Open Langedijker kampioenschap Libre gaat door

Sport
De kersverse organisatie van het Open Langedijker Kampioenschap Libre. Van links naar rechts: René Mul, Mike Valk en Ron Kinkelaar.
De kersverse organisatie van het Open Langedijker Kampioenschap Libre. Van links naar rechts: René Mul, Mike Valk en Ron Kinkelaar. (Foto: AGHeeremansPhotography)

OUDKARSPEL – Twee jaar lang heeft, door corona, het Open Langedijker kampioenschap Libre niet kunnen plaatsvinden. Maar voor de echte biljartliefhebbers is er goed nieuws: van zaterdag 9 tot en met zaterdag 16 april wordt het evenement gehouden in Eetcafé de Knip.



Na afstemming met onder anderen de uit Langedijk afkomstige biljartpromotor Dirk Snip zijn alle biljarttoernooien in Langedijk in een jaarkalender opgenomen. In goed overleg met het laatst overgebleven oud-bestuurslid, Theo Leijen, van de gestopte biljartvereniging de Luizeknip en Gudy en Jeroen van De Knip, is de terugkeer van het kampioenschap een feit. De dreiging dat het Open Langedijker kampioenschap Libre van de evenementenkalender zou verdwijnen, is daarmee van de baan. “En dat juist op een moment dat de behoefte aan met name dit soort lokale evenementen, met deelnemers uit de hele regio, groot is. Dit soort evenementen is goed voor zowel het gemeenschapsgevoel alsook een impuls om jongeren uit de regio uit te dagen om de biljartsport te gaan of blijven beoefenen”, zegt Ron Kinkelaar, die samen met Mike Valk en René Mul de kersverse organisatie van het OLK Libre vormt.

Knotsgezellig

De laatste editie van het kampioenschap was in 2019. “Frederieke Wagenaar werd toen winnaar” en kwam in het bezit van de Peter Schröder wisselbokaal, zegt René Mul. “Het is altijd een sportief evenement en knotsgezellig. Weken geleden hadden we al tachtig ingeschreven deelnemers dus er is nog plaats voor enkele biljartliefhebbers. 

De biljarters komen uit de gemeenten Schagen, Dijk en Waard, Hollands Kroon en Alkmaar. De inschrijving is eigenlijk al gesloten, maar er is nog beperkt ruimte voor deelname. Inschrijfgeld is € 7,00 /per deelnemer en inschrijven kan via renemul@hotmail.com 

Drie biljarttafels

“De poulewedstrijden gaan zaterdag 9 april van start. Maandag is Eetcafé De Knip gesloten en de laatste poulewedstrijden zijn op donderdagavond. Vrijdag en zaterdag wordt de strijd vervolgd met alle nummers één en twee uit de poulewedstrijden. Zaterdagavond zal de winnaar de Peter Schröder wisselbokaal overhandigd krijgen.’’ In De Knip komen drie biljarttafels te staan, waarvan er één beschikbaar is gesteld door Dirk Snip Biljarts & sportprijzen . Gudy en Jeroen Zegers van Eetcafé De Knip, die inmiddels alweer negen jaar gastheer/vrouw zijn van eetcafé de Knip in Oudkarspel stellen de ruimte gratis beschikbaar. “We zijn Theo Leijen heel dankbaar dat hij jarenlang het kampioenschap heeft willen organiseren”, maar vooral ook dat deze mannen het opgepakt hebben,’’ zegt Gudy. Ouderwetse gezelligheid in de Knip maar toch met iets nieuws.

Nieuw is wel dat de standen van de wedstrijden op een beeldscherm life zijn te volgen. En de uitslagen komen online beschikbaar. De bekende uitspraak ‘ik ben deur’ is dus nu ook te staven met digitaal bewijsmateriaal bij de thuisblijvers.

Gezelligheid

Ron Kinkelaar: “Gezelligheid staat voorop. Het leuke is dat iedereen die een klein beetje kan biljarten kan meedoen. Iedereen speelt op zijn eigen gemiddelde. We weten inmiddels dat de laatste winnares, Frederieke Wagenaar, haar titel komt verdedigen. Haar naam staat keurig in de wisselbeker gegraveerd.’’ In 2019 schakelde Frederieke in een spannende finale Hans Tamis uit; de strijd om de derde plaats werd gewonnen door René Mul, die Roy Smit uitschakelde.

In de weekenden beginnen de wedstrijd om 14.00 uur en op de doordeweekse avonden om 19.00 uur.