Ook Waardse turnster Shalina Groenveld slachtoffer mishandelingen

Sport
Shalina Groenveld, hier op archiefbeeld, behoorde jarenlang tot de nationale turntop.
Shalina Groenveld, hier op archiefbeeld, behoorde jarenlang tot de nationale turntop. (Foto: Facebook)

HEERHUGOWAARD - In de turnwereld gaat een beerput open. Turncoach Gerrit Beltman gaf in een interview dat vrijdag 23 juli in het Noord-Hollands Dagblad gepubliceerd werd toe jarenlang stelselmatig jonge turnsters te hebben mishandeld en vernederd. Ook andere coaches zouden zich aan dergelijke wanpraktijken schuldig maken. Het verhaal deed in het hele land veel stof opwaaien en meerdere (voormalige) topturnsters durven eindelijk met hun persoonlijke verhaal naar buiten te treden. Onder hen ook de Heerhugowaardse voormalige topturnster Shalina Groenveld.

"Gek op turnen, maar boos op de manier waarop wij zijn getraind. Lange tijd heb ik gedacht dat dit normaal was... Lange tijd heb ik een afkeer gehad voor turnen en sporten in het algemeen", zo schrijft Groenveld op haar Facebookpagina. Daarop deelt ze het uitgebreide dossier dat het Noord-Hollands Dagblad publiceerde waarin Beltman door het stof gaat. "Het gedrag dat ik vertoonde, is op geen enkele wijze goed te praten", aldus Beltman. "Ik wilde per se winnen, ten koste van álles, stelde mij spijkerhard op. Ik schaam mij diep nu. Nooit heb ik bewust de intentie gehad om te slaan, om te schelden, te kwetsen of te kleineren. Maar het gebeurde wél. Ik sloeg daarin door, dacht dat het de enige manier was om een topsportmentaliteit te kweken. Ik verwijt mezelf dat ik ben tekortgeschoten."

Jaren geleden al trokken turnsters, onder wie de Langedijkse tweevoudig vice-wereldkampioen Renske Endel, aan de bel. Ook toen viel de naam van Beltman, net als die van Frank Louter. Het probleem behoort niet tot het verleden, aldus Beltman: "Er waren, en zijn, meer coaches die zich hetzelfde hebben gedragen. Ik stond naast hen in de zaal, zag dat zij hetzelfde deden waarvan ik nu doordrongen ben geraakt: psychische en fysieke geseling." De turnsters die nu naar buiten treden met hun verhaal stellen dat mensen als Louter en Beltman nooit meer voet in een turnhal zouden mogen zetten. Maar één van de coaches die zich aan dit soort praktijken schuldig maakt, is nog altijd betrokken bij het Olympische turntraject.

"Wat er gebeurt in de turnwereld is onacceptabel en schaadt turnsters voor de rest van hun leven", schrijft Shalina Groenveld op haar Facebookpagina. "De meeste gevolgen daarvan zijn pas op lange termijn zichtbaar, maar er wordt totaal geen nazorg verleend. Er MOET nu iets veranderen. Er moet meer aandacht zijn voor (jonge) topsporters en (betere) begeleiding op het gebied van voeding en mentale hulp tijdens en na hun topsportcarrière. Time for change!" Groenveld onderstreept overigens dat er genoeg coaches zijn die wél op respectvolle wijze met turnsters omgaan, waaronder bij haar huidige vereniging Kracht & Vriendschap Opmeer. "Ik ben blij dat ik mijn plezier voor het sporten eindelijk heb teruggevonden en ik er weer volop van kan genieten."