15 Langedijkers op weg naar de Alpe d’Huez

Sport
Ze zijn er (zo goed als) klaar voor, deze toppers die op 1 juni richting de Alpe d’Huez vertrekken.
Ze zijn er (zo goed als) klaar voor, deze toppers die op 1 juni richting de Alpe d’Huez vertrekken. (Foto: AGHeeremansPhotography)

LANGEDIJK – Eerst op 4 mei ‘even’ op de fiets naar Wageningen, en daarna vol in training voor de Alpe d’HuZes. Willem Witte en Arjen Swart draaien hun hand er niet voor om. “Nou ja… we zijn natuurlijk geen profs. Maar we hebben nog drie weken. En met het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Langedijk fietsen hoeft gelukkig niet al te hard. Anders gaat de vlam uit natuurlijk.”

De Alpe d’Huez beklimmen is wel van een andere orde, maar hoeft ook niet om het hardst. “Er is een lichte concurrentie onderling, tussen de deelnemers in onze groep. Niet perse wie het eerst omhoog is, maar wel wie het vaakst omhoog gaat.” Want daar gaat het om bij de Alpe d’HuZes; hoe vaak ga je die berg omhoog, voor het goede doel.

Het fenomeen van Alpe d’HuZes is bekend: de actie waarbij deelnemers, alleen of in een team, geld bijeen brengen waarmee zij een bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker. Onder het motto ‘opgeven is geen optie’ beklimmen zij per fiets, rennend of wandelend op één dag zoveel mogelijk de Alpe d’Huez. Vanaf de eerste editie in 2006 zet Alpe d’HuZes de opgehaalde sponsorgelden volledig in op het bevorderen en ondersteunen van (wetenschappelijk) onderzoek naar kanker in alle mogelijke vormen, zodat er in de toekomst minder mensen doodgaan aan kanker.

“En daar gaat het uiteindelijk natuurlijk allemaal om”, zegt Raon Witte, die zelf drie jaar geleden zijn moeder aan kanker verloor. “De laatste keer dat wij daar waren beklommen we de berg nog met het gezin. Strijdbaar en vol goede moed voor een positieve toekomst zonder kanker. Helaas bleek de realiteit anders.” Dat zal de deelname dit jaar best beladen maken voor Raon, en alle andere familieleden en vrienden die ook meegaan. “Maar dat is oké, iedereen die meedoet aan de Alpe d’HuZes is daar met hetzelfde doel: die rotziekte moet de wereld uit.” 

Om mee te doen aan dit evenement ‘moeten’ deelnemers 2500 euro de man inbrengen. “Het is de bedoeling dat elke deelnemer dat zelf bij elkaar spaart door middel van diverse acties. Daar zijn wij al maanden heel druk mee bezig. Ons streven is toch wel om met een bedrag van totaal 37500 duizend euro die kant op te gaan. Niet dat ze daar controleren of we wel aan de eisen voldoen hoor, zo werkt dat niet. Maar als je hier eenmaal aan meedoet, dan ga je wel voor het maximaal haalbare”, vertelt Willem.

Er zijn diverse acties om geld in te zamelen, en zijn er inmiddels al 20 bedrijven bereid gevonden om als shirtsponsor mee te doen. Ook worden er twee speciale feestavonden georganiseerd, een voor de jeugd en een voor de ‘rest’. “Waar iedereen trouwens welkom is hoor”, legt Raon uit. “Maar deze twee avonden hebben we bedacht om nog flink wat euro’s op te kunnen halen, op een gezellige manier.” 

De eerste avond is op vrijdag 13 mei in de Heerlijkheid in Oudkarspel. Een gezellige avond met een drankje en een hapje en een dj, voor 40 euro allin. “Mede mogelijk gemaakt door Roy van de Heerlijkheid. De andere avond is op 10 juli in Marktzicht Broek op Langedijk en heet Happen zonder trappen. “De precieze inhoud is nog niet helemaal bekend, maar men krijgt sowieso een meergangendiner en een leuke avond, voor een vast bedrag. Meer info volgt op de Facebookpagina Equipe Langedijk.”

De groep bestaat uit Team Langedijk 1 en team Langedijk 2. Zodra het idee weer vaste vorm kreeg, na de coronapauze, werden er namelijk steeds meer mensen enthousiast. Arjen vertelt: “Inmiddels zijn het niet alleen de ouders meer die heengaan, maar ook de kinderen die nu mee willen, een groot aantal dit jaar voor het eerst. Dat is natuurlijk ontzettend leuk. Niet alle teamleden gaan fietsend de berg omhoog, een aantal gaat ook lopend. De dag voorafgaand aan de Alpe d’HuZes is de Alpe d’HuZus, deze dag is speciaal voor alle wandelaars. Sommigen gaan een hele week heen, anderen een paar dagen. Maar we verblijven allemaal in hetzelfde huis.” “Dat bovenop de berg staat trouwens”, dus we zullen allemaal sowieso één keer omhoog moeten”, sluit Willem lachend af.

Info en tickets voor de feestavond zijn te vinden op www.cafedeheerlijkheid.nl. Wilt u dit team steunen? Scan de QR code onderaan dit artikel of ga naar www.opgevenisgeenoptie.nl en zoek naar het team LangedijkAD61.

Scan de QR code en steun deze toppers!