Spataderen, blijf er niet te lang mee lopen

Partnerbijdrage
Spataderen komen veel voor. Aanleg is de belangrijkste factor.
Spataderen komen veel voor. Aanleg is de belangrijkste factor. (Foto: aangeleverd)

Spataderen zijn uitgezette aderen in verschillende soorten en maten. Het kunnen vingerdikke kronkelige onderhuidse aderen zijn, waarin de klepjes niet meer goed sluiten, of oppervlakkige in de huid gelegen blauwe of rode vaatjes. Je kunt er vervelende klachten van krijgen als een moe en zwaar gevoel in de benen, nachtelijke krampen, zwelling van de enkels en pijn.

Spataderen komen veel voor. Aanleg is de belangrijkste factor. Daarnaast speelt leeftijd een belangrijke rol. Na het zestigste levensjaar krijgt ongeveer de helft van de mensen te maken met spataderen.

Als u klachten heeft, blijf er dan niet te lang mee lopen. Anders kunnen huidafwijkingen zoals eczeem, bruine verkleuringen, ontstekingen of een chronische beenzweer ontstaan. Het is verstandig dan langs de huisarts te gaan. Indien nodig kan hij u doorverwijzen naar de fleboloog.

Bij iedere patiënt wordt bij het eerste bezoek aan de fleboloog een echo-onderzoek uitgevoerd. Aan de hand daarvan wordt bepaald hoe de spataderen het beste behandeld kunnen worden.

Wilt u meer informatie over spataderen en de verschillende behandelmogelijkheden? Op dinsdag 17 mei organiseert Centrum Oosterwal een informatieavond, locatie Comeniusstraat 3 in Alkmaar. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.centrum-oosterwal.nl of bel 072 515 77 44.