Dierenarts geeft tips: wat te doen met vuurwerkangst bij huisdieren

Partnerbijdrage
Veel huisdieren zijn als de dood voor vuurwerk.
Veel huisdieren zijn als de dood voor vuurwerk. (Foto: Archief)

HEERHUGOWAARD - Veel dieren ervaren extreme angst bij het zien, horen en ruiken van vuurwerk. Het team van Dierenkliniek Heerhugowaard en Esther van Vuuren, hondentrainer en gedragscoach bij Van Vuuren Hondentrainingen, geven je graag een aantal tips. “Wij hopen dat de jaarwisseling hierdoor een minder angstige periode voor jouw geliefde huisdier(en) zal zijn.’ 

Tips vóór de jaarwisseling

- In september kun je al beginnen met voorbereiden en mogelijk een cursus vuurwerklezing volgen. Het is goed om te weten dat angst een emotie is en geen gedrag. Emotie kun je niet zomaar uitschakelen. Herkennen van stresssignalen is belangrijk. Gapen, trillen, piepen, hijgen, weglopen, tongelen en wegkijken zijn hier voorbeelden van.

- Houd je hond aangelijnd in deze tijd en wandel op rustige plekken. Er zijn diverse omheinde uitlaatvelden te vinden.

- Zorg dat de chip van je huisdier goed is geregistreerd.

- Er zijn verschillende veilige middelen verkrijgbaar die rust kunnen bieden, waaronder Zylkene, Adaptil en Feliway.

- Ook kun je een doos vullen met hersenwerkjes. Te denken aan een petfles met gaten, snuffelkleden, opgerolde sok/handoek en lickimat. Op spannende dagen wordt de doos gepakt en zo weet de hond dat er iets leuks en lekkers volgt.

- Ontspannende muziek kan een positieve bijdrage leveren, zoals ‘Through a Dog’s Ear’. Deze is te vinden op Spotify. Hieraan kun je een oefening koppelen, ‘ontspannen op kleed’. Zo kun je je hond leren ontspannen te zijn.

- Ook met medicatie zijn er, in overleg met uw dierenarts, een aantal mogelijkheden. Pexion is een veelgebruikt middel. Deze reduceert angst voor harde knallen en geluiden. Belangrijk is hiermee tijdig te starten.

Tips tijdens de jaarwisseling

- Bied je hond een veilige plek aan. Bijvoorbeeld onder de bank of tegen je aan. Zolang hij zich maar veilig voelt. Ook kun je de bench bedekken met de deur open, zodat dit een rustige en veilige plek is. Belangrijk is om niks te forceren en ervoor te zorgen dat je zelf ontspannen bent. Blijf bij je hond, bied hem steun en stel hem gerust.

- Een hulpmiddel dat kan worden gebruikt is een Thundershirt, of een vergelijkbaar strechvest. Ook bepaalde massagetechnieken kunnen in deze stressvolle periode helpend zijn. (zie ook kynoflow.nl).

Zie ook www.dierenkliniekhhw.nl.