om meer grip te krijgen op het werk- en privéleven. Voor veel ondernemers is dit erg moeilijk - en dus een enorme uitdaging - omdat zij vaak lange dagen/werkweken maken en hun klanten optimaal willen bedienen. Daardoor houden ze te weinig tijd over voor andere zaken dan werk, de zaak gaat altijd voor. Het spreekwoord luidt natuurlijk ook niet voor niets: “de zaak gaat voor het meisje”. Vaak is er dan ook weinig bereidwilligheid om het balansroer om te gooien. “Ik kan gewoonweg niet anders”, is daarbij een veelgehoord ‘excuus’. Maar tussen ‘niet kunnen’ en ‘niet willen’ zit natuurlijk een hemelsbreed verschil.                

Voor degenen die daartoe wél bereidwillig zijn is het vooral zaak om veel effectiever met de beschikbare tijd om te gaan. Door overzicht en rust te creëren. Door keuzes te maken en door af en toe ook eens ‘nee’ te zeggen. Persoonlijk heb ik heel veel tijd ‘gewonnen’ door ‘nee’ te zeggen tegen activiteiten op het gebied van uit eten gaan met relaties, golfen met relaties, weekendjes weg met ‘clubjes’, Formule 1-bezoek, etc. Vroeger dacht ik dat het onderhouden van dit soort contacten een absolute voorwaarde was voor het verkrijgen van meer werk en opdrachten. Nu weet ik wel beter. Ik ben al jarenlang geen ‘graag geziene gast meer’ in het uitgaansleven of op de golfbaan, maar ik ben zakelijk succesvoller dan ooit tevoren. Ik voel me in ieder geval veel prettiger bij deze levensstijl. En mijn cliënten blijkbaar ook. 

De weg naar effectiever werken is dus een kwestie van keuzes maken. Het zeggen van ‘nee’ betekent vooral ook dat je structuur aanbrengt in jouw leven. Overigens hebben veel ondernemers daar moeite mee, zij willen helemaal geen structuur, zij willen juist vrij zijn. Maar het tegenovergestelde is gek genoeg waar: door structuur te creëren ervaar je juist méér vrijheid. Als je zaken goed organiseert, heb je helder voor ogen wat er moet gebeuren en waarom. Daardoor kan je heel effectief omgaan met jouw beschikbare en kostbare tijd. 

Door effectiever en productiever te werken voel ik mij in ieder geval een stuk vrijer en gelukkiger, juist omdat mijn werk- en privétijd meer in balans zijn. Ik heb veel meer energie, ik heb ook meer plezier in mijn werk dan ooit tevoren. En dat is eigenlijk een doel dat iedere ondernemer zou moeten nastreven. Niet harder werken, maar slimmer werken. Door deze instelling heb ik - samen met mijn compagnon - de laatste jaren ook veel meer kunnen bouwen aan de groei van ons kantoor. En dat blijven we de komende jaren onverminderd doen. 

Nu zal je na het lezen van deze woorden misschien denken: ‘moet ik nu massaal aan de supplementen, de sportschoenen aantrekken, een yoga-abonnement gaan nemen of middagslaapjes gaan doen? En tegelijkertijd halve dagen gaan werken?’. Nee, natuurlijk niet. Maar vraag jezelf gewoon eens wat vaker af: ‘ben ik in balans? Is mijn leven in balans? Wat kan ik doen of veranderen om beter, effectiever en met meer plezier te presteren?’. Misschien kom je wel tot verrassende inzichten. En als je daarbij hulp nodig hebt, dan help ik je graag, want naast mijn baan als advocaat-ondernemingsrecht coach ik ondernemers ook graag richting zakelijk en persoonlijk succes. 

Evert Hoekstra
Advocaat/Partner
CKH Advocaten

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Zaal: spannende wedstrijden in de Jos Kamp Assurantiën-cup Sport 16 uur geleden
Afbeelding
Schitter jij binnenkort op het podium bij Cool? Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Vrone soleert makkelijk langs Westzaan Sport 17 uur geleden
Afbeelding
Waardse Stefanie niet, Dijkse Daphne wel geselecteerd voor Oranje Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Scooterrijder gewond in Zuid-Scharwoude 112-nieuws 4 okt, 21:49
Afbeelding
LSVV verspeelt punten in de laatste minuut tegen De Meer Sport 4 okt, 19:11
Afbeelding
Spellengroothandel uit Heerhugowaard wint Speelgoed van het Jaar Algemeen 4 okt, 15:45
Afbeelding
Feestelijke opening van Dijk en Waardse Senioren in Beweging Algemeen 4 okt, 15:31
Afbeelding
Foresters brengt DTS grote nederlaag toe Sport 4 okt, 14:53
Afbeelding
Denk online mee over verbeteren van de bereikbaarheid rond de N242 Algemeen 4 okt, 14:05
Afbeelding
Campagne ‘Zelf in de hand’ tegen online oplichting Algemeen 4 okt, 13:36
Afbeelding
Wethouder Hoekstra van Dijk en Waard portefeuillehouder financiën Zaffier Politiek 4 okt, 12:31
Afbeelding
Echtpaar Weers-Cornelissen 65 jaar getrouwd Algemeen 4 okt, 11:06
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief