Schakers Heerhugowaard kampioen na spannende derby tegen Opening ‘64

Sport
Schakers van Opening '64 en Heerhugowaard zijn in afwachting van het startschot.
Schakers van Opening '64 en Heerhugowaard zijn in afwachting van het startschot. (Foto: Aangeleverd)

DIJK EN WAARD - Het heeft zeker zo moeten zijn. In de vijfde klasse E van de KNSB moest de vierde ronde, die half december 2021 gepland stond, vanwege de corona uitgesteld worden. Deze werd verschoven naar het einde van het seizoen. Dat heeft uiteindelijk een razend spannende Dijk en Waardse derby opgeleverd tussen de beide koplopers, SV Heerhugowaard en Opening ‘64 uit Sint Pancras. Weliswaar liepen de ‘Sunte Raipers’ een matchpunt achter, maar bij winst zou toch het kampioenschap kunnen worden binnengehaald.

Zaterdagmiddag 21 mei om 13.00 uur heette wedstrijdleider en arbiter Dennis Geluk alle aanwezige schakers en begeleiders van harte welkom en na de gebruikelijke plichtplegingen werden de handen geschud, de klokken aangezet en viel er een serene stilte over de schaakborden in dorpshuis De Geist.

Aan elkaar gewaagd

Het was duidelijk dat beide teams zeer aan elkaar gewaagd waren en in de eerste uren was er dan ook nog weinig tekening in de strijd. Dat kwam pas in het derde uur toen voor Heerhugowaard Karel Keesman een punt op het bord wist te toveren, maar Richard van Diepen aan de zijde van Opening ‘64 voor de gelijkmaker zorgde. De spanning steeg en met nog drie borden te gaan was de stand nog volkomen gelijk, namelijk 2,5-2,5. De drie eerste borden waren nog aan de gang en daar zag het er voor Heerhugowaard somber uit. Weliswaar stond Marijn Wester goed tot gewonnen tegen Jeffrey Pilon, maar op bord 1 en 2 trokken zich onweerswolken samen en werd het ergste gevreesd voor Kasper van der Meulen en Dennis Keetman. Marijn won inderdaad, maar aan het eerste bord wist Keetman tegenstander Hein Schut in te pakken. Deze overzag met slinkende bedenktijd een onderste rijtje, zoals dat heet. Daarmee was het pleit beslecht en had Heerhugowaard de 4,5 bordpunt bereikt en daarmee het kampioenschap.

Voorzitter Frank Verkerk van gastheer Opening ‘64 sloot daarna de wedstrijd met een oprecht woord af en overhandigde aan ieder teamlid van Heerhugowaard een mooie bos tulpen. En daarna werd er even stevig na gebabbeld aan de bar en werd de wedstrijd nog even in geuren en kleuren nabesproken.