Verkiezingen Dijk en Waard: De 5 vragen aan...

Politiek
Naima Ajouaau
Naima Ajouaau (Foto: aangeleverd)

In de aanloop naar de verkiezingen voor de nieuwe gemeente Dijk en Waard is het belangrijk te weten waar elke partij nou eigenlijk voor staat en op wie u nu eigenlijk moet stemmen. Om bepaalde kwesties toe te lichten die leven in onze gemeente, legden wij alle 12 fractievoorzitters van de kieslijst dezelfde vijf vragen voor, waarvan wij denken dat u ze graag zou willen stellen... 

Naima Ajouaau, PvdA:

Stel, uw partij is straks de grootste partij van Dijk en Waard. Wat is het eerste dat uw partij gaat aanpakken?

“Daar kunnen we kort over zijn: de wooncrisis! Van alle kanten in de samenleving komt de roep om méér betaalbare woningen tot ons. Of het nu gaat om sociale huurwoningen, betaalbare middenhuur, sociale koopwoningen of zélfs koopwoningen in het hogere segment: aan alles is tekort. De Partij van de Arbeid vindt het belangrijk dat verschillende soorten woningen door elkaar worden gebouwd. Dus koop, sociale huur en middenhuur gemengd in dezelfde wijk, met genoeg plekken om elkaar te ontmoeten zoals buurthuizen, speeltuintjes en sportvoorzieningen. Zo voorkomen we dat groepen in de samenleving langs elkaar heen leven en houden we onze gemeente divers én sociaal.”

Wat zijn volgens u de hete hangijzers (pijnpunten) van Dijk en Waard?

Allereerst de vraag: “waar gaan we deze nieuwe woningen dan bouwen?” Praktisch alle partijen roepen dat er gebouwd moet worden, maar meestal zonder erg concreet te worden. De Partij van de Arbeid vindt het uiteraard belangrijk dat beschikbare grond binnen de bestaande wijken en kernen wordt benut, echter zal dit met geen mogelijkheid genoeg locaties opleveren om aan de hoge vraag in de samenleving tegemoet te komen. Daarom zijn wij voorstander van bouwen in het buitengebied. Uiteraard zal dit zo veel mogelijk moeten aansluiten op bestaande woonwijken, maar bouwen buiten de bebouwde kom is voor ons geen taboe.

Vervolgens is het de vraag wat voor soort woningen er moeten komen en hoe we hier als gemeente op sturen. De Partij van de Arbeid vindt het vooral belangrijk dat naast winstgevende koopwoningen óók sociale huur-, middenhuur- en goedkopere koopwoningen worden gebouwd. Voor projectontwikkelaars zijn dure koopwoningen aantrekkelijker om te bouwen, dus zullen we als gemeente de markt een duwtje in de juiste richting moeten geven. Het is enkel en alleen mogelijk bindende afspraken te maken met projectontwikkelaars wanneer de gemeente de grondeigenaar is. Daarom zal de Partij van de Arbeid er voor strijden in de nieuwe raad dat de Wet Voorkeursrecht Gemeente volledig wordt benut; het is voor grondeigenaren dan verplicht om wanneer zij grond verkopen deze éérst de gemeente aan te bieden. Als we projectontwikkelaars ruim baan geven staat straks de gemeente vol woontorens en koopwoningen van boven de 3 ton, daar zitten wij niet op de te wachten!

Wat is volgens u dé Dijk en Waarder? 

Koningin Maxima heeft in 2007 bij de presentatie van een WRR-Rapport over de Nederlandse identiteit gezegd “De Nederlander bestaat niet”. Ze bedoelde hiermee dat de oorspronkelijke bevolking van ons land uit alle delen van de wereld komt. 

Dit geldt ook voor de ‘Dijk en Waarder’. Veel van de huidige bewoners van Langedijk en Heerhugowaard hebben zich hier in de jaren zeventig gevestigd toen de beide gemeentes aantrekkelijk waren voor medewerkers van de Hoogovens en andere grote bedrijven uit de regio Amsterdam. Voor de PvdA zijn alle inwoners gelijk: of hun wieg nu stond op de Langedijker kleigrond, in de Heerhugowaardse polder, op de Pancrasser zandrug of in een ander deel van de wereld. Als je hier woont hoor je erbij, ben je ‘Dijk en Waarder’, ongeacht je afkomst!

Als het aan u ligt, hoe ziet de gemeente Dijk en Waard er dan over 10 jaar uit?

Wij hopen dat Dijk en Waard een gemeente wordt waar men graag wil wonen en waar iedereen gelijke kansen heeft. Dit geldt in de eerste plaats voor het hebben van een woning, het liefst duurzaam en emissieloos. Natuurlijk in een mooie groene omgeving met voldoende ruimte voor sport en spel. 

Maar veel belangrijker vinden wij een goed sociaal klimaat. Door een onzeker inkomen, snel stijgende huur en duurdere boodschappen liggen betalingsproblemen en schulden op de loer. Het gevolg is dat steeds vaker mensen een beroep moeten doen op de voedselbank. Deze zijn een signaal van armoede, en geen oplossing. Mensen met grote financiële problemen ervaren stress en zijn vaak minder gelukkig. Hun relatie en gezin lijden eronder. Armoede en schulden kunnen zelfs leiden tot psychische problemen, gezondheidsklachten of verslaving. Mensen die leven in armoede en schulden verdienen vertrouwen en uitzicht op een betere toekomst. Te vaak komen ze in de greep van een systeem dat het belang van de schuldeiser vooropstelt. Ook de overheid doet dat. Wantrouwen is nog vaak het uitgangspunt, boetes en verplichtingen het instrument. Bedrijven maken winst met de verkoop van schulden. Zo loopt de rekening op en komen mensen met schulden steeds meer klem te zitten. 

Dit raakt de kern van ons als partij; wij zijn van de gelijke kansen. Als je in armoede opgroeit, krijg je geen gelijke kans. Wij vinden dat het is tijd voor een alternatief dat uitgaat van vertrouwen in plaats van wantrouwen. Niemand is helemaal self made. We geloven dat het bieden van perspectief en ruimte mensen in armoede de grootste kans biedt om samen met anderen tot de beste oplossing te komen. Dan is echte vooruitgang mogelijk, ook als je schulden hebt. Dan verdien je een arm om de schouder en geen trap na.

Hoe zorgt uw partij ervoor dat zowel de Dijkers als de Waarders worden gehoord? 

De PvdA wil dat we afstappen van het principe ‘one size fits all’. In deze complexe tijd moeten we keuzes durven maken. Duurzame keuzes. Niet het aanbod maar de vraag is leidend. Wij willen ons daar de komende vier jaar hard voor maken. Of het nu gaat om woningbouw, zorg, duurzaamheid of onderwijs bijvoorbeeld wij gaan voor de keuzes die mensen echt verder helpen. Maar dat kunnen we niet alleen. We roepen iedereen op om het gesprek met ons aan te gaan. Hun zorgen en ervaringen met ons te delen. Alleen zo brengen we de mensen naar de politiek en de politiek naar de mensen. Want politieke kwesties zijn veel te belangrijk om alleen aan politici te worden overgelaten.